• Főoldal
  • Hirek
  • Segédanyagok jelentősége az szelektív egyszikű gyomirtásban

Segédanyagok jelentősége az szelektív egyszikű gyomirtásban

A kétszikű kultúrákban szelektív egyszikű gyomnövények ellen alkalmazható molekulák nagy tömegűek. Itt használt graminicidekben a segédanyag rendszer szerepe meghatározó a hatékony gyomirtás kivitelezésében.

1990-es évek elején, mikor volt még növényvédő szer ipar Magyarországon, a formáló vegyészek többször mondták a következő mondatot: „Egy jó formázással egy közepes hatóanyagból is lehet jó terméket készíteni, míg egy rossz formulációval a legkiválóbb hatóanyagot is tönkre lehet tenni.” Ebből is látszik, hogy a növényvédő szer hatóanyagok megformálása, kész termék megalkotása bonyolult, időigényes és sok kísérletet megkövetelő feladat. A növényvédő szerek segédanyag rendszerének számos követelményt kell kielégítenie, mint a megfelelő tapadás, terülés, elsodródás gátlás, kutikula oldás és átjárhatóság növelése, felszívódás és transzlokáció fokozása, permetlé minőségének javítása valamint fizikailag stabil és kémiailag összeférhető legyen a hatóanyaggal. Az alkalmazott adjuváns rendszer nemcsak minőségileg fontos, hanem mennyiségileg is, hiszen változó körülmények (például: hektáronkénti lémennyiség) között kell jól működnie. Segédanyag rendszer jelentősége fokozódik a nagy molekula tömegű hatóanyagok esetén, mert ezek önmagukban nem vagy sokkal rosszabbul szívódnak fel. Erre jó példa SC és OD formulációjú nikoszulfuron készítmények, nem véletlen, hogy az olajos diszperziók (OD) az elterjedtebbek. Ráadásul a növényvédő szer formázást nem lehet csak úgy megtanulni, mert a cégek a receptúrákat szigorúan őrzik és titkosítják, mert egy kiváló formázási recept versenyelőnyt biztosít a konkurenciával szemben, illetve a felhasználók elégedettségét növeli.

A kétszikű kultúrákban szelektív egyszikű gyomnövények ellen alkalmazható molekulák nagy tömegűek. Itt használt graminicidekben a segédanyag rendszer szerepe meghatározó a hatékony gyomirtás kivitelezésében.

A kapott eredményekből látszik, hogy a segédanyag koncentráció alapvetően meghatározza a hatékonyságot, illetve hogy a Select Super megfelelő mennyiségű és minőségű adjuvánst tartalmaz.

Kétszikű kultúrákban a fenyércirok és más egyszikű gyomfajok elleni védekezés időszaka általában május, június hónapokban van. Sajnos a klímaváltozás miatt ezek a hónapok egyre gyakrabban melegek és aszályosak. A növények a túlzott vízvesztés ellen a kutikula vastagításával védekeznek, ami segíti a víz megtartását. Másrészt viszont gátolja a permetlé és a hatóanyagok bejutását. Ezekben az esetekben a segédanyag rendszernek óriási szerepe van, mivel neki kell kapukat nyitni a kutikulában, viaszrétegben.

A Select Super száraz, aszályos körülmények között is megbízható és kiváló hatást ad a fenyércirok ellen, köszönhetően kiváló segédanyag rendszerének.

A Select Supernek sok kultúrában van engedélye, tavasszal általában napraforgóban, szójában, cukorrépában, borsóban, mustárban, erdészetben és számos zöldségben használják magról kelő (kakaslábfű, muharok, stb) és évelő egyszikű (fenyércirok, tarackbúza, csillagpázsit, siskanádtippan) gyomok ellen.