Parlagfű

Parlagfű

Az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó gyomnövény. Mezőgazdasági és humánegészségügyi kártétele rendkívül jelentős. Magyarország leggyakoribb gyomfaja, ami itteni terjedését már 100 éve megkezdte; őshazája Észak-Amerika déli területei. 

Alaktana

Sziklevele széles, bunkószerű, lekerekített. Lomblevele egy-kétszeresen szárnyalt, sűrűn szőrözött. Szára felálló, tompán négyélű, felső harmadában erősen elágazó. A porzós virágok a hajtások csúcsán füzérben állók, a termős virágok a felső lomblevelek hónaljában, a porzós virágzatok alatt helyezkednek el. Júliustól októberig virágzik. Ritka állományban inkább a termős, sűrű állományban a porzós virágok dominálnak. A terebélyes növény magprodukciója több ezer is lehet. A magok évtizedekig életképesen elfekhetnek a talajban. A talaj felső néhány centiméteres rétegében lévő magok március végén kezdenek kelni. Áprilisban már tömegesen csírázik a parlagfű, egészen nyár végéig folyamatosan.

 Előfordulása

Gyakorlatilag az országban mindenütt közönséges. Elsősorban a bolygatott területeken tömeges. Talajra viszonylag igénytelen, de leginkább az enyhén savanyú, homokos vályogtalajt kedveli. Szántóföldjeinknek uralkodó gyom, de gyorsan terjed az ültetvényekben is. Nem csak a mezőgazdasági területeken gyomosít, hanem utak és vasúti sínek mentén, parlagon hagyott területeken, ipari övezetekben, mindenütt. A meleg éghajlatot, a fényt, és a nyári csapadékot kedveli, de szárazságtűrése is kiváló. A sűrű növényzetet, záródott növénytársulást nem kedveli.

Nemcsak a kapás kultúrákban kiemelkedő fontosságú, hanem a kalászosokban is; mind nyárelején, mind a tarlón rendkívül gyakori. Az országos szántóföldi gyomfelvételezések szerint a parlagfű borítása 5 %-nál is nagyobb.

Kártétel, védekezés:

A rosszul, vagy nem gyomirtott kapás növényállományokban a parlagfű uralkodóvá válhat. Jó tápanyagellátottság mellett igen magasra, akár 2 méteresre is nőhet, terebélyes habitusával erősen árnyékol. Allelopatikus hatása szintén akadályozza a kultúrnövények növekedését. A termésveszteség mértéke kukoricában négyzetméterenként már néhány parlagfű esetén is jelentős; tömegesség mellett akár 70%-os is lehet. Kaszálással nem lehet a magprodukciót és a pollenszórást meggátolni, csak csökkenteni. Ezt a tényt az ültetvények, tarlók, legelők ápolásakor kell figyelembe venni. Allergén pollenjének közegészségügyi kára óriási.

Egyes növénykultúrákban, különösen napraforgóban nagy odafigyelést igényel a parlagfű irtása. Szerencsére szántóföldi növényeinken a parlagfű elleni hatékony védekezés lehetséges, sőt, kötelező! A preemergens készítmények között is találunk hatékonyat, de a posztemergens lehetőségek is számosak.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák