Szója, a gondos gazda növénye

A szója kezdetben lassan fejlődik, kis gyomelnyomó képességgel rendelkezik, így nyereséges termesztése gyomirtás nélkül elképzelhetetlen.

 

Magyarország a szója termesztésének északi határán fekszik. Ebből következik, hogy tavasszal az egyik legkésőbb vetett kultúrnövényünk, rövidebb tenyészidőszakkal, mint a hazánktól délebbre fekvő területeken. Ezért mindent meg kell tennünk, hogy a szója ezt a rövidebb időszakot minél jobban kihasználja és magas termésátlaggal hálálja meg.

 

Szójatermesztésre évelő gyomoktól (főleg kétszikűektől) mentes, jó kultúrállapotú, aprómorzsás szerkezetű, kiváló magágyat adó területet válasszunk! Már a területválasztással sokat javíthatunk vagy ronthatunk a helyzetünkön. A talajvizsgálati adatok alapján, alacsony vagy közepes foszfortartalmú tábla esetén vetéssel egymenetben starter műtrágyát (Pannon Starter Mega) juttassunk ki. Az elővetemények ismeretében, ha 2-3 éven belül repce, napraforgó vagy más szklerotínia szaporító növényünk volt, akkor a szkleróciumok számának, illetve fehérpenészes fertőzések csökkentésének érdekében Pannon Starter Perfect vagy Trifender WP mikrobiológiai készítményt alkalmazzunk (AÖP-ben ezek a készítmények 2 pontot érnek!).

A szója kezdetben lassan fejlődik, kis gyomelnyomó képességgel rendelkezik, így nyereséges termesztése gyomirtás nélkül elképzelhetetlen. A termőhelytől, a talaj kultúrállapotától függően általában T4-es gyomokra, illetve évelőkre számíthatunk. A kiválasztott táblán ne legyen évelő kétszikű gyom! Mivel a szója sokáig ki van téve a vele együtt kelő, fejlődő gyomok versenyének, ezért alapgyomirtást alkalmazzunk (ehhez szükséges a rögmentes, aprómorzsás, egyenletes talajfelszín). Preemergens gyomirtásra a Szója ECO vagy Szója Flex csomagot használhatjuk. Mindkét csomagot a szója vetése után, kelése előtt permetezzük ki. Szárazabb időjárás esetén helyezzük előtérbe a Szója ECO csomagot, mivel a benne lévő hatóanyagok már 5-10 mm csapadéktól aktiválódnak. Míg esősebb időszakban és kötött talajokon a Szója Flex használata előnyösebb, mert a készítmények a talaj felső 1-2 cm-es rétegében maradnak és ki tudják fejteni gyomirtó hatásukat.

 

A szója jelentősebb gyomjai és a Szója ECO és Szója Flex hatékonysága ellenük:

 

Legfontosabb szója gyomok

Szója ECO

Szója Flex

Kakaslábfű

***

***

Fakó muhar

***

***

Zöld muhar

***

***

Pirók ujjasmuhar

***

***

Vadköles

**

**

Fenyércirok (magról kelő)

***

***

Szőrős disznóparéj

***

***

Baracklevelű keserűfű

***

**

Fehér libatop

**

**

Tatár laboda

***

***

Csattanó maszlag

**

***

Napraforgó árvakelés

**

**

Parlagfű

**

*

Selyemmályva

***

***

Egynyári szélfű

*

***

Bojtorján szerbtövis

**

**

Varjúmák

**

**

 

*** kiváló, ** jó, * alacsony hatékonyság