Gombaölő szerek
Kupfer Fusilan WG
Dupla védelem : Rézoxiklorid és cimoxanil gyári kombinációja peronoszpóra ellen.
Szőlő, uborka: 2,5–3,0 illetve 2,5–2,7 kg/ha. A magasabb dózist csak erős fertőzési körülmények között kell alkalmazni. A fajták rézérzékenységét a kezelések időpontjában figyelembe kell venni. A felhasznált permetlé mennyiségét – a javasolt határokon belül – ugyancsak az előbbiek szerint kell meghatározni. Burgonya, zöldborsó: 2,2–2,7 illetve 2,2–2,5 kg/ha, a magasabb dózis alkalmazása csak erős fertőzés esetén javasolt. Paradicsom: 1,8–2,2 kg/ha, erős fertőzés esetén a maximális dózist alkalmazzuk. A Kupfer Fusilan® WG-t célszerű lehet lisztharmat elleni szerekkel kombinálni, ahol erre szükség van. Szőlőben szisztémikus blokkban: Kupfer Fusilan® WG 2,5–3,0 kg/ha + Talentum® 20 EW 0,15–0,24 l/ha vagy Associate® 0,25 l/ha A készítmény jól keverhető más gomba- és rovarölő szerekkel, valamint lombtrágyákkal is (Wuxal®, Agriplant® Starter).A mikrogranulátum (WG) forma a termelő számára könnyebb kezelhetőséget eredményez. A permetlé előállításakor a vízbe öntve robbanásszerűen diszpergálódik, megkönnyítve az előkészítést, gyorsítva a permetezést. A formulációnak köszönhetően a permetlé használhatósága, kijuttathatósága számottevően javult a por alakú készítményekhez képest. Figyelemre méltó a termék nagy hatóanyag-tartalma is. Nagy mennyiségű csapadék után a viaszréteg gyengülhet, ami a rézérzékenységet fokozza, ezért ilyenkor javasolt az alacsonyabb dózissal végezni a kezeléseket. A kezelést előrejelzésre alapozva, a betegség tüneteinek megjelenése előtt kell megkezdeni. A permetlé mennyiségét a kultúra művelési módjától, a lombozat nagyságától, a kijuttató gép típusától függően kell megválasztani.
Hatásmód
A réz-oxiklorid kontakt, a cimoxanil lokál-szisztémikus védelmet nyújt a kórokozók ellen. A réz (Cu++) hatóanyagot a csírázó spóra veszi fel. Ez a folyamat rendkívül gyorsan a toxikus koncentrációig fokozódik. A cimoxanil a gombák lebontó, oxidatív biokémiai folyamatait gátolja. A hatóanyag egy órán belül felszívódik a növénybe, és mintegy 3–6 napon át belső védelmet ad, ezért a betegségek megelőzésére, megállítására és gyógyítására egyaránt alkalmas.

Összetevők

  • 781 (fémréz:430) g/kg rézoxiklorid
  • 43 g/kg cimoxanil

Formuláció

  • vízben diszpergálható granulátum (WG)

Forg. kategória

  • II.

Hatásmód

  • Kontakt és helyileg felszívódó

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Szőlő Peronoszpóra 2,5-3 kg/ha 28 nap Bogyófejlődés - Gyümölcskötődés kezdete - Bogyószíneződés 70 - 83
Burgonya (szabadföldi, hajtatott) Burgonyavész, Alternária 2,2-2,7 kg/ha 7 nap További információ az okiratban
Paradicsom (szabadföldi, hajtatott) Paradicsomvész, Alternária, Szeptória 1,8-2,2 kg/ha 7 nap További információ az okiratban
Friss hüvelyesek (zöldbab Peronoszpóra 2,2-2,5 kg/ha 14 nap További információ az okiratban
Uborka (szabadföldi, hajtatott) Peronoszpóra 2,5-2,7 kg/ha 5 nap További információ az okiratban

Keverhetőség

A legtöbb növényvédő szerrel keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát.

AKG programban is alkalmazható

Nem

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

2 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyes