Szőlő – orbánc

Szőlő – orbánc

1968-ban figyeltek fel a betegségre először Franciaországban, Magyarországon főleg a magasabb területek szőlőültetvényeiben jelentkezik a betegség. A kórokozó előfordulása nem gyakori. Meleg éghajlatú, humuszban szegény talajú területeken komoly lombveszteséget idézhet elő, az ültetvényekben lassan szaporodik fel.
A betegség neve: A szőlő pszeudopezikulás orbánca
A kórokozó tudományos neve: Pseudopezicula tracheiphila (Müll.-Thurg.) Korf et Zhuang
Tál alakú apotéciumot képző gomba. Konídiumos alakja nincs.
Fertőzési forrás: Áttelelt beteg levél.
Betegség leírása, tünetek
Tünetek csak a levélen jelennek meg, erek által határolt olajfoltokformájában, melyeket áteső fényben vizsgálva a mellék erek barnulása látható. Az erek közötti levélszövetek sárgulnak, barnulnak, egyes fajták esetében vörösödnek, majd a foltok később megnagyobbodnak, de az erek általi határoltságuk megmarad. A fertőzött leveleken a keletkezett foltokban a szövetek gyorsan elhalnak. A fehér fajtáknál barna folt figyelhető meg, sárga udvarral, a vöröseknél vörös folt jelenik meg, zöld udvarral, végül a beteg levelek lehullanak, és a tőke felkopaszodik.
Kórokozó terjedése, a betegség kialakulásának feltételei
A gomba, apotécium-kezdeményeivel, telel át a lehullott beteg leveleken, majd a következő évi tavaszi fertőzés is innen indul el, mikor az apotécium kezdeményekből apotéciumok fejlődnek. Majd az apotéciumokban fejlődött aszkospórák a szél segítségével a növényre jutnak. Tömeges szóródásuk május-júniusban történik. Kicsíráznak a leveleken, majd a bőrszöveten keresztül hatolnak be a levelekbe, ahol a szállítási funkciókat akadályozza. A gomba fejlődési optimuma 18-20 °C, inkubációs ideje 20-30 nap. Tartósan nedves körülmények őszi fertőzést segítik elő, a lehullott beteg leveleken képződő apotéciumok, és a belőlük kirepülő aszkospórák miatt. A levelek lehullásával a termés minősége, és a vesszők beérése, fagytűrése romlik, a termés mennyisége akár 70%-al is csökkenhet.
Védekezés
Védekezéskor a fertőzési forrás csökkentésére kell törekedni.  Fontos a lehullott beteg levelek talajba forgatása, vagy összeszedése, megsemmisítése. Az első védekezést 3-5 leveles korban érdemes elvégezni, majd 20-25 cm-es hajtásnagyságig még két beavatkozás ajánlott. Később a védekezés időpontjai megegyeznek a szőlőperonoszpóra ellen időzített kezelésekkel. Engedélyezett hatóanyagok; réz-hidroxid, réz-oxiklorid, cimoxanil, ciflufenamid, difenokonazol, folpet, valifenal, ametoktradin, metiram, tebukonazol, dimetomorf.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák