Siska nádtippan

Siska nádtippan

A siskanád, vagy siska nádtippan (Calamagrostis epigeios), a nádtippanok (Calamagrostis)  nemzetségbe tartoznak mely az egyszikűek (Liliopsida) osztályának, a perjevirágúak (Poales), azon belül is a perjefélék (Poaceae, pázsitfűfélék) családjának tagja. A nemzetség képviselői majdnem az egész világon előfordulnak (Észak- és Dél- Amerika egyes vidékein például nem fordulnak elő). Hazánkban nyolc faj honos. Egyes fajait takarmányozásra, tetőfedésre és dísznövényként hasznosítják. Fajainak többsége vizenyős, nedves talajokon, lápokban él.
Alaktan
A kifejlett növény magas, nádhoz hasonló termetű és megjelenésű. Levelei szélesek, érdesek, kékeszöld színűek. Virágzata nagyméretű, felálló buga, a kalászkák csomókban helyezkednek el, füzérkéi nyelesek, tengelyük a toklász tövében szőrös. Toklásza áttetsző, hártyás, a pelyvánál kisebb. A szálka a toklász hátának közepétől ered. Termése toklászos szem, mely elliptikus és sárgásbarna. Mérete 2,6-3,2 mm, lándzsás és szálas, hegyes. A hátulsó toklász áttetsző, hártya-szerű, fehér. Alsó harmadából egyenes, enyhén érdes szálka ered mely kb. 4 mm-es, lágy. A toklász tövéből, nála kétszer hosszabb fehér, selymes szőrök erednek.
Életmód, előfordulás
Évelő, G1-es életforma rendszerbe tartozó szártarackos gyom. A szártarackos gyomokra az jellemző, hogy a földalatti részükben tápanyagot raktározva telelnek át elviselve a föld feletti részeik pusztulását, majd tavasszal a nóduszokon található rügyekből újra hajtanak. Nedves talajú legelők, rétek gyomnövénye.

Kártétel, védekezés
A talajt mélyen kiszárítja, elvonja a nedvességet a kultúrnövénytől.
Paprikában a nehezen írtható G1-es gyomok ellen engedélyezett hatóanyag a kletodim mellyel a kezelést, az egyszikű gyomnövények csírakori gyökérváltásakor kell elvégezni, valamint az évelő egyszikű gyomok 15-20 cm-es fejlettségi állapotánál.
Paradicsomban a nehezen írtható G1-es gyomok ellen engedélyezett hatóanyag a kletodim mellyel a kezelést, az egyszikű gyomnövények csírakori gyökérváltásakor kell elvégezni, az évelő egyszikű gyomok esetében pedig azok 15-20 cm-es fejlettségénél ajánlott kijuttatni a készítményt.

Kapcsolódó képek