Gombaölő szerek
T-rex
Folyékony gombaölő szer gyűjtőcsomagban (Folicur® Solo + ajándék Champion® WG-vel).

Kalászosokban (búza, árpa, rozs, zab, tritikálé) a gombaölő szert gabonalisztharmat ellen a betegség első tüneteinek megjelenésekor kell alkalmazni. Szárbaindulás után a védekezés általában több betegség ellen irányul, ezért a kezelést megelőző jelleggel célszerű elvégezni, azaz szárbaindulás kezdetén, kalászhányás végén, virágzás kezdetén végzett egy-egy permetezéssel.
Káposztarepcében a készítmény őszi kezelés esetén alkalmas a káposztarepce kifagyásának csökkentésére, a szárbaindulás késleltetésére, a gyökérnyak vastagság, illetve a gyökér/lomb arány növelésére. A készítményt ősszel, a repce 4–8 leveles állapotában kell kijuttatni, lehetőleg 12 °C feletti hőmérsékleten. Fagykárcsökkentés céljára a javasolt dózis 0,5 l/ha. A tavaszra áthúzódó gombaölő hatás fokozása érdekében a dózis 0,75–1,0 l/hara növelhető. Tavasszal gombabetegségek ellen a repce szárbaindulásától a virágzás kezdetéig alkalmazandó, 0,75–1,0 l/ha dózisban egyszer, vagy kétszer kijuttatva. (Őszi kezelés esetén legfeljebb egy tavaszi kijuttatás végezhető). A tavaszi kezelés a repce növekedésére is hat: csökkenti a növénymagasságot és a megdőlést, növeli a szárszilárdságot, serkenti az oldalhajtások képződését.
Csonthéjasokban moníliás hajtás- és virágfertőzés ellen erős fertőzési nyomás esetén a kezeléseket megelőző módon, virágzás előtt (fehérbimbós stádium végén) és virágzás végén, sziromhullás kezdetén szükséges elvégezni. Kevésbé járványveszélyes körülmények között, szárazabb, melegebb időjárás esetén egy védekezés is elegendő a virágzás kezdeti szakaszában.
Cseresznyében, meggyben a blumeriellás levélbetegség ellen a kezeléseket a kezdeti enyhe levéltünetek megjelenésekor célszerű megkezdeni, és a fertőzés alakulása szerint megismételni.
Őszibarackban tafrinás levélfodrosodás ellen a permetezéseket a kora tavaszi időszakban elvégzett rezes, kénes lemosó permetezéseket követően pirosbimbós fenológiai stádiumban indítjuk, és 14 naponként 1–2 alkalommal folytatjuk. Amennyiben 14 napnál rövidebb permetezési forduló indokolt — például hűvös tavaszi időjárás esetén — a permetezést más hatóanyagot tartalmazó gombaölő szerrel kell elvégezni. Az előírt permetlémennyiség be nem tartása a biológiai hatékonyságot jelentősen csökkentheti. Kajszibarackban gnomóniás levélbetegség ellen a védekezéseket előrejelzésre alapozva, az aszkospóra szóródás intenzív szakaszában kezdjük el, virágzást követően 14 naponkénti gyakorisággal folytassuk.
Almában almafalisztharmat ellen a védekezéseket megelőző jelleggel kezdjük el, és a fertőzési nyomás alakulása szerint a virágzást követően 14 naponként, július végéig folytassuk. A kórokozóra kevésbé fogékony fajtáknál (Delicious) a védekezések számát csökkenteni lehet. Almafavarasodás ellen a kezeléseket előrejelzésre alapozva, preventív módon kezdjük el, és a fertőzés erőssége szerint blokk-szerűen folytassuk július végéig. A készítményt járványhelyzettől függetlenül kontakt hatóanyagú készítményekkel kombináljuk.
Szőlőben a gombaölő szert önmagában csak lisztharmat ellen, prevenciós céllal javasolt felhasználni. Amennyiben a vegetációs időszakban egyidejűleg a szürkepenészes rothadás ellen is szükséges a fürtvédelem, akkor virágzáskor, fürtzáródáskor, zsendüléskor gyenge fertőzési nyomásnál önmagában is elegendő felhasználni, erős fertőzésnél speciális botriticid készítménnyel javasolt kombinálni. A kijuttatásnál az előírt permetlé-mennyiséget az ültetvény művelésmódjához, a lombozat nagyságához, az alkalmazott géptípustól függően célszerű megválasztani.

