A KWIZDA AGRO HUNGARY KFT. KUTATÁS-FEJLESZTÉSI PROJEKTET VALÓSÍT MEG A „K+F VERSENYKÉPESSÉGI ÉS KIVÁLÓSÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK” PÁLYÁZATI FELHÍVÁS KERETÉBEN.


a KWIZDA AGRO HUNGARY KFT. KUTATÁS-FEJLESZTÉSI PROJEKTET VALÓSÍT MEG A „K+F VERSENYKÉPESSÉGI ÉS KIVÁLÓSÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK” PÁLYÁZATI FELHÍVÁS KERETÉBEN.

 

A kedvezményezett neve: 

Kwizda Agro Hungary Kereskedelmi Kft., BIOVÉD 2005 Biológiai Növényvédő Készítményt Előállító Kft, Debreceni Egyetem

A szerződött támogatás összege: 470 378 531

A támogatás mértéke (%-ban): 63%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. december 28.

A tényleges befejezés dátuma: 2021. december 28.

Projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2017-00076

 

A Kwizda Agro Hungary Kft. által vezetett konzorcium megkezdte „A klímaváltozás és a fenntartható mezőgazdasági termelés kihívásait figyelembe vevő, a gazdálkodást segítő termesztéstechnológia megoldások és tudásbázis létrehozása” című kutatás-fejlesztési projektjét.

 

A projekt célja, olyan integrált mezőgazdasági termesztéstechnológiai megoldások kifejlesztése, melyek megoldást jelentenek a klímaváltozás következtében egyre gyakrabban fellépő szélsőséges időjárási helyzetek káros hatásainak mérséklésére, illetve lehető teszik a hosszútávon is fenntartható, kisebb környezeti terhelést és egészségesebb terményeket előállító mezőgazdasági termelést. A talajtermékenység fenntartásában olyan innovatív eljárások, termékek kifejlesztése történik meg, melyek segítségével az átgondolatlan műtrágya kijuttatásból adódó negatív hatások nagymértékben csökkenthetők, elsősorban növelve a természetes biológiai aktivitást. Nagyon fontos cél, a gyakorlatban alkalmazott növényvédő, elsősorban gyomszabályozó készítmények mennyiségének csökkentése, alternatív, biológiai hatású szerek kifejlesztésével, technológiai implementációjával.

 

Ezek alapján olyan termékeket és technológiákat tesztelünk, amelyek többek között ásványi elem és szervesanyag-tartalmuk miatt a növények föld feletti részeinek napégés és fagyhatás okozta károsodásának megelőzésére használhatóak; más mikrobiológiai készítmények pedig a növények indukált rezisztenciáját és gyökeresedését támogathatják, vagy a talajszerkezetet javíthatják. Talajoltó baktérium és gomba-készítmények együttes alkalmazhatóságát is vizsgáljuk. Agrometeorológiai mérőhálózat segítségével pedig adatokat gyűjtünk, amelyek alapján mezőgazdasági döntéstámogató rendszert fejlesztünk.

 

Az agrárágazat és a vidékfejlesztés területe közvetlenül a lakosság hatvan, áttételesen, az élelmiszerek minőségén és árán, valamint a környezet állapotán keresztül pedig a száz százalékát is érintheti. A projektben garantált -egyrészt a meghatározott célok, másrészt a konzorciumi tagok célorientált kiválasztása alapján- K+F+I eredmények jelentős változásokat eredményeznek agrár- és nemzetgazdasági szinten. A program célja a gyökeresen megváltozott agrárkörnyezetben a komparatív előnyök hasznosításával a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelése, a termelők verseny, piaci és jövedelem pozíciójának kedvezőbbé, biztonságosabbá tétele, környezetkímélő gazdálkodás adaptálása Magyarországon, valamint a kutatóhelyek és a vállalatok hatékony együttműködésének elősegítése.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális és Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Főkedvezményezett:

Kwizda Agro Hungary Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

 

Konzorciumi tagok:

BIOVÉD 2005 Biológiai Növényvédő Készítményt Előállító Korlátolt Felelősségű Társaság

Debreceni Egyetem

 

Tagonkénti forrás összesítő:

Kwizda Agro Hungary Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

Önerő: 241 644 359 Ft

Támogatás: 269 464 103 Ft

 

BIOVÉD 2005 Biológiai Növényvédő Készítményt Előállító Korlátolt Felelősségű Társaság

Önerő: 33 582 000 Ft

Támogatás: 78 328 000 Ft

 

Debreceni Egyetem:

Támogatás: 122 586 428 Ft