Rovarölő szerek
Corprima 20 SC

Hatékony és a hasznos szervezeteket kímélő, szelektív megoldás. Méhekre nem jelölésköteles, bármely napszakban kipermetezhető.

Burgonyában a burgonyabogár első nemzedéke elleni állománypermetezést lárvakeléskor kell végrehajtani. Egy tenyészidőszakban legfeljebb kétszer alkalmazható a készítmény.
Kukoricában a kukoricamoly illetve a gyapottok-bagolylepke elleni védekezést előrejelzésre (fénycsapdás, szexferomon csapdás megfigyelés, valamint tojáscsomó vizsgálat) alapozva, a lepkék tojásrakását követően, a tömeges lárvakelés előtt célszerű elvégezni. Erős rajzás esetén a 150 ml/ha-os dózist javasolt használni. Elhúzódó rajzáskor vagy újabb nemzedék rajzásakor szükség lehet a permetezés megismétlésére. A készítményhez nedvesítő szer hozzáadása javasolható.
Almában kártevő moly fajok ellen feromoncsapdás rajzásmegfigyeléshez igazítva kell a kezelést elvégezni a tömeges rajzás kezdetére időzítve, az ovicid hatás érvényesülése érdekében. Egy esetleges tartós lehűlés késleltetheti a tojásrakást és a lárvakelést. Almamoly ellen a védekezést a rajzás intenzitásától függően 14–21 naponként elegendő megismételni, míg más fajok károsításának a felléptekor 14 naponkénti ismételt védekezésre lehet szükség. A maximálisan engedélyezett két kezelést egymás után javasolt elvégezni, majd más hatásmechanizmusú szert kell alkalmazni a rezisztencia kialakulásának az elkerülése érdekében. A permetlé mennyiségét a lombfelület nagyságától, valamint az alkalmazott géptípustól függően kell megválasztani. A készítmény kijuttatásához 800–1000 l/ha vízmennyiség felhasználása optimális.
Körtében, birsben, naspolyában valamennyi felsorolt kártevő esetében a szexferomon csapdával végzett rajzásmegfigyelésre alapozva, a tömeges rajzás időszakában célszerű a kezelést elvégezni. A maximálisan engedélyezett két kezelést egymás után célszerű elvégezni, majd a további védekezésekhez – a rezisztencia kialakulásának a megelőzése érdekében – más hatásmechanizmusú készítményt kell alkalmazni.
Szőlőben szőlőmolyok ellen a védekezést a rajzáscsúcsot követő 4–6. napon célszerű elvégezni. A további szükséges kezeléseket más hatásmechanizmusú készítménnyel kell végezni. A kezelések hatásosságát az időben és szakszerűen elvégzett zöldmunkák jelentősen javítják.
Dióban az almamoly elleni védekezést feromoncsapdás előrejelzésre alapozva, a tömeges rajzás kezdetére időzítve ajánlott megkezdeni és 14–21 naponta megismételni. Nemzedékenként legalább 2 védekezés szükséges. A maximálisan engedélyezett két kezelést egymás után javasolt elvégezni, majd más hatásmechanizmusú szert kell alkalmazni a rezisztencia kialakulásának az elkerülése érdekében. A permetlé mennyiségét a lombfelület nagyságától, valamint az alkalmazott géptípustól függően kell megválasztani.
Vadgesztenyében a vadgesztenyelevél-aknázómoly elleni védekezést feromoncsapdás előrejelzésre alapozva, a tömeges rajzás kezdetére időzítve ajánlott megkezdeni és 14–21 naponta megismételni.
Szabadföldi és hajtatott paprikában és paradicsomban valamint zöldbabban és szárazbabban a gyapottok-bagolylepke elleni védekezést előrejelzésre (fénycsapdás, szexferomon csapdás megfigyelés, valamint tojáscsomó vizsgálat) alapozva, a lepkék tojásrakását követően, a lárvakelés előtt célszerű elvégezni. Elhúzódó rajzáskor vagy újabb nemzedék rajzásakor szükség lehet a permetezés megismétlésére.
Sárgarépában, petrezselyemben és zellerben károsító bagolylepke, egyéb lepkefajok valamint a sárgarépalégy elleni védekezést előrejelzésre (szexferomon csapdás megfigyelés, tojáscsomó vizsgálat) alapozva, a tojásrakást követően, a lárvakelés előtt célszerű elvégezni.

Hatásmód

A kártevő szervezetébe jutva az izomszövetek összehúzódásának hiányát idézi elő, így néhány óra alatt kialakul a paralízis, a mozgás és a táplálkozás leáll. A teljes pusztulás 2–4 nap alatt következik be.

A Corprima® 20 SC az FMC bejegyzett márkaneve. A Corprima® 20 SC azonos a 02.5/1126/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Coragen® 20 SC rovarölő permetezőszerrel.

Összetevők

  • 200 g/l klórantraniliprol

Formuláció

  • szuszpenzió koncentrátum (SC)

Forg. kategória

  • II.

Hatásmód

  • Kontakt, felszívódó és gyomorméreg

Kiszerelés

  • 1 l-es flakon

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Szőlő Szőlőmolyok 1 150-175 ml/ha 30 nap Fürtkezdemények - Zsendülés 50 - 85
Burgonya Burgonyabogár 2 50-60 ml/ha 28 nap További információ: okirat/címke
Kukorica Kukoricamoly 2 100-125 ml/ha 14 nap További információ: okirat/címke
Kukorica Gyapottok-bagolylepke 2 125 - 150 ml/ha 14 nap További információ: okirat/címke
Alma, Körte, Birs Almamoly, Körtemoly, Sodrómolyok 2 125 - 200 ml/ha 14 nap További információ: okirat/címke
Alma, Körte, Birs Aknázómolyok 2 160 - 200 ml/ha 14 nap További információ: okirat/címke

Keverhetőség

Az adott kultúrában engedélyezett gombaölő és rovarölő szerekkel általában keverhető. Wuxal Boron Plus, Wuxal Ascofol, Wuxal Cink lombtrágyákkal kombinálható. Mindig végezzen keverési próbát!

AKG programban is alkalmazható

Igen, korlátozásokkal

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyesKapcsolódó technológiák

Burgonya
Körte
Birs


Kapcsolódó diagnózis


Kapcsolódó videók