Egynyári perje

Egynyári perje

A pázsitfüvek (Poaceae) családjába tartozó egynyári perje (Poa annua) nem gyakori gyom a szántóföldeken. Bár a kertészeti kultúrákban széleskörűen elterjedt, a kapás állományokban is megtalálható, de nem számít veszélyes gyomnövénynek.

Alaktana

Az egynyári perje egyéves, alacsony termetű, lekönyöklő szárú, bokros növény. Csíranövényének első levele szálas, összehajlott, gyakorlatilag végig egyforma széles, a csúcsánál kihegyesedő, erezete jól látható. A nyelvecske közepes méretű, kopasz, fülecskéje nincs. A további levelek röviden kihegyezettek, felső oldaluk matt, vagy enyhén fényes, alsó oldaluk mindig matt, kicsit érdesek. A középső levélér dupla barázdát alkot. A gallér alakú nyelvecske hosszú, fehér, nem rojtos. Jól bokrosodó növény, szára felálló, vagy kissé kúszó, a csomóknál gyakran legyökeresedik. A buga virágzata laza állású, kúp alakú, legalul 1-2 elágazással. A pelyva szálkátlan. Csaknem egész évben virágzik.

Előfordulása

Az egynyári perje az egész országban közönséges. Fő csírázási időszaka az ősz, de kelése tág hőmérsékleti határok között mehet végbe. A fény és a talajművelés a csírázását serkenti. Minden fajta talajon megél, meglehetősen igénytelen gyom, mindazonáltal a nitrogénnel jól ellátott, üde talajokat kedveli.

A kapás kultúrákban, leggyakrabban kukoricában nő, de répafélékben, pillangósokban, és ritkán tavaszi és őszi gabonafélékben is felüti a fejét. A szőlő- és gyümölcsültetvényekben is előfordul, ahogyan az utak szélén és taposott területeken.

Kártétel, védekezés:

Az egynyári perje mint efemer növény, rövid tenyészidejű, és egy év alatt több nemzedéket is létrehozhat. Ezzel együtt nem tartozik a jelentős károkat okozni képes gyomok közé. A különféle kultúrákban rendelkezésre álló gyomirtókra érzékeny.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák