Alma baktériumos és gombás ágelhalás

Alma baktériumos és gombás ágelhalás

A legismertebb és legelterjedtebb ágelhalást okozó betegség, amelyet egy baktérium az Erwinia amylowora okoz. A gombás eredetű ágelhalások kevesebb kárt okoznak az ültetvényekben. Említést érdemel a gombás eredetű fás részek megbetegedését okozó az alma és körte facidiellás rákja (Phacidiella discolor, piknídiumos alakja; Phacidiopycnis malorum), valamint az alma és körte nektriás rákja (Nectria galligena). Mind a két kórokozó a fás részeken okoz rákos sebeket, szövetelhalásokat.
Az alma ervíniás elhalása
A betegség már 1780 óta ismert Észak-Amerikában, azonban a kórokozót csak 1880-ban azonosították be. A világ számos országában előfordul, Európában elsőként Angliában jelentkezett 1957-ben. Hazánkban a kórokozót csak 1996-ban közölték. Vegetációs időszakban a fertőzött ültetvények pár hónap alatt kipusztulnak. A köztudatban „tűzelhalás” néven terjedt el, minek oka az lehet, hogy az elhalt ágak olyanok, mintha leperzselték volna őket. Gazdanövényei az almatermésűek; alma, körte, birs, naspolya.
A betegség neve: Az alma ervíniás elhalása
A kórokozó tudományos neve:  Erwinia amylowora (Burill 1882) Winslow et al. 1920
Baktérium.
Fertőzési forrás: Elsősorban a fás növényi részek.
Betegség leírása, tünetek
A tünetek a virágok csészelevelein valamint kocsányán vizenyős foltok formájában jelentkeznek, majd a virág később elfeketedik. A hajtások hervadnak, elszáradnak, végük meggörbül, a háncsszövetük barna lesz. A vesszőkön, ágakon, törzsön lilásbarna besüppedő foltok jelennek meg, ezek idővel rákos sebekké alakulnak. A gyümölcs kocsányán és a fiatal gyümölcsökön először vizenyős foltok jelennek meg, melyek később bebarnulnak. A fertőzött fás részeken a baktériumnyálka jól látható, ami később fonalszerűvé alakul.
Kórokozó terjedése, a betegség kialakulásának feltételei
A fertőzött fás növényi részek sebein bőséges baktériumnyálka képződik. A baktérium a fás részeken belül endofita és azokon kívül a felszínen epifita módon is fennmarad. Tavasszal a virágokra és a hajtásokra kerül. Terjesztői a rovarok, víz, madarak, fertőzött pollen, valamint a nem megfelelően fertőtlenített metsző ezközök. A baktériumnak kedvez a 18°C fok feletti hőmérséklet, a magas páratartalom, csapadékos időjárás és az öntözés. Sebeken és légzőnyílásokon keresztül is képes behatolni a növénybe.
Védekezés
Ellenálló vagy kevésbé fogékony fajták választása. Fertőzött növényi részek eltávolítása, megsemmisítése. Metszőolló fertőtlenítése! Vegyszeres védekezés pirosbimbós állapotig, majd záró permetezésként réz tartalmú készítményekkel (réz-szulfát, réz-oxiklorid, rézhidroxid, tribázikus-rézszulfát).
 

Kapcsolódó képek

s