Pirók ujjasmuhar

Pirók ujjasmuhar

A pirók ujjasmuhar (Digitaria sanguinalis) a pázsitfüvek (Poaceae) családjába tartozó melegkedvelő, szárazságtűrő, egyszikű gyom. A kozmopolita faj Magyarországon is mindenütt közönséges egyéves gyom, ami nedves talajon egész nyáron át csírázhat.

Alaktana

A pirók ujjasmuhar késő tavasszal csírázik, amikor a talaj felső néhány centiméteres rétege már a 20 °C-ot is eléri, emellett gyakran több hullámban is kel. A csíranövény legfiatalabb levele begöngyölt, a levelek lemeze mindkét oldalán selymesen szőrös, gyakran ibolyás árnyalatú, a középér is pirosas. A levélhüvely hosszú pillás, szintén pirosas. A levélnyelvecske rövid és levágott végű. Szára először fekvő, majd felálló, a csomóknál kissé szőrös. A lekönyöklő szár gyakorta legyökeresedik. A növény jól bokrosodik. Virágzata kézfej alakú, általában 5-7 álfüzérre tagolódik, de ezek sohasem egy pontból ágaznak el. A füzérkék a füzér tengelyén lazábban állók, hátulról összenyomottak, kettesével (a csúcson hármasával) állók. Az egyik ülő, a másik rövid kocsányú. Minden füzérkében kétivarú virágok vannak. Hőstressz hatására a növény vöröses elszíneződése fokozódik.

Előfordulása

Az országos szántóföldi gyomfelvételezések adatai alapján a pirók ujjasmuhar a kapáskultúrákban és a kalászosok tarlóin gyakoribb gyom. Kukoricaállományokban a 20 legfontosabb gyomfaj közé sorolható, nagyjából évtizedek óta hasonló súllyal. Borítási hányadosa 1%-nál kisebb. A szántóföldi növénytermesztésen kívül elterjedt még a gyümölcs- és szőlőültetvényeken, vas- és közutak mentén is. Kedvelt termőhelyei a homokos, finom szemcsés szerkezetű, mésszel és tápanyaggal jól ellátott talajok. Szárazsággal szemben igen ellenálló gyom.

Kártétel, védekezés:

A pirók ujjasmuhar sikeresen szorítja ki élőhelyéről a többi gyomot. Allelopátiája révén a talaj mikroorganizmusaira kifejtett hatáson keresztül még a kultúrnövények fejlődését is képes visszavetni. A káros hatás kukorica esetében is igazolt.

A kémiai védekezés szerencsére lehetséges mind alapkezeléssel, mind állománykezeléssel. A kétszikű kultúrákban a graminicidek jó hatékonyságúak. Kukoricában több választási lehetőségünk is van, mindenesetre, ha elmarad az alapkezelés, vagy nem volt eredményes, akkor a gyom 1-3 leveles fejlettségénél, gyökérváláskor még érzékeny állapotában pusztítható.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák