Gombaölő szerek
Sercadis

Hosszú hatástartamú, SDHI típusú felszívódó gombaölő szer lisztharmat és varasodás ellen a szőlő, az alma és a körte védelmére.

Szőlőben a készítmény felhasználható lisztharmat ellen, tenyészidőszakonként legfeljebb két alkalommal. A permetezések javasolt időpontjai: A kezdeti (primer) fertőzés megszüntetése érdekében a szabadföldi megfigyeléssel végzett előrejelzésre alapozva, az első aszkospórás fertőzésből származó levéltünetek megjelenésekor, az első lomblevelek kiterülésének időszakától; A bogyófertőzés kialakulásának megelőzésére a virágzás kezdetétől (BBCH 61) kezdődő időszakban; A kései lombfertőzés, egyúttal az ivaros termőtestek képződésének mérséklésére zsendüléskor (BBCH 83). A Sercadis gombaölő szer blokkszerű alkalmazása nem megengedett, a készítménnyel végzett két kezelés között lisztharmat ellen feltétlenül szükséges más hatásmechanizmusú fungicid kijuttatása.
A Sercadis almában és körtében egyaránt a virágbimbók megjelenésétől (BBCH 53) használható fel. Varasodás ellen a kezeléseket az aszkospóra szóródás időszakában, előrejelzés alapján, megelőző jelleggel javasolt elkezdeni. A lisztharmat elleni hatékonyság leginkább a virágzás kezdetétől, az intenzív hajtásnövekedés időszakában, érvényesül. A készítményt varasodás ellen a kultúrában engedélyezett más hatásmechanizmusú fungiciddel kombinálva ajánlott kijuttatni. Erős fertőzési nyomás esetén a magasabb dózis (0,3 l/ha) használata indokolt.
A kezelések során törekedni kell az egyenletes permetléfedettség biztosítására a korona belsejében is. A Sercadis gombaölő szer blokkszerű alkalmazása nem megengedett, a készítménnyel végzett két kezelés között lisztharmat és varasodás ellen feltétlenül szükséges más hatásmechanizmusú fungicid kijuttatása.

Hatásmód

fluxapiroxad: sejtlégzést gátló (szukcinát-dehidrogenáz enzim gátló) hatóanyag (FRAC kód: 7)

Összetevők

  • 300 g/l fluxapiroxad

Formuláció

  • vizes szuszpenzió koncentrátum (SC)

Forg. kategória

  • II.

Hatásmód

  • felszívódó

Kiszerelés

  • 300 mililiteres flakon

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Szőlő Lisztharmat 2 0.15 l/ha 35 nap További információ: okirat/címke
Alma Varasodás, Lisztharmat 3 0,25-0,3 l/ha 35 nap További információ: okirat/címke
Körte Varasodás 3 0,25-0,3 l/ha 35 nap További információ: okirat/címke

Keverhetőség

Keverhetősége jó, a legtöbb növényvédő szerrel és lombtrágyával gond nélkül keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát. A készítményt javasolt Cosavet-tel (kén készítmény) kiegészíteni a komplett külső és belső védelem elérése érdekében, hogy a kórokozó gomba életfolyamatait minél több ponton gátoljuk.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

kifejezetten veszélyesKapcsolódó technológiák

Alma
Körte

Kapcsolódó diagnózis