Célzottan az egy- és kétszikű gyomok ellen


3. A célzott őszi (posztemergens) gyomirtásokat elsősorban a nehezen irtható gyomfajokkal fertőzött területeken és fejlettebb, 4-6 leveles repce fejlettségtől alkalmazzuk. Ennek kiemelkedően fontos része az egyszikűek (pl. gabona árvakelés) elleni okszerű és jól időzített védelem. A gyomok elhúzódó kelése esetén ilyenkor is célszerű a tartamhatású csírázásgátlók kombinálása.
Hátránya a késői gyomirtásoknak, hogy a gyomok részben takarásban lehetnek, illetve egyes gyomfajok érzékeny fejlettségi állapotát lekéshetik. Célzott levélherbiciddel kombinálva a csírázásgátló ajánlatunk a Springbok 2 l/ha dózisban. Önálló kétszikűirtó felülkezelést inkább a preemergens vagy korai posztemergens gyomirtás szükség esetén történő kiegészítésére tervezzünk.

A célzott őszi gyomirtások fontos szegmense az egyszikűek elleni graminicidek, mivel a vízmegőrző, forgatás nélküli talajelőkészítés szinte biztosan szükségessé teszi a szelektív egyszikűirtók használatát. Gyakran kétszer is be kell avatkozni, így Kwizda mindkét ajánlata fontos a repcetermelők számára. A kalászos árvakelés és a legtöbb magról kelő egyszikű gyomok ellen a „fop-típusú” Fitofop (quizalofop) és a „dim-tipusú” Select Super (kletodim) egyaránt megfelel. Száraz őszi időjárás esetén a magasabb engedélyezett dózisokat célszerű használni vagy várni a növekedés-gátló hatás kifejtéséhez kedvezőbb körülményekre. Fontos újabb tapasztalat, hogy a vékony és erősen viaszos levelű, néhány megyében terjedő olaszperje és csenkesz-félék kevésbé érzékenyek. Ellenük a Select Super hatékonyabb és biztosan kétszeri védekezést igényelnek, külön figyelemmel a minél kedvezőbb külső körülményekre!