A repce jellemző gyomnövényei

A repce jellemző gyomnövényei

A repce maximális eredményéhez az egyik fontos feltétel a gyommentes állomány, hiszen a tág térállású, egyre alacsonyabb tőszámú vetések őszi gyomosodására minden esetben számítanunk kell. A ma már jellemzően 30-40 db/m2 sűrűséget megcélzó tőszámot a termelők mind nagyobb hányada veti dupla- vagy tripla gabonasoros vetésmóddal, aminek méltó „versenytársa” a terjedő szemenkénti vetésmód, ahol a repcetárcsával felszerelt és pl. 50 cm-es sortávolságra állított vetőgépekkel 15-25 db/m2-es tőszámot érünk el. Mindkét technológiánál fontos követelmény, hogy az állományunk egyenletesen keljen, a tőszámot megőrizzük a károsítóktól, beleértve a gyommentes környezetet a repce őszi állomány záródásáig!

A „vetés után - kelés előtti” (preemergens) gyomirtás aránya visszaszorult, pedig a repce számára gyommentes kelést és őszi fejlődést biztosít a legtöbb ősszel csírázó, áttelelő repce gyom ellen. A jó hatáshoz a permetezést követő 1-2 héten belül10-20 mm bemosó csapadék szükséges, ezért főleg a csapadékosabb régiókban érdemes megfontolni. A forgatás nélküli, nedvességmegőrző lazításos talajmunkánál ügyeljünk, hogy a szalma mulcshatása ne rontsa az egyenletes gyomirtó kijuttatást. Korai vetésidő és várhatóan erős gyomnyomás esetén, a jellemzően augusztus végén vetett repcékben javasoljuk a preemergens gyomirtást, ha a nyár végi esők nagy eséllyel biztosítják a jó bemosó hatást.

A Kwizda hagyományos, jól ismert ajánlata a széles hatásspektrumú Repce Flex (0,15 l/ha Command + 2,0 l/ha Springbok) 20 ha-os kiszerelésű gyomirtási csomag. A klomazon hatóanyag galajspecialista és jelentősen erősíti a terjedő tyúkhúr, pásztortáska, tarsóka- és gémorr-félék elleni hatékonyságot. A teljes kombináció hosszú, megbízható tartamhatást nyújt a székfű-félékkel, pipaccsal, széltippannal vagy a meszesebb talajokon jellemző zsombor-félékkel fertőzött táblákon. Az eltérő vízoldékonyságú három hatóanyag a talaj mélyebb rétegében is kifejti hatását, ezért jó hatékonyságú a búza árvakelés és a kapás gyomok széles köre ellen is.

A kelés utáni (korai posztemergens) gyomirtás a legelterjedtebb a termelők körben. Nagy előnye, hogy a termelő a már kisorolt repce állományban, a biztonságos kelés tudatában és akár az első rovarölő védekezésekkel kombinálva végzi el a gyomirtást levélherbicid és csírázásgátló talajherbicid kombinációval.

Korai posztemergens ajánlatunk a Synero, amely a jól ismert csírázásgátló metazaklór mellet aminopyralid és piklorám levélherbicid hatóanyagokat tartalmaz. Kijuttatását kisorolástól a 2-4 leveles repce fejlettségig javasoljuk, a kétszikű gyomok tömeges keléséhez időzítve. A keresztesvirágú zsombor és pásztortáska, valamint a tyúkhúr fertőzött területen fontos, hogy az első szikleveles egyedek megjelenésékor azonnal végezzük el a gyomirtást, mert ellenük a csírázásgátló hatás dolgozik, a levélherbicid hatás nem elégséges. A székfű-féléket, pipacsot, veronika-féléket, mezei violát, valamint a korán megjelenő széleslevelű kétszikűeket megbízhatóan írtja megcsúszott kezelés esetén is. Jól visszafogja az évelő acatot, szépen megoldja a búzavirág- és galaj-foltokat.

