Gombaölő szerek
Zoxis 250 SC

Nagyon sok kultúrában engedélyezett, széles hatásspektrumú gombaölő szer.

Kalászosokban (búza, tritikálé, rozs, árpa) levélfoltosságok, lisztharmat és rozsdák ellen a permetezést előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor, általában a szárnövekedés kezdetén javasolt megkezdeni és a fertőzési veszélyhelyzettől függően 2–3 hét múlva megismételni.
Céklában, karó- és tarlórépában és káposztafélékben (brokkoli, kelbimbó, karfiol, kínai kel, fejes káposzta, karalábé) a készítményt megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges kijuttatni. A fertőzésre hajlamosító körülmények között a permetezés 2–3 hét múlva megismételhető. Környezeti tényezők és/vagy agrotechnikai beavatkozások következtében legyengült állományokban a készítmény kijuttatása nem javasolt.
Hüvelyesekben (száraz bab, lóbab, takarmánybab, zöldbab, száraz borsó, zöldborsó) a készítményt megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges kijuttatni. Környezeti tényezők és/vagy agrotechnikai beavatkozások következtében legyengült állományokban a készítmény kijuttatása nem javasolt. Borsóban a kezelés csak a növények megfelelő viaszréteg vastagsága mellett végezhető el.
Hagymafélékben (vöröshagyma, mogyoróhagyma, újhagyma, fokhagyma, póréhagyma) a készítményt megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges kijuttatni. A fertőzésre hajlamosító körülmények között a permetezés 2–3 hét múlva megismételhető. Vöröshagymában erős fertőzési nyomás esetén a peronoszpóra elleni permetezéseket javasolt 7–10 naponként végezni. Környezeti tényezők és/vagy agrotechnikai beavatkozások következtében legyengült állományokban a készítmény kijuttatása nem javasolt.
Spárgában a készítmény a sípok betakarítását követően a kultúra öregedéséig legfeljebb 2 alkalommal juttatható ki minimum 14 napos permetezési forduló betartása mellett. Új ágyások létesítésekor a gyökerek kiültetését követő 3 héten belül nem juttatható ki a készítmény.
Sárgarépában, zellerben, petrezselyemben és paszternákban a készítményt megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges kijuttatni. A fertőzésre hajlamosító körülmények között a permetezés 2–3 hét múlva megismételhető. Környezeti tényezők és/vagy agrotechnikai beavatkozások következtében legyengült állományokban a készítmény kijuttatása nem javasolt. Petrezselyemben a készítmény növényre gyakorolt hatása ismeretének hiányában a kezelés előtt próbapermetezés elvégzése javasolt.
Tormában, retekben és feketeretekben a készítményt megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges kijuttatni.
Salátafélékben (endívia, fejes saláta és galambbegy saláta) és leveléért, illetve gyökér előállítás céljára termesztett cikóriában a rizoktóniás betegség elleni védelmet megelőző jelleggel, a magvetést/kiültetést követő 2 héttel javasolt elvégezni. Szabadföldi cikóriában és endíviában illetve szabadföldi és hajtatott fejes salátában a kezelést javasolt 7–10 nap múlva megismételni. A kezelés során törekedni kell a fertőzésre fogékony gyökérnyaki rész megfelelő permetlé fedésére. Szabadföldi cikóriában az alternáriás levélfoltosság és rozsda, illetve fejes salátában a peronoszpóra elleni védelmet megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges elvégezni. Fejes salátában a peronoszpóra elleni kezelést javasolt 7–10 nap múlva megismételni. Környezeti tényezők és/vagy agrotechnikai beavatkozások következtében legyengült állományokban a készítmény kijuttatása nem javasolt.
Sóskában a készítményt megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges kijuttatni. A fertőzésre hajlamosító körülmények között a permetezés 2–3 hét múlva megismételhető. Környezeti tényezők és/vagy agrotechnikai beavatkozások következtében legyengült állományokban a készítmény kijuttatása nem javasolt. A készítmény növényre gyakorolt hatása ismeretének hiányában a kezelés előtt próbapermetezés elvégzése javasolt.
Burgonyában az alternáriás betegség elleni lombvédelmet megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges elvégezni. A fertőzésre hajlamosító körülmények között a permetezés 10–14 nap múlva megismételhető. A rizoktóniás betegség fellépésének megelőzésére a készítmény közvetlenül az ültetéskor az ültetőbarázda kezelésére használható fel. A kijuttatás során ügyelni kell arra, hogy a permet a barázdába és ne a vetőgumókra jusson. A kijuttatáshoz speciális berendezés szükséges, amelyre soronként két szórófejjel rendelkezik: az elsőt a barázdahúzó elején a barázdába irányítva kell elhelyezni, míg a másodikat a barázdahúzó hátsó végére kell illeszteni, biztosítva azt, hogy a permetlé a barázda zárásakor a takaró talajra irányuljon.
Orvosi angyalgyökérben és lestyánban a készítményt megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges kijuttatni. Környezeti tényezők és/vagy agrotechnikai beavatkozások következtében legyengült állományokban a készítmény kijuttatása nem javasolt. A készítmény növényre gyakorolt hatása ismeretének hiányában a kezelés előtt próbapermetezés elvégzése javasolt.
Édesköményben cerkospórás levélfoltosság ellen a készítményt megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges kijuttatni. A fertőzésre hajlamosító körülmények között a permetezés 2–3 hét múlva megismételhető. A szklerotíniás betegség elleni kezelést megelőző jelleggel a ki hajtást követő 1–2 héttel javasolt elvégezni, majd a lombzáródás előtt egy további alkalommal megismételni. A kijuttatás során törekedni kell a fertőzésre fogékony gyökérnyaki rész megfelelő permetlé fedésére. Környezeti tényezők és/vagy agrotechnikai beavatkozások következtében legyengült állományokban a készítmény kijuttatása nem javasolt.
Csillagfürtben a készítményt megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges kijuttatni. A fertőzésre hajlamosító körülmények között a permetezést javasolt 2 hét múlva megismételni. Környezeti tényezők és/vagy agrotechnikai beavatkozások következtében legyengült állományokban a készítmény kijuttatása nem javasolt. Vetőmag előállítás céljából termesztett fűfélékben a permetezést előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor, általában a szárnövekedés kezdetén javasolt elvégezni.
Dísznövényekben a készítményt megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges kijuttatni. A fertőzésre hajlamosító körülmények között a permetezés 10–14 nap múlva megismételhető. Környezeti tényezők és/vagy agrotechnikai beavatkozások következtében legyengült állományokban a készítmény kijuttatása nem javasolt. A kezelések során fontos a jó permetléfedést biztosító kijuttatás- technika alkalmazása. A készítmény növényre gyakorolt hatása ismeretének hiányában a kezelés előtt próbapermetezés elvégzése javasolt.

A permetlé mennyiségét a művelésmódtól, a védendő növényfelület nagyságától és az alkalmazott permetezőgép típusától függően kell megválasztani. Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is. A rezisztens kórokozó törzsek kialakulásának megelőzése érdekében a készítményt csak más eltérő hatásmechanizmusú, az adott kórokozó ellen alkalmazható hatóanyagot tartalmazó készítménnyel, illetve készítményekkel együtt vagy váltakozva lehet kijuttatni! Sok-sok év tapasztalata az, hogy az azoxistrobinnal kezelt növények anyagcseréje felgyorsul (zöldítő hatás), az asszimiláták beépülése fokozódik a termésbe. Ha a termesztés más technológiai elemeit (tápanyag-ellátás, víz, fajta, talajművelés) ezzel összhangba hozzuk, úgy a Zoxis 250 SC alkalmazásával jelentősen nőhet a termés mennyisége, javulhat minősége.

Hatásmód

Az azoxistrobin sejtlégzést gátló felszívódó hatóanyag (FRAC kód: 11).

Összetevők

  • 250 g/l azoxistrobin

Formuláció

  • szuszpenzió koncentrátum (SC)

Forg. kategória

  • III.

Hatásmód

  • felszívódó

Kiszerelés

  • 5 literes kanna

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Őszi búza, Tavaszi búza, Tritikálé, Rozs Lisztharmat (gabona), Szeptória, Rozsda 2 0,8-1,0 l/ha 35 nap További információ: okirat/címke
Őszi árpa, Tavaszi árpa Lisztharmat (gabona), Rozsda, Rinhosporium, Helmintospórium 2 0,8-1,0 l/ha 35 nap További információ: okirat/címke
Bab (szabadföldi) Fenésedés, Szürkepenész, Rozsda 1 0,8-1,0 l/ha 35 nap További információ: okirat/címke
Zöldbab (szabadföldi) Fenésedés, Rozsda 1 0,8 l/ha 14 nap További információ: okirat/címke
Borsó, Zöldborsó (szabadföldi) Rozsda, Lisztharmat, Aszkohíta, Szürkepenész 1 0,8-1,0 l/ha 14 nap További információ: okirat/címke
Fűfélék (szabadföldi, magtermesztés) Lisztharmat, Rinhosporium, Rozsda, Szeptória 1 0,8-1,0 l/ha További információ: okirat/címke

Keverhetőség

A Zoxis 250 EC kultúrától és alkalmazás időpontjától függően keverhető Wuxal Réz Top, Cink, Grano, Boron Plus és Ascofol lombtrágyákkal. Ha a kezelt területen kártevők is gondot okoznak, akkor az adott kultúrában engedélyezett rovarölő szerrel (Fentrol CS) tankkeverékben kipermetezhető. Azospeed folyékony fejtrágyával együtt is kijuttatható. Kalászosokban szárszilárdítókkal (Pylon) is kombinálható. Hatásspektrum szélesítése és rezisztencia megelőzésére kalászosokban tebukonazollal (Fezan 250 EW, Green Flex), protiokonazollal (Promino), míg borsóban engedélyezett réztartalmú (Copper-Field, Montanflow, Champion WG) készítménnyel javasolt kipermetezni.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

2 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

kifejezetten veszélyes
Kapcsolódó technológiák

Tavaszi búza
Tritikálé
Rozs
Őszi árpa
Tavaszi árpa
Bab
Zöldbab
Borsó
Zöldborsó
Fűfélék