Tyúkhúr

Tyúkhúr

A közönséges tyúkhúr (Stellaria media) rendszertani szempontból a szegfűfélék családjába (Caryophyllaceae), és a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjébe tartozó kétszikű növény. Általánosan elterjedt gyomnövény. Európában őshonos, de Észak-Amerikába is betelepítették. Gyom- és gyógynövény. Gazdag A-, C- vitaminokban, valamint magnéziumban, foszforban és kvarcban. Vese és májtisztító hatású. Nagyobb mennyiségű fogyasztása hasmenést és hányást okozhat. További elnevezései; tikhúr, csibehúr, tyúkbegy.
Alaktan
Vékony karógyökérrel rendelkezik. Szára heverő, melyből bojtos gyökerek erednek s melyekkel kapaszkodik a földön. Levelei átellenesen állók, a szár alsó levelei nyelük felé keskenyednek. Apró virágai fehérek, a levelek hónaljában fejlődnek vékony kocsányon. A virágok magányosak, vagy álernyős virágzatot alkotnak. Termése fogakkal nyíló tok, alakja hosszúkás. Egy növény több ezer magot érlel. Virágzása kora tavasztól késő őszig tart, de enyhe téli napokon is megjelenhetnek a virágok.  Magvai alacsony hőmérsékleten (2 °C) csíráznak. A magok életképességüket akár 25 évig is képesek megőrizni a talajban.
Életmód, előfordulás
T1-es, egyéves, ősszel vagy télen csírázó, majd áttelelő növény. Kedveli a nitrogénben gazdag talajokat. Előfordulnak őszi gabonavetésekben, gyümölcsösökben, táblaszéleken, ahol kedvezőbbek a fényviszonyok.

Kártétel, védekezés
Almában a magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyomnövény elleni védelemben engedélyezett herbicid hatóanyag a pendimetalin. Kora tavasszal, még a gyomok megjelenése előtt, aprómorzsás talajfelszínre permetezve ajánlott kijuttatni. Engedélyezett hatóanyagok almában ezen kívül a flumioxazin, fluazifop-P, és a glifozát. A glifozát hatóanyag felhasználásáról 2022 decemberében születik döntés, addig a hatóanyag felhasználható.

Csonthéjasokban a magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyomnövény elleni védelemben engedélyezett herbicid hatóanyag a pendimetalin. Kora tavasszal, még a gyomok megjelenése előtt, aprómorzsás talajfelszínre permetezve ajánlott kijuttatni. Engedélyezett hatóanyag továbbá ezen kívül a fluazifop-P.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Fejes káposzta