A célzott őszi (posztemergens) gyomirtás a termelők kedvelt gyomirtási módja. A döntésüket megelőzően hasznos látniuk a szépen kisorolt állományt, a jellemző gyomösszetételt és gyomosodási mértéket. Kisebb hátránya lehet, hogy kevésbé insprirál a gyomkelés megelőzésére és a kisorolásra időzített „biztonsági” rovarölő védekezésre. Elsősorban a nehezen irtható gyomfajokkal, pl orvosi zsomborral, pásztortáskával, illetve a kapás gyomokkal várhatóan erősen fertőzött területeken javasoljuk a repce 4-6 leveles fejlettségétől. A gyomok elhúzódó kelése esetén célszerű a tartamhatású csírázásgátló herbicid kombinálása. Ügyelni kell az időzítésre, a gyomok érzékeny fenológiájára és az erős takarás megelőzésére.

Célzott, 4-6 leveles repce fejlettségnél végrehajtott, hosszú tartamhatással is rendelkező gyomirtási ajánlatunk az Optimize kombináció, amely egy új, széles hatásspektrumú levélherbicid, az Optivor (halauxifen+pikloram) és a „Repce Flex” csomagból már ismert, hosszú csírázásgátló tartamhatást biztosító Springbok (metazaklór+dimethenamid) herbicidek 10 ha-os kereskedelmi csomagja! Az Optivor osztott dózisú alkalmazási lehetősége és a Springbok rugalmas kijuttathatósága kiváló alkalmazkodási lehetőséget ad az indokolt dózisok és a permetezési időpontok optimális megválasztásához. Rovarölőszerekkel keverhető. A szelektív egyszikűirtó- és az őszi tebukonazolos fungicid kezelést, a Wuxal lombtrágyázást azonban tervezzük külön kombinációban, mert túlzott adjuváns segédanyagok is befolyásolják a gyomirtószerek viselkedését.

A felülkezelések fontos része az egyszikűek elleni graminicidek, mivel a vízmegőrző, forgatás nélküli talajelőkészítés általában szükségessé teszi a szelektív egyszikűirtók használatát. Jól ismert, a technológiába könnyen beilleszthető ajánlataink a „fop-típusú” Fitofop (quizalofop) és a „dim-tipusú” Select Super (kletodim).

A preemergens Repce Flex a korai posztemergens Synero és a célzott őszi gyomirtási módra kínált Optimize kombinációnk kínálatával minden termelői igényre és gyomirtási helyzetre van hatékony megoldásunk! Megrendelhetők a piretroid típusú, Fentrol rovarölőszerünkkel közösen „Protect”, illetve az őszi fómás betegség elleni tebukonazol hatóanyagú Fezan gombaölőszerrel is kiegészítve „Complete” kereskedelmi csomagokban, kedvezményes áron.

A szakmai együttműködésért, további információkért keresse bizalommal a Kwizda szaktanácsadó képviselőit bizalommal!

                                                                                                                                                                         Fehér Tamás (Kwizda Agro)

T1-T2 gyomnövények

Az ősszal csírázó, kora tavasszal termést érlelő és az ősszel és tavasszal egyaránt csírázó nyár eleji egyéves gyomok közül jelentős gazdasági kárt tudnak okozni az alábbi fajok:

Sebforrasztó zsombor,
az ország minden területén elterjedt egyéves, vagy áttelelő egyéves gyom. Csírázására már ősszel számíthatunk, de nagyobb tömegben tavasszal, koratavasszal kel. Nem tartozik a legveszélyesebb hazai gyomfajok közé, irtása gabonában a számos hatóanyagra való érzékenysége miatt nem okoz gondot. A vele egy növénycsaládba tartozó repcében ugyanakkor már sokkal nehezebben irtható.

Ebszikfű,
Elhúzódó csírázása miatt többszöri kezelésre lehet szükség, megfontolandó az őszi kezelés is. A hagyományos, hormonhatású készítményeket jól toleráló, szálas, viaszos levélzetével a penetrációs akadályt képző, alkati toleranciát mutató gyomfajok jellegzetes képviselője.

Tyúkhúr,
a repce-búza vetésváltás növeli a tyúkhúr elszaporodásának és kártételének lehetőségét. A repce -főleg a lombzáródás után- jó gyomelnyomó. Amennyiben a tyúkhúr, vagy más hasonló, kisebb termetű T1-es és T2-es életformájú növények csak ritkán fordulnak elő, akkor a célzott vegyszeres gyomirtás elkerülhető. A tyúkhúr tömeges megjelenése esetén, különösen, ha a repce gyengén fejlődött, akkor viszont mindenképpen védekezni kell. A kezelésre mind preemergens, mind posztemergens lehetőségek is adottak. A tyúkhúr elsősorban fiziológiai, másodsorban alkati okokból jól tolerálja a szintetikus auxinokat.

Ragadós galaj,
Amennyiben a gyom gyakorisága eléri az 1 növény/m2 értéket, máris 5%-ot meghaladó terméskieséssel számolhatunk, tehát a ragadós galaj gazdasági kártétele nagyon jelentős. Egyrészt a versengésben megnyilvánuló tápanyagelvonás mértéke nagy, minthogy a gyom nitrogén felvétele háromszor nagyobb, mint a kultúrnövényé.

Pipacs,
A pipacs egymaga ugyan csak kisebb mértékű terméscsökkenést tud okozni, de messziről jelzi, hogy a táblán milyen minőségű a gyomirtás. Ha a pipacs által kedvelt, vízzel jól ellátott terület mélyfekvésű, akkor kora tavasszal sokszor nem tudunk a nedves talajállapot miatt gyomirtást végezni, így csúszik a kijuttatási idő, ez pedig meghiúsítja a sikerességet. Érdemes ezért az őszi kezelés lehetőségét is megfontolni.

Pásztortáska,
A pásztortáska kis termetével nem okoz jelentős gazdasági kárt, viszont tömeges fellépése esetén védekezni kell ellene. A gyom búzában és repcében is a herbicidek javával szemben érzékeny.

Pipitér-félék,
A pipitér fajok az ellenállóbb kétszikűek közé tartoznak. Gyomirtásuk több kihívást is tartogathat. Egyrészt a T2-es életformájú, tehát az ősszel, kora ősszel kikelt pipitérek tavaszra annyira megerősödnek, hogy gyomirtó szerekkel már nehezen irthatók. Ráadásul a hagyományos, hormonhatású készítményeket jól toleráló, szőrözött levélzetük akadályt képez a gyomirtó hatóanyagok szövetekbe jutásának. Tehát az alkati toleranciát mutató pipitérek elleni védelemben hasonló súllyal kell figyelembe venni a megfelelő hatóanyagválasztáson túl a helyes időzítés és a megfelelő adjuváns kiválasztásának fontosságát is.

Bizonyos esetekben még meggyűlhet a bajunk a következőkkel:

Veronika-félék,
A tápanyag konkurenciát jelentő veronika-félék őszi, szőnyegszerű kelését és borításának növekedését a repce-búza vetésváltás elősegíti. Ráadásul e fajok fiziológiai és alkati okokból jól tolerálják a szintetikus auxinokat. Hova tovább a Veronica fajok az ALS-gátló szulfonil-karbamidok többségével szemben is csökkent érzékenységet mutat, ezért -különösen a borostyánlevelű veronika- előfordulása a szembetűnően megnőtt

Mezei árvácska,
A mezei árvácska fő csírázási időszaka az ősz. A gyom jó árnyéktűrő képességű, de megfelelő életfeltételek mellett akár magasra is felnőhet. Az ún. hagyományos hormonbázisú gabona-gyomirtószerek, a fenoxi-ecetsavak széles körű alkalmazása a mezei árvácska felszaporodását okozta az elmúlt évtizedekben. Számos helyen a célzott védekezés elkerülhetetlen. Elszaporodása esetén indokolt a korai beavatkozás, tehát az őszi gyomirtás, különösen ott, ahol a talaj tavasszal nehezen járható, későn szárad fel, esetleg belvizesedésre hajlamos.

