Gombaölő szerek
Karát 80 WDG
Almatermésűek varasodás elleni védelmére.

Almában és körtében a varasodás elleni kezeléseket az aszkospóra-szóródás időszakában, előrejelzésre alapozva preventív módon célszerű elkezdeni. A fertőzési nyomás függvényében a készítmény kijuttatása 7–10 naponként megismételhető. Járványveszélyes időszakban a nagyobb dózis kijuttatása indokolt.

Kiskultúrás felhasználások Birsben és naspolyában a varasodás és egyéb gombás levélfoltosságok elleni kezeléseket megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű elkezdeni. A fertőzési nyomás függvényében a készítmény kijuttatása 10–14 naponként megismételhető. Járványveszélyes időszakban a nagyobb dózis kijuttatása indokolt.

Szamócában a termést károsító kórokozók elleni kezelést a virágnyílás előtt, megelőző jelleggel kell elvégezni. A fertőzésre kedvező körülmények között a kezeléseket a virágzásban a betegségek ellen ható eltérő hatóanyagú készítményekkel folytatni szükséges. A dísznövény kultúrákban fellépő gombás betegségek elleni kezeléseket megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű elkezdeni. A fertőzési nyomás függvényében a készítmény kijuttatása 7–10 naponként megismételhető. Járványveszélyes időszakban a nagyobb dózis kijuttatása indokolt. A készítmény 0,3–0,6%-os oldata felhasználható a hagymás és gumós dísznövények földalatti szaporító képleteinek közvetlenül (30 perccel) az ültetést megelőző bemártással történő felületi kezelésére.

A permetlé mennyiségét a megadott tartományon belül a permetezőgép típusától és a kezelendő lombfelület nagyságától függően kell megválasztani. A kijuttatás során törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is.
Mivel a készítmény növényi szelektivitását a felsorolt kiskultúrák többségénél nem vizsgálták, így a kezelések előtt (különös tekintettel a dísznövényekre) célszerű próbapermetezést végezni.

Hatásmód

A kaptán több hatáshelyű, kontakt hatóanyag (FRAC kód: M 04)

Összetevők

  • 800 g/kg kaptán

Formuláció

  • vízben diszpergálható granulátum (WG)

Forg. kategória

  • I.

Hatásmód

  • kontakt

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Alma, Körte, Birs, Naspolya Varasodás 10 1,5-1,8 kg/ha 21 nap További információ: okirat/címke
Szamóca Szürkepenész, Kolletotrihum 2 1,9 kg/ha 14 nap További információ: okirat/címke
Dísznövények levél- és szárfoltosság 3 1,2-1,9 kg/ha nem szükséges További információ: okirat/címke
Dísznövények (hagyma, gumó) Fuzárium 1 0,3-0,6% (300-600 g/100 l víz) bemártás nem szükséges További információ: okirat/címke

Keverhetőség

A legtöbb növényvédő szerrel keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyesKapcsolódó technológiák

Körte
Birs
Naspolya
Alma
Körte
Szamóca
Dísznövények