Gyomirtó szerek
Stomp Aqua

Nagyon sok kultúrában engedélyezett, a talajban rendkívül stabil, alap gyomirtó szer.

Kalászosokban (őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, rozs, tritikále) vetés után, kelés előtt preemergensen, vagy a kultúrnövény kelése után a bokrosodás kezdetéig posztemergensen kell a készítményt kijuttatni.
Rizsben preemergensen, a vetést követő 3 napon belül, vagy a kultúrnövény kelése után annak 1–2 leveles állapotában kell alkalmazni a készítményt. A preemergens alkalmazás esetén fontos, hogy a rizs vetése egyenletesen 2–3 cm mélységre történjen. A kezelést vízmentes területen kell elvégezni, a táblán pangó vízfoltok sem lehetnek, mert a levegő hiánya és a herbicid együttesen a rizs csírázását gátolhatják.
Kukoricában (szemes, siló, vetőmag, csemege) a kultúrnövény vetése után, kelése előtt preemergensen, vagy korai posztemergensen lehet a készítményt felhasználni. Preemergens kijuttatás esetén a kukorica legalább 3–4 cm mélyre történő vetése után, 3,5 l/ha dózisban kell alkalmazni. A kukorica kelése után annak szögcsíra- 4 leveles fejlettségéig, a magról kelő egyszikű gyomnövények egyleveles fejlettségéig, és a magról kelő kétszikű gyomnövények szikleveles állapotáig 3,5 l/ha dózisban kell kijuttatni. A készítmény csemegekukoricában, vetőmag előállításban történő alkalmazása a fajtatulajdonos előzetes hozzájárulásával történhet.
Napraforgóban preemergensen a vetést követő 3 napon belül, vagy vetés előtt (PPI) 1–2 cm mélyen a talajba dolgozva kell alkalmazni a készítményt.
Zöldborsóban, száraz borsóban, lóbabban preemergensen, a vetést követő 4–5 napon belül kell a kezelést elvégezni.
Szójában preemergensen, a vetést követő 2–3 napon belül, vagy a vetés előtt (PPI) sekélyen, 1–2 cm mélyen a talajba dolgozva kell alkalmazni a készítményt.
Dohányban palántázás előtt (pre-planting) a talajra permetezve, vagy 2–3 cm mélyen a talajba dolgozva kell alkalmazni. Kacsgátlásra a kezelést a tengelyvirág megjelenésekor, legkésőbb a virágzás kezdetén, tetejezést követően, a kacsok 1–3 cm-es fejlettsége mellett kell elvégezni. Dohánytövenként 10–20 ml 1,1%-os permetlé koncentrációjú szermennyiség szükséges. Fontos a dohányszár egyenletes, permetlével való fedése, a tövétől a tetejéig.
Lucernában arankairtásra egy évesnél idősebb állományban kora tavasszal, a lucerna nyugalmi állapotában kell kijuttatni a készítményt. A készítmény csak foltkezeléssel juttatható ki, legfeljebb a lucernatábla 20%-a kezelhető!
Vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma kultúrákban preemergensen, a dug- és magtermő anyahagyma kiültetése után azonnal, magvetés esetén a vetést követő 3 napon belül kell a készítményt kipermetezni. Fontos az egyenletes, 3 cm mély vetésmélység. Étkezésre termesztett zöldhagyma gyomirtására nem használható.
Sárgarépa, petrezselyem esetében preemergensen, vetés után kelés előtt, a vetést követő 4–5 napon belül, zeller esetében a palántázás előtt 8–10 nappal kell kijuttatni a készítményt.
Paradicsom, paprika (pre-planting) palánták kiültetése előtt 8–10 nappal kell kijuttatni a készítményt.
Fejeskáposzta, kelkáposzta, bimbóskel, karfiol, karalábé, brokkoli kultúrnövények palántáinak kiültetése előtt (pre-planting) 8–10 nappal kell kipermetezni a készítményt. A palántázás során ügyelni kell arra, hogy a készítménnyel kezelt legfelső talajréteget ne sodorjuk a palánta gyökeréhez. Száraz időjárás esetén a sekély, 1–2 cm mély talajba dolgozás a hatékonyságot növeli. A bedolgozás brokkoli kultúrában nem javasolt.
Burgonyában preemergensen, a végleges bakhátak kialakítása után kell a készítményt kipermetezni, amíg a burgonya csírái 3–4 cm-rel a talajfelszín alatt vannak.
Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya), csonthéjasok (kajszi, őszibarack, cseresznye, meggy, szilva, ringló) esetében kora tavasszal, jól elmunkált, gyommentes, aprómorzsás talajfelszínre kell kipermetezni a készítményt. Száraz időjárás esetén a sekély, 1–2 cm-es bedolgozás a hatékonyságot növeli.
Bogyósgyümölcsűek (ribiszke, köszméte, josta, málna, áfonya, szeder, szamóca) kultúrákban kora tavasszal, gyom- és növényi maradványoktól mentes, jól elmunkált talajfelszínre kell kijuttatni a készítményt.
Szamócában a kezelést kora tavasszal, a kultúrnövény nyugalmi állapotában kell elvégezni.
Szőlőben (bor és csemege) a készítményt kora tavasszal, a szőlő fakadása előtt, jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszínre kell kijuttatni.
Fűszer- és gyógynövények (kömény, édeskömény, kapor, ánizs, angelika, lestyán, koriander, ligetszépe, sáfrányos szeklice) kultúrákban preemergensen vetés után, kelés előtt kell kipermetezni a készítményt.
Dísznövények (tulipán, nárcisz) esetében a kezeléseket a hagymák nyugalmi időszakában kell elvégezni, fontos, hogy a hagymákat 3–4 cm aprómorzsás földréteg takarja.
Erdészeti (faiskola, kosárfűz, fagyalfélék, díszcserjék, fenyőfélék, Juniperus) kultúrákban a kezelést fakadás előtt, nyugalmi állapotban, a gyomnövények megjelenése előtt kell elvégezni.
Erdészet: erdősítésekben, csemetekertekben kocsányos tölgy, kocsánytalan tölgy makkvetésekben a kezelést preemergensen, a makkok vetése után, kelése előtt kell elvégezni.
Vörös csenkeszben a gyomnövények megjelenése előtt kell a kezelést elvégezni.
Spárgában a telepítést követő évtől bakhátbontás után lehet a kezelést elvégezni.
Fejes salátában (pre-planting) a kultúrnövények palántáinak kiültetése előtt kell kipermetezni a készítményt.

