Csillagpázsit

Csillagpázsit

A csillagpázsit (Cynodon dactylon) rendszertani származását tekintve a pázsitfűfélék/perjefélék (Poaceae) családba tartozó növény.  Elterjedését tekintve Ázsiában, Dél- Európában és Észak-Afrikában őshonos. Jól tűri a szárazságot és a taposást.
Alaktan
Lágyszárú, horizontális gyöktörzzsel rendelkező növény. Magassága élőhelytől és körülményektől függően, 30-90 cm között változhat. Gyökérrendszere mélyen beszövi a talajt, akár 2m –es mélységbe is lehatol, de a gyökérzet döntő tömege 60 cm-nél feljebb helyezkedik el. Leveles hajtásai elheverők, levéllemezei sötétszürkék, szélük érdes, a lemez és a tok találkozásánál fehér szőrökből álló kör látható. A levelek hossza 4-15 cm, az álló száron lévő levelek 2,5-10 centiméter közöttiek. Nyár elejétől késő őszig virágzik, virágzata ujjas kalász, a füzérek látszólag egy pontból ágaznak el. A kalászok egyenlő magasságból ágaznak el (a pirók ujjasmuhar esetében nem egy magasságból ágaznak el, hanem külön szintekről). Füzérkéi 2 mm hosszúak, 1-2 virágúak, egyenként állnak a füzértengely egyik oldalán. Pelyvája csónak alakú. Megporzása a szél segítségével történik.
Életmód, előfordulás
Melegkedvelő, évelő, G1-es életforma csoportba tartozó gyomnövény, a homokpuszták és legelők gyakori faja. Száraz területeken, meszes homoktalajon és löszös mezőségi talajokon számítani lehet megjelenésére. A savanyúbb, hideg talajok nem optimálisak számára. Irtása nehéz. Az országos gyomfelvételezés eredményei szerint egyre gyakoribb megjelenése minden kultúrában, további terjedésére számítani kell. A melegedő éghajlat miatt jó szárazságtűrésével kiszorítja a konkurens gyomokat és növényeket. A magok szerencsére, csak két évig csírázóképesek.

Kártétel, védekezés
A csillagpázsit veszélye nem a magok hosszú életképességében van, hanem abban, hogy képes gyökereivel mélyre hatolni és fennmaradni a legszárazabb körülmények között is. 

Paprikában a csillagpázsit ellen használható engedélyezett hatóanyagok a quizalofop-P-etil, a propaquizafop és a kletodim. Kletodimmal a védekezést, az egyszikű gyomnövények csírakori gyökérváltásakor kell elvégezni, az évelő egyszikű gyomok 15-20 cm-es fejlettségénél. A szelektív quizalofop-P-etil hatóanyagot, a gyomok 1-3 leveles állapotában, évelő gyomok esetében 10-30 cm-es nagyságuknál ajánlott alkalmazni. A propaquizafop hatóanyagot a rizómás és tarackos gyomnövények ellen, azok intenzív növekedési szakaszában kell alkalmazni, amikor a hajtások hossza átlagosan 20-30 cm.

Paradicsomban a csillagpázsit ellen használható engedélyezett hatóanyagok a quizalofop-P-etil és a kletodim. A kletodimmal való védekezést, az egyszikű gyomok csírakori gyökérváltásakor ajánlott elvégezni, az évelő egyszikű gyomok ellen 15-20 cm-es fejlettségüknél. A quizalofop-P-etil hatóanyagot, a gyomnövények 1-3 leveles állapotában, évelők esetében 10-30 cm-es fejlettségnél ajánlott alkalmazni.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Paprika
Paradicsom
Burgonya