Gombaölő szerek
Domark 10 EC
A növényekbe gyorsan felszívódó, és ott egyenletesen eloszló, hosszú hatású termék.
Almatermésűeknél almafavarasodás ellen a kezeléseket az aszkospóraszóródás időszakában pirosbimbós fenológiai stádiumtól előrejelzés alapján, megelőző jelleggel célszerű elkezdeni, és 14 naponként blokkszerűen, a fertőzés erőssége szerint javasolt folytatni. A szer felhasználása minden esetben kontakt készítménnyel (pl.: Manfil® 75 WG) tankkeverékben történjen. Egy védekezési szezonban felhasználása 3 alkalomnál ne legyen több. A védekezések egyidejűleg az almafa lisztharmat szekunder fertőzései ellen is védelmet biztosítanak. Lisztharmatra fogékony almafajtáknál a védekezések eredményességét jelentősen javítják a szakszerűen elvégzett metszési munkák. Járványhelyzetben Cosavet ® DF-fel történő kombinálása jelentősen növeli a védekezések hatékonyságát. Szőlőben lisztharmat elleni védekezéseket előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel, az előző évi fertőzések ismeretében javasolt elkezdeni. Az előző évi jelentősebb fertőzések után a permetezéseket célszerű már virágzás előtt, 20–25 cm hajtásállapot körül elkezdeni. Az intenzív hajtásnövekedési időszakban, virágzástól kezdődően a kezeléseket a fertőzési nyomás szerint 10–14 naponként javasolt blokkszerűen folytatni. Járványhelyzetben célszerű lehet kontakt (pl.: Cosavet®) készítményekkel kombinálni.
Hatásmód
A Domark® 10 EC hatóanyaga a triazolok csoportjába tartozik. Hatását a gombák sejtmembránja kiépülésének gátlásával fejti ki. Jelenlétében a gombák ergoszterol bioszintézise blokkolt. (FRAC kód:3) Jó zsíroldékonysága azonnali felszívódást biztosít a növényi bőrszöveten keresztül, kiváló vízoldékonysága gyors szállítódást eredményez a nedvkeringésben, míg gőzhatása az egyenletes eloszlás garanciája a növényen belül. A Domark® 10 EC a kipermetezést követően 10–14 napig hatásos.

Összetevők

  • 100 g/l tetrakonazol

Formuláció

  • vizes szuszpenzió koncentrátum (SC)

Forg. kategória

  • II.

Hatásmód

  • Felszívódó

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Szőlő Szőlőlisztharmat 10 0,25-0,3 l/ha 30 nap Fürtkezdemények - Fürtzáródás vége 55 - 79
Almástermésűek (alma, körte, birs, naspolya) Lisztharmat, Varasodás 7 0,3 -0,4 l/ha 14 nap További információ az okiratban

Keverhetőség

A legtöbb növényvédő szerrel keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát.

AKG programban is alkalmazható

Nem

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

2 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Közepesen veszélyes

Eredmények

Lisztharmat-fertőzés erőssége szőlőfürtön

Kapcsolódó problémák