Szuper szelektív a Select Super


A napraforgóban a felülkezeléses (Clearfield, Express, stb…) technológiák térhódítása folyamatos és töretlen volt az elmúlt években. Már elértünk odáig, hogy olajnapraforgó mag termesztés gyakorlatilag 100 %-ban ilyen hibridekkel történik. A felülkezeléses technológia átalakította a egyszikű gyomok elleni védekezést is, mert nagyon sokan nem tesznek ki ellenük hatásos alap gyomirtó szert, mivel állománykezeléssel oldják meg. Ez a gyomirtási technológia alkalmazása során is lehet hibákat elkövetni, például túl korai alkalmazás, alacsony dózis (FOP rezisztencia megjelenése egyszikű gyomnövényeknél), stb., viszont más kultúrák egyoldalú herbicid alkalmazásával együtt azt okozza, hogy az magról kelő és évelő egyszikű gyomok egyre nagyobb gondot okoznak. Az ötödik országos gyomfelvételezés szerint kapás kultúrákban a legveszélyesebb egyszikű gyomnövények a kakaslábfű (Echinochloa crus-galli), a fenyércirok (Sorghum halepense), a tarackbúza (Elymus repens) és a muhar fajok (Setaria sp.).

Napraforgóban és szójában a magról kelő egyszikűek ellen eredményesen védekezhetünk vetés után kelés elött pl: Inspector (dimetenamid-P) vagy napraforgóban Basar 960 EC (S-metolaklór)  gyomirtó szerrel, de az évelő gyomnövények ellen csak a graminiciddel végzett állománykezelés lehet eredményes. A graminicid, kétszikű kultúrnövényekre szuper szelektív gyom irtó szert jelent, ami a fűfélék családjába (Graminae) tartozó egyszikű gyomok ellen hatékony!

Elhúzódó gyomkelés, illetve még sorzáródás előtti záporok hatására a magról kelő egyszikű gyomok olyan tömegben jelenhetnek meg, hogy az már a kultúrnövény termésbiztonságát veszélyezteti. Száraz körülmények között az évelő egyszikű fenyércirok és tarackbúza a rizómáiból és tarackjaiból hatalmas gyomborítást tudnak elérni. Így termés csökkentő hatásuk is jelentős. Ráadásul a rezisztens fenyércirok egyre nagyobb problémát jelent Magyarország középső és déli területein.

A Kwizda Agro növényvédelmi megoldása mind magról kelő, mind évelő egyszikű gyomnövények ellen, postemergensen a nagy szelektivitású Select® Super gyomirtó szer. A nagy biztonsággal használható termék számos kétszikű kultúrában (napraforgó, repce, mustár, cukorrépa, borsó, burgonya és szója) engedélyezett. A melegkedvelő fenyércirok kihajtása elhúzódhat akár május közepéig, amikor általában a napraforgó állapota már nem teszi lehetővé a FOP graminicidek alkalmazását, csak a Select Super gyomirtóét, amely szükség esetén a napraforgó, szója virágzás kezdetéig (BBCH 12-61) permetezhető ki.

A készítményt a magról kelő egyszikű gyomnövények esetében tömeges megjelenésükkor kell kijuttatni. Az alkalmazáskor fontos, hogy a kultúrnövény minél kevésbé akadályozza a gyomirtó szer célfelületre jutását. Ezért lehetőleg sorzáródás elött el kell végezni a kezelést! Erős gyomosodás vagy fejlettebb gyomnövények esetében magasabb dózis alkalmazása indokolt. Évelő egyszikű gyomnövényeknél azok 15–20 cm-es fejlettségénél kell akalmazni. A Select® Super dózisát a jelenlévő gyomnövények összetétele alapján kell megválasztani:

 -Magról kelő egyszikűek ellen: 0,6–0,8 l/ha (gyökérváltásig az alacsonyabb dózis alkalmazható.)

-Magról kelő fenyércirok ellen: 1,2–1,4 l/ha (szulfonil-karbamidra rezisztens is)

-Rizómás fenyércirok ellen: 1,4–1,6 l/ha  (szulfonil-karbamidra rezisztens is)

-Tarackbúza ellen: 1,6–2,0 l/ha

-Nád és csillagpázsit ellen: 2,0–2,4 l/ha

A Select Super gyomirtó szert 150-250 l/ha lémennyiséggel, finom porlasztással juttassuk ki az egyszikű gyomnövényekre. 3 órával a permetezés után az eső már nem befolyásolja a hatását.

A Select Super hatóanyaga (kletodim) gyorsan transzlokálódik a szárba és a gyökérbe, a merisztémaszöveteket roncsolja, vagyis a hajtás- és a gyökér osztodó szöveteknél jelentkezik a hatás. Tipikus tünet, amikor a kezelést követő 1 hét múlva a levélzet még egészségesnek látszik ugyan, de az új hajtást már ki lehet húzni a növényből, mivel az osztódószövet már elhalt. A teljes pusztulás és növényszáradás a kezelést követő 14-21 nap múlva lesz látványos.


Kapcsolódó diagnózis