• Főoldal
  • Hirek
  • Hatóanyag kombinációval a kalászfuzárium ellen

Hatóanyag kombinációval a kalászfuzárium ellen

Fuzárium fajok a legsúlyosabb károkat a szemek csírázásakor, illetve a kalász megfertőzésével tudják okozni.

Fuzárium fajok a Földön mindenhol megtalálhatóak, ahol kalászos gabonákat termesztenek. A gazdanövény minden részét meg tudják támadni, fertőzni. A legsúlyosabb károkat a szemek csírázásakor, illetve a kalász megfertőzésével tudják okozni. Utóbbi esetben, évjárattól függően, akár 30–50 %-os termésveszteség (mennyiségi és minőségi kár) is érheti a gazdálkodót. A Fuzárium fajok híresek, inkább hírhedtek a toxin termelésükről is. A fuzárium toxinok (T2, deoxinivalenol, zearalenon, HT2, fumonizinek, stb…) emberre, állatra egyaránt veszélyesek, emésztőszervi, ivarszervi, szaporodásbiológiai károsodásokat okoznak, ideg- és hormonális rendszer működését hátrányosan befolyásolják és egyes rosszindulatú daganatos betegséggel is összefüggésbe hozták őket.

Magyarországon eddig 17 Fuzárium fajt azonosítottak, a Fusarium graminearum és Fusarium culmorum a domináns, az összes fertőzés 97,5 %-a e két fajhoz köthető. A Fusarium culmorum az alacsonyabb hőigénye miatt, általában a búza tövén szár- és gyökérrothadást okoz, ami a fiatal növény pusztulását is okozhatja. A Fusarium graminearum felelős a kalászfertőzések 90-99 %-áért. A kalászfertőzéshez csapadékos, magas páratartalmú, hajnalban ködös, hűvös időjárás szükséges. A búza a kalászfuzáriumra kalászhányástól a virágzás végéig a legérzékenyebb. Később az érzékenység csökken, viszont a kórokozó számára kedvező körülmények között, még jelentős lehet a fertőzés. Ilyenkor főleg már minőségi problémát okoz, ez viszont megakadályozhatja az értékesítését a terménynek. Betegségre hajlamosító tényező a kukorica vagy más kalászos elővetemény, a magas és egyoldalú N táplálása a búzának, illetve az állomány megdőlése.

A kalászfuzárium jellemző tüneteit viszonylag könnyű észre venni, egy vagy több kalászka, esetleg a teljes kalász fehér, koraérés tüneteit mutatja. Ha a  kalászorsó is megbetegszik, fertőzési ponttól felfele a kalász elhal (de nincs deformáció, mint a poloskaszúrásnál). Közelebbről megnézve, a beteg kalászkák felületén rózsaszín gombaszövedéket és spóratömeget láthatunk, amelyben fekete pontokként vannak jelen a peritéciumok.

A termés mennyiségének és minőségének megvédéséhez a Kwizda Agro a Toxin Stop Pro termékpárt javasolja. A Toxin Stop Pro azon gabonatermesztők számára jó választás, akik költséghatékony módon szeretnének extra védelmet elérni a kalászfuzárium ellen. A termékpárral 250 g tebukonazolt és 150 g protiokonazolt juttatunk ki hektáronként. Mindkét fungicid hatóanyag önmagában is hatékony a különböző fuzárium fajok ellen, együttesen alkalmazva azonban szinergista módon erősítik egymás hatását. Természetesen a Toxin Stop Pro kalászhányás – virágzás időszakában fellépő egyéb betegségek (szeptória, helminthosporium, rozsdák, lisztharmat) ellen is hatékony.

A Toxin Stop Pro termékpár tagjai kombinálhatóak és tankkeverékben kijuttathatóak. Fertőzési veszélytől függően együtt vagy külön-külön is kipermetezhetőek. Így 10 hektár őszi búza egyszeri vagy kétszeri kezelésére elegendő. Permetezés során törekedjünk minél pontosabb időzítésre, lehetőleg megelőzően alkalmazva, használjunk dupla réses fúvókákat, megfelelő lémennyiséget. Szükség esetén rovarölő szerrel (például Fentrol CS), lombtrágyával (például Wuxal Grano, Wuxal Kalászos) valamint folyékony fejtrágyával (Azospeed) kombinálható.


Kapcsolódó diagnózis