Gyomirtó szerek
Select Super

FOP-rezisztenciatörő készítmény magról kelő és évelő egyszikű gyomok ellen.

Őszi káposztarepcében a kultúrnövény 2 leveles állapotától rejtettbimbós állapotig juttatható ki. Gabona árvakelés ellen, a gabona árvakelés 1–3 leveles állapotában 0,6 l/ha dózisban, 1–3 levelesnél fejlettebb, bokrosodás kezdetén lévő árvakelés esetén 0,8 l/ha dózisban kell alkalmazni. A kezelést a magról kelő egyszikű gyomnövények 1–3 leveles állapotában 0,6 l/ha, az ennél fejlettebb egyedek esetében 0,8 l/ha szermennyiséggel kell elvégezni.
Borsó (zöld, száraz), burgonya, cukorrépa, napraforgó, szója, paradicsom, vöröshagyma, sárgarépa, bab (zöld, száraz), paprika, mustár kultúrákban, a 2 leveles állapottól virágzás kezdetéig, erdészetben fenológiai megjelölés nélkül, az egyszikű gyomnövények posztemergens gyomirtására használható.
A készítmény felhasználható továbbá a következő kiskultúrákban a felhasználó saját felelősségére
Petrezselyem (gyökér), zeller (gumó, levél, szár) és cékla kultúrákban állománykezeléssel, a kultúrnövény 2 leveles fejlettségétől az 50%-os gyökérvastagságig, petrezselyem (levél) kultúrában pedig 2–8 leveles fejlettségnél 0,6–2,0 l/ha dózisban alkalmazható.
Fejes káposzta, vöröskáposzta, kelkáposzta, karfiol, brokkoli és kínai kel kultúrákban állománykezeléssel, a kultúrnövény 2 leveles állapotától fejesedés kezdetéig, bimbóskelben a 2 leveles fejlettségtől az oldalrügyek fejlődésének kezdetéig, levendula és kerti izsóp területeken pedig 2–6 leveles fejlettségnél használható fel 0,6–2,0 l/ha dózisban.
Uborka, sütőtök, cukkini, patisszon, görögdinnye és sárgadinnye kultúrákban posztemergensen, a 4 leveles állapottól a 9 elsődleges oldalhajtás fejlettségig, kaporban pedig 2–6 leveles fejlettségnél juttatható ki 0,6–1,4 l/ha dózisban.
Fodros kelben állománykezeléssel, a kultúrnövény 2–6 leveles fejlettségénél 0,6–0,8 l/ha dózisban alkalmazható.

A gyomirtó szer hatékonyságáról és szelektivitásáról a felhasználó köteles elektronikus úton adatokat szolgáltatni (kijuttatás helye, kezelési információk, alkalmazástechnikai adatok, hatékonysági és szelektivitási adatok) kultúránként legalább 1 területről. Mivel ezen felhasználások esetében a kultúrnövény fajok és fajták érzékenysége nem igazolt, az üzemi méretű felhasználás előtt célszerű kis területen a termesztésbe kerülő fajtákkal fajtaérzékenységi vizsgálatot végezni.
A kezelést a magról kelő egyszikű gyomnövények 1–3 leveles állapotában 0,6 l/ha, az ennél fejlettebb egyedek esetében 0,8 l/ha szermennyiséggel kell elvégezni. Évelő gyomnövények ellen a dózist gyomnövénytől függően kell meghatározni, fenyércirok ellen 1,2–1,6 l/ha, tarackbúza ellen 1,6–2,0 l/ha, csillagpázsit, nád, siska nádtippan irtására 2,0–2,4 l/ha az alkalmazandó mennyiség. Évelő egyszikű gyomnövények ellen akkor kell a szert kijuttatni, amikor azok átlagos magassága eléri a 15–20 cm-t.
A gyomborítottságtól függően 200–300 l/ha vízmennyiséggel, finom porlasztással kijuttatva célszerű a kezelést végezni.
A készítmény minden pázsitfűfélék családjába tartozó egyszikű kultúrát károsít, kijuttatásánál erre fokozottan ügyelni kell!

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható fel! Az egyre terjedő FOP-rezisztens egyszikű gyomnövények egyedei ellen is kiváló hatású.

Hatásmód

A kletodim hatóanyag a HRAC „A” (HRAC 1), az acetil-koenzim-A karboxiláz (ACC-áz) gátlás herbicidcsoporton beül a hidroxi-ciklohexén (DIM) hatóanyagcsoportba sorolható.

Összetevők

  • 120 g/l kletodim

Formuláció

  • emulzióképző koncentrátum (EC)

Forg. kategória

  • II.

