Gombaölő szerek
Montaflow SC
Rézoxiklorid tartalmú, folyékony gomba- és baktériumölő szer vizes szuszpenzió formulációban.
Minden esetben előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel kell kipermetezni, amit az időjárástól, a fertőzési nyomástól, a kultúrnövény fenofázisától függően 7–14 naponta meg kell ismételni. Szőlő: peronoszpóra és orbánc ellen a védekezéseket még a virágzás előtt, 15–25 cm-es hajtásnagyságnál érdemes elkezdeni, és a fertőzési nyomástól függően 7–10 naponta megismételni. Figyeljünk a szőlő tenyészidőn belül változó réztoleranciájára! Almástermésűek: tavaszi lemosó és nyár végi záró permetezésekre, valamint tűzelhalás ellen 3–4 l/ha-os dózisban kell alkalmazni. Varasodás ellen 2–2,5 l/ha dózisban kell kipermetezni, amit tavasszal zöldbimbós korban be kell fejezni. A védekezés folytatható, amint a gyümölcsök kellőképpen viaszossá válnak. Csonthéjasok: őszibarackban tafrina ellen lemosó permetezésként alkalmazhatjuk, amit rügypattanáskor be kell fejezni. Baktériumos ágelhalások ellen lombhulláskor védekezzünk. Kajsziban pirosbimbós állapot után már ne alkalmazzuk! A többi csonthéjasban a fertőzési nyomástól függően alkalmazhatjuk. Héjastermésűek: megelőző jelleggel védekezzünk 2–2,5 l/ha-os dózissal. Burgonya és cukorrépa: sorzáródáskor célszerű megkezdeni a védekezést, amit az időjárási körülményektől függően ismételni szükséges. Paprika, paradicsom, kabakosok, hagymafélék, bab, borsó: a permetezést a betegségek megjelenése előtt el kell kezdeni, és 5–10 naponta, a fertőzési nyomás erősségétől és a csapadékviszonyoktól függően ismételni. Lakossági felhasználási dózisok: - zöldségnövényeknél: 25-45 ml/4-6 liter víz/100 m2 - ültetvényekben: 25-90 ml/8-12 liter/100 m2
Hatásmód
Kontakt védelmet nyújt a kórokozók ellen. A réz (Cu++) hatóanyagot a csírázó spóra veszi fel. Ez a folyamat a toxikus koncentrációig fokozódik, így a gombákban, baktériumokban az enzimek gátlásával fejti ki hatását, ami a kórokozók pusztulásához vezet.

Összetevők

  • 638 (fémréz:380) g/l rézoxiklorid

Formuláció

  • vizes szuszpenzió koncentrátum (SC)

Forg. kategória

  • III.