A készítmény felhasználható továbbá a következő kiskultúrákban a felhasználó saját felelősségére.
Muskotályzsályában preemergensen, a kultúrnövény vetése után, kelése előtt.
Mezei cickafarkban a palánták kiültetését követően posztemergensen, a kultúrnövény 2 leveles fejlettségétől 8 leveles fejlettségéig.
Csapadékos időjárás esetén a kezelést 2–3 csapadékmentes napot követően végezzük, hogy a kultúrnövények levelén a védő viaszréteg újból megerősödhessen. Csak ép, egészséges levélzetű kultúrnövényeket szabad kezelni, a készítményt 25 °C feletti hőmérsékleten a fokozott fitotoxicitási veszély miatt tilos kijuttatni! A permetlevet durva cseppek formájában, alacsony nyomáson kell kijuttatni, lehetőleg a késő délutáni, esti órákban. A permetléhez nedvesítőszer, adjuvánst tartalmazó kombinációs partner, ill. műtrágya hozzáadása tilos! Csapadéktól, harmattól nedves növényállományt tilos permetezni!
A kezelt termények kizárólag illóolaj előállításhoz és kozmetikai alapanyagként használhatók fel! Élelmezési és takarmányozási célra tilos felhasználni! A készítmény elsősorban a magról kelő egyszikűek és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény ellen hatékony. Az évelőket, valamint a fészkesvirágzatúak, keresztesek, burgonyafélék, mályvafélék családjába tartozó gyomnövényeket nem irtja.

