Gombaölő szerek
Proplant

Speciális, különlegesen hatékony gombaölő szer az Oomycetidea alosztály kórokozó gombafajai ellen.

Burgonyában a burgonyavész elleni védekezést előrejelzésre alapozva, a tünetek megjelenése előtt szükséges elkezdeni, és a fertőzöttség mértékétől függően 10–14 naponként, 2–3 alkalommal javasolt megismételni.
Cukorrépában a szert csávázására más hatóanyagú készítménnyel együtt javasolt felhasználni. A kezelés során először a Proplant készítményt kell a magra egyenletesen felvinni, majd ezt követően lehet a kombinációs partnerrel a csávázást elvégezni.
Paprika-, paradicsom- és uborkatermesztésben talajlakó gombák (Pythium, Aphanomyces sp.) ellen a palántaágyak kezelését beöntözéssel ajánlott végrehajtani, a készítmény vizes oldatát öntözőrózsával egyenletesen kijuttatva.
Paradicsomban a paradicsomvész elleni védekezést előrejelzésre alapozottan a tünetek megjelenése előtt kell megkezdeni, és a fertőzési helyzettől függően a permetezést 10–14 naponként, 2–3 alkalommal célszerű megismételni. A hatás növelése céljából tapadásfokozó szer használata javasolt.
Uborkában peronoszpóra ellen a megelőző védekezés ajánlott. A kezelést a fertőzés erősségétől függően 8–14 naponként, 1–3 alkalommal szükséges megismételni.
Hagymában hagymaperonoszpóra ellen 4–6 leveles állapottól, az előrejelzés alapján, preventíven kell védekezni. A permetezést a fertőzési nyomástól függően 8–14 naponként, 3–4 alkalommal célszerű ismételni. Hagymában a permetlé megfelelő tapadása érdekében nedvesítő szer használata javasolt.
Salátában a palántadőlést okozó kórokozók ellen a növények beöntözéses kezelését már szikleveles állapotban célszerű elkezdeni. Az áttűzdelt palánták legkésőbb 5-6 leveles állapotig kezelhetők. A beöntözést egyenletesen, öntözőrózsával ellátott locsolókannával célszerű elvégezni. A salátaperonoszpóra ellen közvetlenül a kiültetés után javasolt permetezni, de a kezelés legfeljebb 8-10 leveles állapotig végezhető el. A fejesedést követően a készítmény már nem használható!
Dísznövényekben és erdészeti csemetekertekben a talajlakó gombák (Pythium, Aphanomyces sp.) ellen – amennyiben talajfertőtlenítés nem történt – a vetésre, kiültetésre előkészített talajt közvetlenül a vetést, tűzdelést, palántázást, illetve dugványozást megelőzően javasolt beöntözni. A cserepes és konténeráruk beöntözésére 0,15%-os töménységű oldatot kell alkalmazni cserepenként (11 cm-es) 100 cm3 mennyiségben.
A tulipán oospórás gombák (pl.: Pythium spp.) okozta betegségek elleni védelme érdekében a lehéjazott hagymákat a készítmény 0,15%-os koncentrációjú oldatában 20 percig ajánlott áztatni.  

Hatásmód

A hatóanyag meggátolja az érzékeny gombaszervezetek sejtmembránjainak kialakulását, a gombafonalak növekedését, a spórák képződését és csírázását. Különlegesség: a növényben csúcs és gyökér irányban, azaz apikálisan és bazálisan is jól mozog és kifejti védő hatását! A talajból hosszú ideig felvehető hatóanyag, megelőző, sporulációgátló és gyógyító hatása kiváló növénykondicionáló hatással párosul.

Összetevők

  • 722 g/l propamokarb

Formuláció

  • folyékony vízoldható koncentrátum  (SL)

Forg. kategória

  • III.

Hatásmód

  • Felszívódó

Kiszerelés

  • 1 l-es flakon

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Burgonya Burgonyavész 2 - 3 3 l/ha 7 nap További információ: okirat/címke
Paradicsom (szabadföldi) Paradicsomvész 2 - 3 3 l/ha 7 nap További információ: okirat/címke
Uborka (szabadföldi) Peronoszpóra 1 - 3 3 l/ha 3 nap További információ: okirat/címke
Vöröshagyma Peronoszpóra 3 - 4 3 l/ha 14 nap További információ: okirat/címke
Saláta Peronoszpóra, Pítiumos és rizoktóniás csírapusztulás és palántadőlés 2 - 3 0.15 % 21 nap További információ: okirat/címke
Palántanevelés (paprika-, paradicsom-,uborka palántaágy-fertőtlenítés) Talajlakó gombák (Phythophthora, Pyhtium, Aphanomyces, Peronospora) 2 - 3 0,3-0,4 l/m3 talaj 7 nap További információ: okirat/címke
Dísznövények Talajlakó gombák (beöntözés) 2 - 3 0,15-0,25 % nk.* További információ: okirat/címke
Erdészeti csemetekert Talajlakó gombák (beöntözés) 2 - 3 0.15 % nk.* További információ: okirat/címke
Tulipán (hagyma) Gombabetegségek 2 - 3 0.15 % nk.* További információ: okirat/címke
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

A legtöbb növényvédő szerrel keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem tűzveszélyes

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Nem jelöléskötelesKapcsolódó technológiák

Burgonya
Paradicsom
Uborka
Vöröshagyma
Saláta
Palántanevelés (paprika-, paradicsom-,uborka palántaágy-fertőtlenítés)
Paprika
Dísznövények
Erdészeti csemetekert
Tulipán