Sárgarépában, petrezselyemben, pasztinákban, zellerben és tormában a permetezéseket megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kell elkezdeni. A permetezéseket a fertőzési nyomástól függően 14 naponta meg lehet ismételni.
Spárgában a betegség kialakulásának kezdetén, de leghamarabb a spárgasípok betakarítása után lehet a vé dekezést megkezdeni. A gombaölő szert más hatásmechanizmusú készítményekkel váltogatva kell felhasználni.
Fokhagymában, metélőhagymában és póréhagymában a permetezéseket a gombás betegségek ellen megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kell elvégezni.
Kerti köményben és ánizsban lisztharmat ellen a gombaölő szert megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kell felhasználni.
Díszfák és díszcserjék gombás betegségei ellen a készítmény 0,75–1,0 l/ha-os dózisban használható fel. A permetezéseket preventíven, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kell elvégezni. Szükség esetén a kezelést 10–14 nap múlva meg lehet ismételni. A permetlé mennyiségét a művelésmódtól, a védendő növényfelület nagyságától, és az alkalmazott növényvédelmi berendezés típusától függően kell megválasztani.
Pázsitokban és gyepekben hópenész ellen, fagymentes napokon, a készítményt megelőző jelleggel, az őszi gyeptisztítást követően javasolt kijuttatni. A kezelést 14–20 nap múlva célszerű megismételni. Rozsdák okozta megbetegedések ellen az első tünetek megjelenésekor szükséges elkezdeni a védekezést, majd fertőzési veszélyhelyzettől függően azt megismételni. A készítmény aszályos időben a gyepben nem használható.
Mandulában moníliás fertőzés ellen a készítményt a virágnyíláshoz igazítva javasolt kijuttatni virágzás kezdetén, fővirágzásban és sziromhulláskor. Kevésbé járványveszélyes időszakban a kezelések száma csökkenthető. Ventúriás varasodás ellen a sziromhullást követő időszakban, a gyümölcsfejlődés kezdetén indokolt a védekezések végrehajtása 1–2 alkalommal, 14 napos permetezési időközzel. Fertőzésre hajlamosító körülmények között a permetezéseket szükséges tovább folytatni más gombaölő szerekkel.
Dióban a készítmény kijuttatása gombás eredetű levél- és termésfoltosságok ellen a korai időszakban, virágzás idején illetve levélnövekedés kezdetén javasolt 1–2 alkalommal.

Légi kijuttatás: kalászosokban 50–80 l/ha, repcében 50 l/ha víz felhasználásával.

Hatásmód

A tebukonazol a triazol típusú gombaölő szerek csoportjába tartozik. A hatóanyag a gombák fejlődését két ponton gátolja. Egyrészt sejtmembránjának kiépülését akadályozza, másrészt hatására a gombák ergoszterol bioszintézise sérül. A felszívódó hatóanyag, így a növényeket belülről védi.

Összetevők

  • Folicur Solo: 250 g/l tebukonazol
  • Champion WG: 770 g/kg rézhidroxid (500 g/kg fémréz)

Formuláció

  • olajemulzió vizes fázisban (EW)
  • vízben diszpergálható granulátum (WG)

Forg. kategória

  • II.

Hatásmód

  • felszívódó

Kiszerelés

  • 5 liter Folicur

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Repce Fagykár csökkentése 2 0,5-1,0 l/ha 56 nap Levélfejlődés - Szárnövekedés 15 - 39
Repce Fóma 2 0,5-1,0 l/ha 56 nap Levélfejlődés - Fővirágzás 15 - 65
Repce Alternária, Fehérpenész 2 0,5-1,0 l/ha 56 nap Oldalhajtások kialakulása - Fővirágzás 20 - 65
Őszi búza, Rozs, Tritikálé, Őszi árpa, Zab Lisztharmat (gabona), Rozsda, Helmintospórium, Szeptória, Kalászfuzárium 2 1,0 l/ha 35 nap További információ: okirat/címke
Meggy, Cseresznye Monília, Blumeriella 2 0,75-1,0 l/ha 14 nap További információ: okirat/címke
Kajszi, Őszibarack, Szilva Monília, Gnomónia 3 0,75-1,0 l/ha 14 nap További információ: okirat/címke
Kajszi, Őszibarack, Szilva Tafrina 3 1,0 l/ha 14 nap További információ: okirat/címke
Alma Lisztharmat, Varasodás 4 0,5 l/ha 28 nap További információ: okirat/címke
Szőlő Lisztharmat (szőlő), Szürkepenész 3 0,4 l/ha 35 nap További információ: okirat/címke
Sárgarépa, Petrezselyem, Zeller, Pasztinák, Torma Alternária, Szeptória, Lisztharmat (cukorrépa), Cerkospóra 4 0,75 - 1,0 l/ha 21 nap További információ: okirat/címke
Spárga Rozsda 2 1,0 - 1,5 l/ha nk* További információ: okirat/címke
Fokhagyma Rozsda, Alternária, Szürkepenész 2 0,75 - 1,0 l/ha 21 nap További információ: okirat/címke
Metélőhagyma, Póréhagyma Rozsda, Alternária, Szürkepenész 1 0,75 - 1,0 l/ha 14 nap További információ: okirat/címke
Kömény, Ánizs Lisztharmat (gabona) 1 0,5 - 1,0 l/ha 60 nap További információ: okirat/címke
Dió Gnomónia, Alternária 2 0,8 - 1,0 l/ha nk* További információ: okirat/címke
Mandula Monília, Varasodás 3 0,75 - 1,0 l/ha nk* További információ: okirat/címke
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

A legtöbb növényvédő szerrel keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyes

Eredmények

T-Rex_A repce őszi regulátor-fungicid kezelésének hatása a gyökeresedésre


Kapcsolódó technológiák

Rozs
Tritikálé
Őszi árpa
Zab
Meggy
Cseresznye
Kajszi
Szilva
Sárgarépa
Petrezselyem
Zeller
Pasztinák
Torma
Spárga
Fokhagyma
Metélőhagyma
Póréhagyma
Kömény
Ánizs
Dió
Mandula