Gyomirtó szerek
Oklahoma Opti
Imidazolinon rezisztens napraforgó hibridek bevált állománygyomirtó készítménye.

Borsóban (száraz) a készítményt 1,0 l/ha dózisban korai posztemergensen kell kijuttatni a kultúrnövény 2 leveles állapotától a 4 leveles fejlettségéig. Csapadékot követően a készítmény csak 2–3 esőmentes nap után alkalmazható, hogy a borsót védő viaszréteg újra kialakulhasson. Prémium, Mara, Melinda, Luzsányi, Alex borsófajták esetében enyhe fitotoxikus tünetek jelentkezhetnek, de azt a borsó kinövi, és nincs hatása a termés mennyiségére. Meleg időjárás (25 °C) esetén az esti órákban célszerű permetezni, sérült viaszrétegű borsót a fokozott fitotoxicitási veszély miatt nem szabad kezelni.
Szójában korai posztemergensen kell a készítményt kipermetezni 1,0 l/ha dózisban a kultúrnövény egy hármasan összetett leveles állapotától az 5 hármasan összetett leveles fejlettségéig, a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények tömeges kelésekor, azok 1–3, illetve 2–4 valódi leveles állapotában. Vetőmag előállítás céljából termesztett fehérhere, vöröshere, bíborhere, pannonbükköny, görögszéna, takarmány balatcim és szegletes lednek kultúrákban a készítményt posztemergensen kell kijuttatni, a kultúrnövény 2 leveles állapotától 8 leveles fejlettségéig. Csapadékot követően a készítmény csak 2–3 esőmentes nap után alkalmazható, hogy a kultúrnövényt védő viaszréteg újra kialakulhasson. Új vetésű lucernában (vetőmag előállítás céljából termesztett) akkor kell kezelést végezni, amikor a kultúrnövény hajtásainak átlagos hossza 10–15 cm. Idősebb, 2–4 éves állományban a lucerna nyugalmi állapotában, kora tavasszal, fakadás előtt kell a készítményt kipermetezni. Napraforgóban (imidazolinon ellenálló, IMISUN) a készítményt 1,0–1,2 l/ha dózisban posztemergensen, a kultúr növény 2 leveles állapotától a 8 leveles fejlettségéig kell kijuttatni. A kezelés optimális ideje a magról kelő kétszikű gyomnövények 2–4 leveles, a magról kelő egyszikű gyomfajok 1–3 leveles állapotában van.

Az Imidazolin toleráns napraforgókban célszerű alapkezelést végezni Benflunova 600 WDG, Inspector vagy Basar 960 EC gyomirtó szerek valamelyikével, mert így az Oklahoma Opti kijuttatását könnyebben tudjuk időzíteni. A készítmény ugyanazon a területen csak kétévente használható. A kezelt lucerna területről csak mag takarítható be, amely kizárólag vetőmagként kerülhet forgalomba. Élelmezési és takarmányozási célra nem használható. A növény egyéb részei takarmányként nem kerülhet felhasználásra, azokat be kell forgatni a talajba. A kezelt területre 12 hónapig őszi káposztarepce és más keresztes virágú kultúrnövény, továbbá cukorrépa nem vethető! Amennyiben a kezelt terület kiszántásra kerül, csak pillangós növénnyel vagy imidazolinon ellenálló kultúrnövénnyel vethető újra.

Hatásmód

Az imazamox hatóanyag a HRAC „B”, acetolaktát-szintetáz működést gátló herbicidcsoporton belül a szisztemikus hatású imidazolinon hatóanyagcsoportba tartozik.

Összetevők

  • 40 g/l imazamox

Formuláció

  • vízoldható koncentrátum (SL)

Forg. kategória

  • I.

Hatásmód

  • felszívódó

Kiszerelés

  • 5 literes kanna

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Napraforgó (imidazolinon ellenálló, IMISUN) Magról kelő egy- és készikű gyomok 1 1,0-1,2 l/ha nk.* 4 leveles állapot - 8 leveles állapot 14 - 18
Szója Magról kelő egy- és készikű gyomok 1 1,0 l/ha nk.* Levélfejlődés 14 - 18
Borsó (száraz) Magról kelő egy- és készikű gyomok 1 1,0 l/ha nk.* Levélfejlődés 14 - 18
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

Fitotoxicitás csökkentése érdekében az Oklahoma Opti tankkeverékben kijuttatható a Wuxal Ascofol és Wuxal Boron Plus biostimulánssal és lombtrágyával.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyes

Gyom fajta Kezelési időzítés Hatékonyság
Csattanó maszlag (Datura stramonium) Poszt, Korai poszt
Disznóparéj-félék (Amaranthus spp.) Poszt, Korai poszt
Fekete ebszőlő   (Solanum nigrum) Poszt, Korai poszt
Fenyércirok   (Sorghum halepense) Poszt, Korai poszt
Köles (Panicum miliaceum) Poszt, Korai poszt
Libatop-félék (Chenopodium spp.) Poszt, Korai poszt
Parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) Poszt, Korai poszt
Selyemmályva (Abutilon theophrasti) Poszt, Korai poszt
Szerbtövis-félék (Xanthium spp.) Poszt, Korai poszt
Hatékonyság mértéke:
kiváló
közepes
gyenge


Kapcsolódó technológiák

Borsó