Rovarölő szerek
Harpun

Egyedi hatásmechanizmusú rovarölő szer veszélyes és nehezen leküzdhető kártevők ellen.

Almában almamoly ellen feromoncsapdás rajzásmegfigyelés alapján kell a kezelést elvégezni a tojásrakásidején, a lárvák tömeges kelése kezdetén. A védekezést a rajzás tartamától és intenzitásától függően 14 nap után lehet megismételni. A kezelés időszaka 0,5-3 cm-es gyümölcsnagyság között. Körtében körtelevélbolha ellen a tojásrakást követően a fiatal lárvák ellen kell a védekezést időzíteni. A kezelés ideje a teljes sziromhullástól a 10-20 mm-es gyümölcsnagyságig. Hajtatott paradicsomban és hajtatott uborkában az üvegházi liszteske tojások és első lárvák megjelenésekor kell a védekezést elvégezni. A kifejlett liszteskékre nincs hatása. Alkalmazása alatt gondoskodni kell a termesztő berendezés jó szellőztetéséről. A betelepített poszméheket a kezelés idejére be kell zárni a kaptárakba. Ragadozó atkákra kockázatot jelent, azok betelepítése a készítménnyel kezelt kultúrákban nem javasolt.

A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzó kultúrában nem alkalmazható! Virágzó gyomnövények vagy mézharmat jelenléte esetén nem alkalmazható! További részletes információ az engedélyokiratban.

Hatásmód

A piriproxifen hatóanyag a rovarok hormonális rendszerére ható anyagok, juvenoidok közé tartozik. Az ízeltlábúak fejlődésében, szaporodásában szerepet játszó hormon a juvenil (fiatalító) hormon, amely alkalmazásával megzavarjuk a lárvák kifejlődését, vedlését és vissza nem fordítható, letális folyamatokat indukálunk. A piriproxifen hatására a vedlés zavart szenved, életképtelen lárva alakul ki.

Összetevők

  • 100 g/l piriproxifen

Formuláció

  • emulzióképző koncentrátum (EC)

Forg. kategória

  • I.

Hatásmód

  • Felszívódó

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Alma Almamoly 2 1 l/ha nk.* További információ az okiratban
Körte Körtelevélbolha 1 1 l/ha nk.* További információ az okiratban
Paradicsom (szabadföldi, hajtatott), Uborka (szabadföldi, hajtatott) (hajtatott) Liszteskék 2 1.125 l/ha 3 nap További információ az okiratban
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

Permetezés során törekedjünk a minél tökéletesebb fedésre. Ezt segíthetjük a Designer adjuváns alkalmazásával. Az adott kultúrában engedélyezett növényvédő szerekkel általában keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzünk keverési próbát.

AKG programban is alkalmazható

Nem

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Kifejezetten veszélyes

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyes

Kapcsolódó problémák