• Főoldal
  • Hirek
  • Új repce ajánlat a nehezen irtható gyomokkal fertőzött területekre!

Új repce ajánlat a nehezen irtható gyomokkal fertőzött területekre!

A repce maximális eredményéhez az egyik fontos feltétel a gyommentes állomány, amit nem is olyan egyszerű megvalósítani

A repce maximális eredményéhez az egyik fontos feltétel a gyommentes állomány, amit nem is olyan egyszerű megvalósítani pl. a közönséges zsomborral erősen fertőzött mezőségi talajokon vagy a szintén keresztesvirágú pásztortáskával jól meghintett vékonyabb erdőtalajokon. Az is előfordul, hogy a megengedett 750 g/ha metazaklór-tartalom vagy pusztán csak a túl korán elvégzett korai posztemergens gyomirtás tartamhatása bizonyul rövidnek és az enyhe  novemberi időjárás, vagy egy lassabb sorzáródás következtében csírázik ki újabb pipacs, székfű-féle vagy más, a repcével hosszan versengő gyomfaj.

A gyomirtási mód tervezésekor fontos, hogy ismerjük a repce tábláink gyomviszonyait és felismerjük a nehezebben irtható gyomfajok kelő alakjait is!

A repce 4-8 leveles állapotában elvégezhető széles hatásspektrumú és hosszú tartamhatással is rendelkező új gyomirtási ajánlatunk az Optimize. Kimondottan az említett nehezen irtható gyomfajokkal, orvosi zsomborral, pásztortáskával erősen fertőzött területeken javasoljuk, hiszen a preemergens és az aminopyralidra alapozott korai posztemergens gyomirtások hatékonysága ezen gyomok ellen általában nem elégséges.

Az Optimize egy gyomirtási termékpár, két herbicid rugalmasan felhasználható kombinációja. A széles hatásspektrumú levélherbicid, az Optivor (halauxifen+pikloram) és a hosszú csírázásgátló tartamhatást biztosító Springbok (metazaklór+dimethenamid) herbicidek 10 ha-os kereskedelmi csomagja.

Optimize gyomirtás alkalmazási javaslatai:

·         együttes kijuttatással 0,5 l/ha Optivor + 2 l/ha Springbok a repce 6-8 leveles állapotában, amikor az Optivor levélherbicid hatására érzékeny gyomfajok – zsombor, pásztortáska, kamilla- és székfű-félék, pipacs, búzavirág, valamint a széleslevelű T-4-es kapásgyomok dominálnak és nagy számban meg is jelentek.

·         osztott kijuttatással: 1. kezelés 0,25 l/ha Optivor + 2 l/ha Springbok a repce 2-4 valódi leveles állapotában, ha a nehezen irtható tyúkhúr, veronika-félék és a mezei viola is jellemző a területre és az első szikleveles egyedei kelnek, miközben az Optivor hatásspektrumába eső gyomfajok még fejletlenek, illetve további kelésükre is számítunk. A 2. kezeléskor az Optivor 0,25 l/ha dózisát a repce 6-8 leveles állapotánál permetezzük ki.

Fontos tudnivaló, hogy a halauxifen hatóanyagú gyomirtásokat, így az Optimize kombinációt sem szabad keverni a retardáns hatású fungicidekkel (pl Fezan 250 EW) és egyszikűirtó gyomirtószerekkel (pl. kalászos árvakelés elleni Fitofop, Select Super), azokat külön menetben kell kipermetezni! A rovarölőszerekkel (pl. Fentrol CS, Gazelle Pro) szabad keverni! Az Optimize termékpár (5 l Optivor + 20 l Springbok)  „Protect” (+1 l Fentrol CS) és „Complete” (+1 l Fentrol CS, +10 l Fezan 250 EW) elnevezésű, jelentős árkedvezményt tartalmazó csomagokban is megvásárolható!

További felhasználási információkért keresse bizalommal a Kwizda szaktanácsadó képviselőit!

 

                                                                                                                                             Fehér Tamás (Kwizda Agro)