Disznóparéj

Disznóparéj

A disznóparéjfélék az Amaranthus nemzetség tagjai. Ismertebb képviselőik a szőrös disznóparéj (Amaranthus retroflexus), a piros disznóparéj (A. hypovhondriacus), a karcsú disznóparéj (A. chlorostachys), labodás vagy henye disznóparéj (A. bilitoides) és a fehér disznóparéj (A. albus). A nemzetség, a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendbe tartozik. A világ nagy részén elterjedtek, a nemzetségbe körülbelül 100 faj sorolható. A legtöbb faj Amerikában őshonos, innen hurcolták be Európába feltehetően a 18. században.
Alaktan
A disznóparéjfélék termése kupakkal nyíló tok. Csíranövény korban nagyon hasonlítanak, pontos elkülönítésük kifejlett korban lehetséges. Méretük változó, lehetnek közepes termetűek vagy magasak. A fehér disznóparéj csíranövényének sziklevél alatti szárrésze vöröses árnyalatú. Sziklevelei lándzsásak, 3-5 mm hosszúak, tompa csúcsúak, alapjuknál ék alakban keskenyednek el. Színük szürkészöld. Az első levél széles, ovális, ép, csúcsán kis mértékben kicsípett. A levél középső ere rózsaszínen áttetsző. A kifejlett növény közepesen magas, szára sárgászöld, leveleinek nagysága változó. A szőrös disznóparéj a legelterjedtebb faj. Szikleveleinek csúcsa hegyes, hosszú, nyélbe keskenyedők. A sziklevelek középső ere vastag, alul kiemelkedő világos színű. Az első levele tojásdad, felül enyhén kicsípett. A levél színe szürkészöld, fonákán vöröses. A kifejlett növény magas, erőteljes, elágazó szárú szőrözött. Levelei tojásdadok, hosszú nyelűek, nyélbe keskenyedők, csúcsuk tompa. A levelek fonákán az erek molyhosak. A karcsú disznóparéj és a szőrős disznóparéj esetében is a felső virágcsomók levél nélküli füzérben állnak, a virágzat vastag, tömött.
Életmód, előfordulás
Nyárutói egyéves, T4-es életforma rendszerbe tartozó gyomok. A disznóparéjfélék melegigényesek, csak felmelegedett talajokon csíráznak, viszonylag későn. A fehér disznóparéj főleg homokos és kötött réti talajokon fordul elő. Jól tűri a savanyú talajokat. A szőrős disznóparéj mindenhol gyakori igénytelen gyom. A karcsú és szőrős disznóparéjt gyakran összekeverik és az adott területen egy fajként kezelik.

Kártétel, védekezés

Az 1965-75 között megjelentek a klóramino-triazinokra rezisztens biotípusok. Ez nehezítette az ellenük való védekezést.

Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom ellen almában felhasználható hatóanyag a pendimetalin. Kora tavasszal, a gyomok kelése előtt, aprómorzsás talajfelszínre permetezve kell kijuttatni. Engedélyezett herbicidek továbbá a flumioxazin, fluazifop-P, glifozát (engedélyének meghosszabbításáról 2022 decemberében születik döntés, addig megvásárolható és felhasználható engedélyokirat szerint).

Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom ellen csonthéjasokban felhasználható hatóanyag a pendimetalin, amelyet kora tavasszal, a gyomok kelése előtt, aprómorzsás talajfelszínre permetezve ajánlott kijuttatni. Engedélyezett herbicidek továbbá a fluazifop-P, és decemberig még a glifozát totális gyomirtó hatóanyag.

Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom ellen szőlőben engedélyezett hatóanyag a pendimetalin. Fakadás előtt, gyommentes, aprómorzsás talajra kell kijuttatni a hatóanyagot. Klóramino-triazinokra rezisztens biotípusok megjelenése miatt (1965-75-ös években) nehezült a disznóparéj félék elleni védekezés. Kétszikűek ellen engedélyezett hatóanyagok továbbá; MCPA, flumioxazin, glifozát (totális gyomirtó), flazaszulfuron, fluazifop-P, piraflufen –etil.

Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom ellen káposztában felhasználható hatóanyagok a pendimetalin és a klomazon, melyeket kora tavasszal, a gyomok kelése előtt, pre-planting vagy preemergens technológiát alkalmazva aprómorzsás talajfelszínre javasolt kijuttatni a pendimetalint palántázás, vetés előtt 8-10, a klomazont 4-5 nappal. A klomazon a magról kelő egy és kétszikű gyomok ellen hatékony herbicid.

Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom ellen paprikában engedélyezett hatóanyagok a pendimetalin és a klomazon, melyeket kora tavasszal ajánlott kijuttatni, a gyomok kelése előtt, pre-planting vagy preemergens technológiát alkalmazva aprómorzsás talajfelszínre a klomazont palántázás, vetés előtt 4-5 nappal a pendimetalint 8-10 nappal. A klomazon a magról kelő egy és kétszikű gyomok ellen hatékony herbicid.

Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyom ellen paradicsomban engedélyezett hatóanyag a pendimetalin, melyeket kora tavasszal ajánlott kijuttatni, palántázás, vetés előtt 8-10 nappal a gyomok kelése előtt, pre-planting vagy preemergens technológiát alkalmazva aprómorzsás talajfelszínre. A quizalafop-P-etil a magról kelő egy és kétszikű gyomok ellen hatékony herbicid, az paradicsom 4 leveles fejlettségétől a sorok záródásáig javasolt kijuttatni.  Klóramino-triazinokra rezisztens biotípusok megjelenésével 1965-75-ös években, nehezült a disznóparéj félék elleni védekezés.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Paprika
Paradicsom