Borsó peronoszpóra

Borsó peronoszpóra

A betegség neve: borsó peronoszpóra

A kórokozó tudományos neve: Peronospora pisi

Betegség leírása, tünetek:

A betegség nem jelentkezik rendszeresen, azonban hűvös, csapadékos időjárásban és különösen az öntözött növényállományokban helyenként jelentős lehet.

Magból kiinduló, úgynevezett szisztemikus fertőzés esetén a kikelt növények gyenge, torz növekedésűek, sárgászöldek. Primer tünetként a levelek fonákján és a hüvelyen lilásszürke penészgyep fejlődik. Nem magból induló, későbbi, másodlagos fertőzéskor alakulnak ki a szekunder tünetek. Ilyenkor a már kifejlett növény levelén sárgászöld, szögletes foltok keletkeznek, a folt fonákján pedig lilásszürke penészgyep jelenik meg. A foltok később beszáradnak, elhalnak. Ugyanilyen foltosodás és penészgyep-képződés jellemző a hüvelyen is. A magok is fertőződnek.

Kórokozó terjedése, a betegség kialakulásának feltételei:

A kórokozó gomba kétféle formában tud áttelelni. Micéliummal a maghéj alatt és oospórával a maghéjban. A legfontosabb fertőzési forrás tehát a vetőmag, de fertőzési forrásnak tekinthetjük még a talajon lévő növénymaradványokat is, hiszen itt is nagyszámban megtalálható a gomba ivaros szaporítóképlete, az oospóra.

A gomba a vegetációs időszakban a légmozgás segítségével terjed sporangiumaival. A növényre került sporangiumok csíratömlőt fejlesztenek, majd a légcsere-nyílásokon keresztül a szövetbe jutnak. A kórokozónak a hűvös, párás, csapadékos tavaszi időjárás kedvez. Száraz, meleg tavaszon a betegség fellépésével nem kell számolni.

Termésveszteség lehetséges léptéke:

ha nyár elején a környezeti tényezők kedvezőek a gomba számára, akkor kártétele jelentős lehet.

Védekezés javasolt időzítése:

A nagyüzemi termesztésben vetett borsófajták nagy része fogékony, de ismeretesek közepes ellenállósággal jellemezhető fajták is.

Az egészséges vetőmag vetésén túl a beteg növényrészeket a talajba kell forgatni. Hűvös, csapadékos tavasszal kelés után több kezelés szükséges. A borsóperonoszpóra ellen preventív módon védekezhetünk eredményesen. A technológiába könnyen illeszthető a rovarölő szeres kezelések mellett a kontakt gombaölők felhasználása, ami az öntözött állományokban elengedhetetlen.

Kapcsolódó képek

s

Kapcsolódó technológiák

Borsó