Hatásmód

  • Kontakt

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Szőlő (bor és csemege) Peronoszpóra, Orbánc 6 1,75-2 l/ha (virágzás előtt) 21 nap Levélfejlődés
Levélfejlődés
Levélfejlődés
Fürtkezdemények megnyúlása
Fürtkezdemények megnyúlása
Fürtkezdemények megnyúlása
Virágzás
Virágzás
Virágzás
10 - 14,
16,
18 - 19,
50,
53,
55 - 57,
60 - 62,
65,
68 - 69
Szőlő (bor és csemege) Peronoszpóra, Orbánc 6 1,75-2 l/ha (virágzás előtt) 21 nap Bogyófejlődés - Gyümölcskötődés kezdete - Zsendülés 70 - 85
Szőlő (bor és csemege) Peronoszpóra, Orbánc 6 50 ml/10 l 21 nap április - május
Szőlő (bor és csemege) Peronoszpóra, Orbánc 6 2-2,5 l/ha (virágzás után) 21 nap Bogyókötődés, bogyónövekedés
Bogyókötődés, bogyónövekedés
Bogyókötődés, bogyónövekedés
Fürtzáródás
Bogyószíneződés
Bogyószíneződés
Zendülés
Levélhullás - Betakarított termés
70 - 71,
73,
75,
77 - 79,
81,
83,
85,
90 - 99
Szőlő (bor és csemege) Peronoszpóra, Orbánc 6 2-2,5 l/ha (virágzás után) 21 nap Bogyófejlődés - Gyümölcskötődés kezdete - Zsendülés 70 - 85
Szőlő (bor és csemege) Peronoszpóra, Orbánc 6 75-90 ml/10 l 21 nap Csemege Szőlő:
július
Cseresznye:
július
Almástermésűek (alma, körte, birs, naspolya) Baktériumos és gombás ágelhalás, Tűzelhalás (lemosó vagy záró permetezés) 6 3-4 l/ha 10 nap További információ az okiratban
Almástermésűek (alma, körte, birs, naspolya) Baktériumos és gombás ágelhalás, Tűzelhalás (lemosó vagy záró permetezés) 6 3-4 l/ha 10 nap Teljes levélhullás, nyugalmi állapot - Betakarított termés 97 - 99
Almástermésűek (alma, körte, birs, naspolya) Baktériumos és gombás ágelhalás, Tűzelhalás (lemosó vagy záró permetezés) 6 90 ml/10 l 10 nap február - március
Almástermésűek (alma, körte, birs, naspolya) Varasodás 6 2-2,5 l/ha 10 nap További információ az okiratban
Almástermésűek (alma, körte, birs, naspolya) Varasodás 6 2-2,5 l/ha 10 nap 10 mm-es levélcsúcs - Pirosbimbós állapot kezdete
Végső gyümölcsméret - 2 héttel betakarítás előtti állapot (2 HBE)
Levélsárgulás kezdete - 50 %-os levélhullás
10 - 57,
80 - 84,
92 - 96
Almástermésűek (alma, körte, birs, naspolya) Varasodás 6 50-90 ml/10 l 10 nap További információ az okiratban
Csonthéjasok (cseresznye, meggy, őszibarack, nektarin) Monília, Tafrina, Levéllyukacsosodás, Apiognomónia, Baktériumos és gombás ágelhalás 6 2-2,5 l/ha 21 nap További információ az okiratban
Csonthéjasok (cseresznye, meggy, őszibarack, nektarin) Baktériumos és gombás ágelhalások, Monília, Tafrina, Levéllyukacsosodás, Apiognomónia 6 2-2,5 l/ha 21 nap Szilva:
Első levelek kiemelkedése - 3 héttel betakarítás előtti állapot
Szilva:
Betakarítás utáni állapot - Betakarított termés
Őszi barack:
Első levelek kiemelkedése - Virágrügypattanás
Őszi barack:
Betakarítás utáni állapot - Betakarított termés
Meggy:
Első levelek kiemelkedése - Virágrügypattanás
Meggy:
Betakarítás utáni állapot - Betakarított termés
Szilva:
10 - 83,
Szilva:
90 - 99
Őszi barack:
10 - 53,
Őszi barack:
90 - 99
Meggy:
10 - 53,
Meggy:
90 - 99
Csonthéjasok (cseresznye, meggy, őszibarack, nektarin) Baktériumos és gombás ágelhalások, Monília, Tafrina, Levéllyukacsosodás, Apiognomónia 6 50-90 ml/10 l 21 nap Cseresznye:
február - március
Cseresznye:
augusztus - október
Meggy:
február - március
Meggy:
augusztus - október
Szilva:
február - március
Szilva:
augusztus - október
Őszi barack:
február - március
Őszi barack:
augusztus - szeptember
Kajszi:
február - március
Kajszi:
augusztus - szeptember
mandula, dió, mogyoró, gesztenye) Baktériumos és gombás betegségek 6 2-2,5 l/ha 21 nap További információ az okiratban
mandula, dió, mogyoró, gesztenye) Baktériumos és gombás betegségek 6 2-2,5 l/ha 21 nap További információ az okiratban
mandula, dió, mogyoró, gesztenye) Baktériumos és gombás betegségek 6 50-90 ml/10 l 21 nap További információ az okiratban
Paprika Baktériumos betegségek 6 1,5-2 l/ha 7 nap További információ az okiratban
Paprika Baktériumos betegségek 6 1,5-2 l/ha 7 nap 2 leveles állapot - Érés kezdete 12 - 82
Paprika Baktériumos betegségek 6 50-90 ml/10 l 7 nap május - augusztus
paradicsom, Burgonya Baktériumos betegségek, Fitoftóra 6 2-2,5 l/ha 7 nap További információ az okiratban
paradicsom, Burgonya Baktériumos betegségek, Fitoftóra 6 2-2,5 l/ha 7 nap 2 leveles állapot - Érés kezdete 12 - 82
paradicsom, Burgonya Baktériumos betegségek, Fitoftóra 6 50-90 ml/10 l 7 nap május - augusztus
Friss hüvelyesek (zöldbab, borsó Baktériumos betegségek, Fenésedés, Rozsdák 6 1,5-2 l/ha 5 nap További információ az okiratban
Friss hüvelyesek (zöldbab, borsó Baktériumos betegségek, Fenésedés, Rozsda 6 1,5-2 l/ha 5 nap További információ az okiratban
Friss hüvelyesek (zöldbab, borsó Baktériumos betegségek, Fenésedés, Rozsda 6 50-90 ml/10 l 5 nap május - július
Kabakosok (sárgadinnye, görögdinnye, cukkini, uborka, sütőtök, spárgatök, patisszon) Fenésedés, Peronoszpóra, Pszeudomónász 6 1,5-1,8 l/ha 5 nap További információ az okiratban
Kabakosok (sárgadinnye, görögdinnye, cukkini, uborka, sütőtök, spárgatök, patisszon) Fenésedés, Peronoszpóra, Pszeudomónász 6 1,5-1,8 l/ha 5 nap Uborka:
Levélfejlődés - Termésfejlődés
Görögdinnye:
Levélfejlődés - Termésfejlődés
Uborka:
10 - 79
Görögdinnye:
10 - 79
Kabakosok (sárgadinnye, görögdinnye, cukkini, uborka, sütőtök, spárgatök, patisszon) Fenésedés, Peronoszpóra, Pszeudomónász 6 50-90 ml/10 l 5 nap További információ az okiratban
Hagymafélék (vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma) Baktériumos betegségek, Peronoszpóra 6 2-2,5 l/ha 21 nap További információ az okiratban
Hagymafélék (vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma) Baktériumos betegségek, Peronoszpóra 6 2-2,5 l/ha 21 nap További információ az okiratban
Hagymafélék (vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma) Baktériumos betegségek, Peronoszpóra 6 50-90 ml/10 l 21 nap További információ az okiratban
Cukorrépa Cerkospóra, Ramulária, Fóma 6 2-2,5 l/ha 21 nap További információ az okiratban
Cukorrépa Cerkospórás, Ramuláriás, Fómás levélbetegségek 6 2-2,5 l/ha 21 nap További információ az okiratban
Cukorrépa Cerkospórás, Ramuláriás, Fómás levélbetegségek 6 50-90 ml/10 l 21 nap További információ az okiratban
Konyha- és édeskömény Peronoszpóra 6 2-3 l/ha nk.* További információ az okiratban
Konyha- és édeskömény Peronoszpóra 6 2-3 l/ha nk.* További információ az okiratban
Konyha- és édeskömény Peronoszpóra 6 50-90 ml/10 l nk.* További információ az okiratban
Orvosi csucsor Fitoftóra 6 2-3 l/ha nk.* További információ az okiratban
Orvosi csucsor Fitoftóra 6 2-3 l/ha nk.* További információ az okiratban
Orvosi csucsor Fitoftóra 6 50-90 ml/10 l nk.* További információ az okiratban
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

Rézoxiklorid tartalmú, folyékony gomba- és baktériumölő szer vizes szuszpenzió formulációban.

AKG programban is alkalmazható

Nem

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyes

Kapcsolódó problémák