Árvacsalán-félék,
Kis termetükkel nem okoznak mérhető kárt, nem veszélyes gyomok, célzott védekezés nem szükséges. Tömeges előfordulásuk esetén ugyanakkor védekezni lehet ellenük, bár számos hatóanyaggal szemben csak mérsékelten érzékenyek. Jól tolerálják elsősorban fiziológiai és csak másodsorban alkati okokból a szintetikus auxinokat.

Mezei tarsóka.
A mezei tarsóka ugyan gyakori gyomnövény, de csak ritkán fordul elő annyira tömegesen, hogy jelentős károkat okozzon. Közeli rokon növénye a repce is, emiatt egyes repcét károsító állatok a mezei tarsókát is elfogadhatják tápnövénynek, így például a repcedarázs álhernyója is kifejlődik ezen a gyomon. Az őszi gyomirtással lehet a legeredményesebben eltávolítani, de a tavasszal kelő egyedek is irtandók. Szerencsére az általánosan használt gyomirtó készítményekre érzékeny.

Nyárutói T4 gyomnövények

A repce kezdeti fejlődését hátráltatják:

Csattanó maszlag,
Erőszakos térfoglaló, méretes bokraival árnyékol, fásodó szárával akadályozza a betakarítást. Korai fenológiai állapotában jól irtható a rendelkezésre álló hatóanyagok némelyikével. Különösen is érzékeny a pigment bioszintézis gátlók közé tartozó egyes hatóanyagokra, de más hatóanyag-kombinációk is eredményesek lehetnek, akár pre-emergens gyomirtással is pusztítható. Az állománykezelés esetén a gyom legsérülékenyebb állapota 2-4 leveles kora között van.

Szerbtövis,
Csírázási időszaka elhúzódik, gyakorlatilag egész évben képes csírázni, a nedvességviszonyoktól függően. A szerbtövisek nagymagvú gyomok, mélyről is képesek kicsírázni. A szerbtövis elleni védekezés nehézségét a folyamatos csírázása adja.

Parlagfű,
Jó tápanyagellátottság mellett igen magasra, akár 2 méteresre is nőhet, terebélyes habitusával erősen árnyékol. Allelopatikus hatása szintén akadályozza a kultúrnövények növekedését. Szerencsére szántóföldi növényeinken a parlagfű elleni hatékony védekezés lehetséges, sőt, kötelező! A preemergens készítmények között is találunk hatékonyat, de a posztemergens lehetőségek is számosak.

Selyemmályva,
A nehezen irtható gyomnövények közé tartozik. A faj allelopatikus hatású. A selyemmályva számos gyomirtó szerre fokozottan érzékeny, de a több hullámban megvalósuló csírázása miatt a tartamhatás fontos szempont. Az alapkezelések hatása változó a kiszámíthatatlan csapadékviszonyok miatt. Állománykezelés formájában több jó hatású termék is rendelkezésünkre áll, a hormonhatású herbicidek közül, vagy a szulfonil-karbamid csoportból.

Libatop-félék
A libatop fajok elleni védekezés a fajok gyakorisága és terméscsökkentő hatása miatt kiemelkedő. Szerencsére minden kultúrában van megoldás a libatopok visszaszorítására. A fehér libatop irtásának egyik kulcsa az időzítés, ugyanis a gyomnövény vagy preemergens kezeléssel irtható, vagy posztemergensen, de akkor csak 2-4 leveles állapotában, később nehezen.

Kapcsolódó képek

s
zsombor repcében
zsombor a repce közt
pipacs
ebszékfű repcében
gyomos repce

Kapcsolódó technológiák