• Főoldal
  • Hirek
  • Egy ütőkártya lisztharmat és varasodás ellen

Egy ütőkártya lisztharmat és varasodás ellen

Az elmúlt hetekben az almatermesztők mindennapjait az almafa varasodás (Venturia inaequalis) és az almafa lisztharmat (Podosphaera leucotricha ) elleni védekezés tölti ki: az esős napok,

Az elmúlt hetekben az almatermesztők mindennapjait az almafa varasodás (Venturia inaequalis)  és az almafa lisztharmat (Podosphaera leucotricha ) elleni védekezés tölti ki: az esős napok, a felmelegedés és az elhúzódó virágzás kedvező körülményeket teremtenek a két legveszélyesebb kórokozó terjedésének.

A varasodás fertőzés folyamatos az elhúzódó aszkospóra szóródás miatt, a primer tünetek már megjelentek a leveleken az ország több pontján. A következő hetekben tovább folytatódik a léghőmérséklet emelkedése, valamint esőzések is várhatóak országszerte. Ezek a feltételek elősegítik a varasodás aszkospóráinak csírázását, tehát komoly fertőzési nyomásra kell készülnünk.

A lisztharmat primer tüneteit már hetekkel ezelőtt megfigyelték több ültetvényben is, jelenleg a célunk az, hogy az egészséges hajtásvégek ne fertőződjenek meg.

Az előttünk álló hetek tehát kulcsfontosságúak a védekezés szempontjából: olyan készítmény használata javasolt, amely felszívódik és képes a növényen belül meggátolni a gomba terjedését. A felszívódó készítményeket minden esetben javasolt kontkat hatóanyaggal együtt kijuttatni, (pl. ergoszteril bioszintézis-gátló készítmény + kaptán) így növényvédelmi kezelés hatékonyságát jelentősen növelhetjük.

Eredményesen illeszthető be a szisztemikus blokkba a Domark 10 EC, ami lisztharmat és varasodás ellen egyaránt hatékony, tetrakonazol hatóanyagú felszívódó gombaölő szer. Használatával megelőzhető ill. kezelhető a kezdeti fertőzés. Kiváló vízoldékonysága miatt gyors szállítódást eredményez a nedvkeringésben, a jó zsíroldékonyság pedig az azonnali felszívódást biztosítja a növényi bőrszöveten keresztül.

Almában betakarítás előtti állapotig használható fel (BBCH 83), egy védekezési szezonban összesen 3 alkalommal 0,3-0,4 l/ha dózisban. Varasodás ellen hatékony kontakt partnere a Karát 80 WDG (800 g/kg kaptán).

Keresse a Kwizda Alma Csomagot! Egy csomag tartalma 3 hektár kezelésére elegendő, tartalma 1 liter Domark 10EC + 5 kg Karát 80 WDG

 

További információ a márciusi cikkben


Kapcsolódó diagnózis