Rovarölő szerek
Harpun

Egyedi hatásmechanizmusú rovarölő szer veszélyes és nehezen leküzdhető kártevők ellen.

Almában almamoly ellen feromoncsapdás rajzásmegfigyelés alapján kell a kezelést elvégezni a tojásrakás idején, a lárvák tömeges kelése kezdetén. A védekezést a rajzás tartamától és intenzitásától függően 14 nap után lehet megismételni. Kaliforniai pajzstetű ellen a lárvarajzás időszakában javasolt a készítményt kijuttatni.
Körtében körte-levélbolha ellen a tojásrakást követően a fiatal lárvák ellen kell a védekezést időzíteni.

Hajtatott paradicsomban, paprikában és hajtatott uborkában az üvegházi liszteske tojások és az első lárvák megjelenésekor kell a védekezést elvégezni. A kifejlett egyedekre nincs hatása a készítménynek. A kezelés ideje alatt gondoskodni kell a termesztő berendezés jó szellőztetéséről. A poszméhek érzékenyek lehetnek a növényvédő szerre, ezért üvegházi alkalmazás esetén a kezelés idejére zárja be a kaptárokat! A készítmény alkalmazása kockázatot jelent a ragadozó atkákra, így azok üvegházi betelepítése a készítménnyel kezelt kultúrában nem javasolt.
Szabadföldi paprikában (alma, tölteni való, fűszer, kápia, pritamin), paradicsomban és káposztafélékben (fejes káposzta, vöröskáposzta, kelkáposzta, karalábé, kínai kel, karfiol, brokkoli, bimbós kel) a liszteskék elleni állománykezelést növényvizsgálat alapján, a tojások és a lárvák megjelenésekor ajánlott elkezdeni, majd a felszaporodás mértékétől függően, 10 naponként célszerű ismételni.
Szabadföldi paprikában (alma, tölteni való, fűszer, kápia, pritamin) és paradicsomban bagolylepkék ellen feromoncsapdás rajzásmegfigyeléssel végzett előrejelzésre alapozva az imágórajzás idején kell a kezelést elvégezni.

A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzó kultúrában nem alkalmazható! Virágzó gyomnövények vagy mézharmat jelenléte esetén nem alkalmazható!

Hatásmód

A piriproxifen az Insecticide Resistance Action Committee (IRAC) besorolása szerint a 7C Juvenil hormon analógok csoportjába tartozó, a juvenil hormon működését gátló, rovar növekedést szabályozó hatóanyag.

Összetevők

  • 100 g/l piriproxifen

Formuláció

  • emulzióképző koncentrátum (EC)

Forg. kategória

  • I.

Hatásmód

  • felszívódó

Kiszerelés

  • 1 l-es flakon

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Alma Almamoly 2 1 l/ha nk.* 5-10 mm-es gyümölcskezdemények - 2-3 cm-es (dió nagyságú) felálló gyümölcsök (T-állapot) 71 - 74
Alma Kaliforniai pajzstetű 1 1 l/ha nk.* 5-10 mm-es gyümölcskezdemények - 2-3 cm-es (dió nagyságú) felálló gyümölcsök (T-állapot) 71 - 74
Körte Körtelevélbolha 1 1 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Paradicsom (hajtatott) Liszteskék 2 1.125 l/ha 3 nap További információ: okirat/címke
Paradicsom (szabadföldi) Liszteskék, Bagolylepke lárvák 2 1.25 l/ha 3 nap További információ: okirat/címke
Uborka (hajtatott) Liszteskék 2 1.125 l/ha 14 nap További információ: okirat/címke
Paprika (hajtatott, szabadföldi) Liszteskék, Bagolylepke lárvák 2 1.25 l/ha 3 nap További információ: okirat/címke
Fejes káposzta, Vörös káposzta, Kelkáposzta, Karalábé, Karfiol, Brokkoli, Bimbóskel, Kínai kel (hajtatott) Liszteskék 2 1.25 l/ha 14 nap További információ: okirat/címke
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

Permetezés során törekedjünk a minél tökéletesebb fedésre. Ezt segíthetjük a Designer adjuváns alkalmazásával. Az adott kultúrában engedélyezett növényvédő szerekkel általában keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzünk keverési próbát.

AKG programban is alkalmazható

Igen, korlátozásokkal

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

2 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Kifejezetten veszélyes

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyesKapcsolódó technológiák

Körte
Paradicsom
Uborka
Paprika
Fejes káposzta
Vörös káposzta
Kelkáposzta
Karalábé
Karfiol
Brokkoli
Bimbóskel
Kínai kel

Kapcsolódó diagnózis