Hatásmód

  • felszívódó

Kiszerelés

  • 5 l-es kanna

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Napraforgó Fenyércirok (magról kelő) 1 1,2-1,4 l/ha nk.* 2 leveles állapot - Virágzás kezdete 12 - 61
Napraforgó Fenyércirok (rizómáról kelő) 1 1,4-1,6 l/ha nk.* 2 leveles állapot - Virágzás kezdete 12 - 61
Napraforgó Évelő egyszikű gyomok 1 1,5-2,5 l/ha nk.* Levélfejlődés - 8 leveles állapot 11 - 18
Napraforgó Magról kelő egyszikű gyomok 1 0,6-0,8 l/ha nk.* 2 leveles állapot - Virágzás kezdete 12 - 61
Napraforgó Csillagpázsit, Nád, Siska nádtippan 1 1,6-2,0 l/ha nk.* 2 leveles állapot - Virágzás kezdete 12 - 61
Napraforgó Tarackbúza   1 1,6-2,0 l/ha nk.* 2 leveles állapot - Virágzás kezdete 12 - 61
Repce Gabona árvakelés , Magról kelő egyszikű gyomok 1 0,6-0,8 l/ha nk.* 2 leveles állapot - Zöldbimbós állapot 12 - 50
Szója Fenyércirok (rizómáról kelő) 1 1,4-1,6 l/ha nk.* 2 kifejlett hármaslevél - Virágzás kezdete 12 - 61
Szója Fenyércirok (magról kelő) 1 1,2-1,4 l/ha nk.* 2 kifejlett hármaslevél - Virágzás kezdete 12 - 61
Szója Magról kelő egyszikű gyomok 1 0,6-1,8 l/ha nk.* 2 kifejlett hármaslevél - Virágzás kezdete 12 - 61
Szója Tarackbúza   1 1,6-2 l/ha nk.* 2 kifejlett hármaslevél - Virágzás kezdete 12 - 61
Szója Csillagpázsit, Nád, Siska nádtippan 1 2-2,4 l/ha nk.* 2 kifejlett hármaslevél - Virágzás kezdete 12 - 61
Burgonya Magról kelő és évelő egyszikű gyomok 1 0,6-1,4 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Cukorrépa Magról kelő egyszikű gyomok 1 0,6-0,8 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Cukorrépa Fenyércirok (magról kelő) 1 1,2-1,4 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Cukorrépa Fenyércirok (rizómáról kelő) 1 1,4-1,6 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Cukorrépa Tarackbúza   1 1,6-2 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Cukorrépa Csillagpázsit, Nád, Siska nádtippan 1 2-2,4 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Mustár, Paradicsom, Burgonya, Vöröshagyma, Sárgarépa, Fűszerpaprika Magról kelő egyszikű gyomok 1 0,6-0,8 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Mustár, Vöröshagyma, Paradicsom, Burgonya, Fűszerpaprika, Sárgarépa Fenyércirok (magról kelő) 1 1,2-1,4 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Mustár, Vöröshagyma, Paradicsom, Burgonya, Fűszerpaprika, Sárgarépa Fenyércirok (rizómáról kelő) 1 1,4-1,6 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Mustár, Vöröshagyma, Paradicsom, Burgonya, Fűszerpaprika, Sárgarépa Tarackbúza   1 1,6-2 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Mustár, Vöröshagyma, Paradicsom, Burgonya, Fűszerpaprika, Sárgarépa Csillagpázsit, Nád, Siska nádtippan 1 2-2,4 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Borsó (zöld, száraz) Magról kelő egyszikű gyomok 1 0,6-0,8 l/ha 25 További információ: okirat/címke
Borsó (zöld, száraz) Fenyércirok (magról kelő) 1 1,2-1,4 l/ha 25 További információ: okirat/címke
Borsó (zöld, száraz) Fenyércirok (rizómáról kelő) 1 1,4-1,6 l/ha 25 További információ: okirat/címke
Borsó (zöld, száraz) Tarackbúza   1 1,6-2 l/ha 25 További információ: okirat/címke
Borsó (zöld, száraz) Csillagpázsit, Nád, Siska nádtippan 1 2-2,4 l/ha 25 További információ: okirat/címke
Bab (zöld, száraz) Magról kelő egyszikű gyomok 1 0,6-0,8 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Bab (zöld, száraz) Fenyércirok (magról kelő) 1 1,2-1,4 l/ha nk* További információ: okirat/címke
Bab (zöld, száraz) Fenyércirok (rizómáról kelő) 1 1,4-1,6 l/ha nk* További információ: okirat/címke
Bab (zöld, száraz) Tarackbúza   1 1,6-2 l/ha nk* További információ: okirat/címke
Bab (zöld, száraz) Csillagpázsit, Nád, Siska nádtippan 1 2-2,4 l/ha nk* További információ: okirat/címke
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

A készítmény más gyomirtó szerekkel együttesen nem juttatható ki! A készítmény csak gomba- és rovarölő szerekkel, valamint levéltrágyákkal kombinálható!

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

2 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelőlésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Közepesen veszélyes

Gyom fajta Kezelési időzítés Hatékonyság
Gabona árvakelés  (Gabona árvakelés ) Poszt
Muharfélék   (Setaria spp.) Poszt
Kakaslábfű (Echinochloa crus-galli) Poszt
Magról kelő fenyércirok (Sorghum halepense) Poszt
Tarackbúza   (Elymus repens) Poszt
Csillagpázsit (Cynodon dactylon) Poszt
Nád (Phragmites communis) Poszt
Siska nádtippan (Calamagrostis epigeios) Poszt
Köles (Panicum miliaceum) Poszt
Gabona árvakelés  (Gabona árvakelés ) Poszt
Hélazab (Avena fatua) Poszt
Nagy széltippan   (Apera spica-venti) Poszt


Kapcsolódó technológiák

Paradicsom
Burgonya
Fűszerpaprika
Bab
Borsó
Cukorrépa
Vöröshagyma
Sárgarépa
Mustár



Kapcsolódó videók