A készítmény üvegházban, valamint fólia alatti területeken nem alkalmazható!

Laza talajokon az alacsonyabb, szerves anyagban gazdagabb, kötöttebb talajokon a magasabb dózisok alkalmazása javasolt.

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható! A készítmény üvegházban, valamint fólia alatti területeken nem alkalmazható! Laza talajokon az alacsonyabb, szerves anyagban gazdagabb, kötöttebb talajokon a magasabb dózisok alkalmazása javasolt.

Hatásmód

A pendimetalin hatóanyag a HRAC „K” (HRAC 3) herbicidcsoporton belül a dinitroanilin hatóanyagcsoportba tartozik.

Összetevők

  • 455 g/l pendimetalin

Formuláció

  • mikrokapszulás, vizes szuszpenzió (CS)

Forg. kategória

  • I.

Hatásmód

  • Felszívódó

Kiszerelés

  • 10 l-es kanna

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Őszi búza, Őszi árpa, Tavaszi árpa, Rozs, Tritikále Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3.5 l/ha nk.* Vetés - Bokrosodás kezdete 0 - 21
Rizs Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3.5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Kukorica (szemes, siló, vetőmag, csemege) Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3.5 l/ha 90 További információ: okirat/címke
Napraforgó Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3-3.5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Zöldborsó, Borsó, Lóbab Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3-3.5 l/ha 42 Vetés - Bokrosodás kezdete 0 - 21
Szója Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3 l/ha nk.* Vetés - Kelés 0 - 8
Burgonya Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3.5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Paprika, Paradicsom Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3.0 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Sárgarépa, Petrezselyem, Zeller Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3.5 l/ha 60 További információ: okirat/címke
Fejes káposzta, Kelkáposzta, Karfiol, Bimbóskel Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3,0 - 3.5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Karalábé Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3,0 - 3.5 l/ha 42 További információ: okirat/címke
Vöröshagyma, Fokhagyma, Póréhagyma Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3,0 - 3.5 l/ha 60 További információ: okirat/címke
Szamóca Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3.5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Málna Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3,0 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Alma, Körte, Birs Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3.5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Cseresznye, Meggy, Kajszi, Őszibarack, Szilva Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3.5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Ribiszke, Köszméte, Josta, Áfonya Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3.5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Szőlő Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3.5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Fejes saláta Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3,0 l/ha 42 További információ: okirat/címke
Spárga Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3.5 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Dohány Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3.5 l/ha nk* További információ: okirat/címke
Konyha- és édeskömény, Kapor, Ánizs, Lestyán, Koriander, Ligetszépe, Sáfrányos szeklice Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom 1 3-3.5 l/ha 60 További információ: okirat/címke
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

Kalászosoknál a hatékonyság növelése, a megcélzott gyomspektrum kiszélesítése érdekében célszerű korai kijuttatáskor Alliance 660 WG-vel kombinálni. Szójában, kétszikűek ellen a Command 48 EC kiváló kombinációs partner.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Közepesen veszélyes
Kapcsolódó technológiák

Őszi árpa
Tavaszi árpa
Rozs
Tritikále
Burgonya
Rizs
Fejes káposzta
Kelkáposzta
Bimbóskel
Karfiol
Karalábé
Paprika
Paradicsom
Zöldborsó
Borsó
Lóbab
Körte
Birs
Naspolya
Kajszi
Őszibarack
Cseresznye
Meggy
Szilva
Ringló
Sárgarépa
Petrezselyem
Zeller
Kelkáposzta
Vöröshagyma
Fokhagyma
Póréhagyma
Szamóca
Málna
Szeder
Ribiszke
Köszméte
Josta
Áfonya
Fejes saláta
Spárga
Dohány
Konyha- és édeskömény
Kapor
Ánizs
Lestyán
Koriander
Ligetszépe
Sáfrányos szeklice
Tulipán
Nárcisz