• Főoldal
  • Hirek
  • Hogyan válasszunk gyomirtási módot és gyomirtó szert a jelenlegi körülmények mellett repcében?

Hogyan válasszunk gyomirtási módot és gyomirtó szert a jelenlegi körülmények mellett repcében?


A repce elérhető legmagasabb terméséhez a lehető leghamarabb ki kell kapcsolni a gyomkonkurenciát. A korai gyomosodás, korai vízveszteséget okoz ez pedig a jelenlegi súlyosan aszályos időjárás mellett nem megengedhető luxus. A tág térállású, egyre alacsonyabb tőszámú vetések őszi gyomosodására is minden esetben számítanunk kell. Eltérő termőterületeinket eltérő gyomflóra jellemzi, de az őszi gyomosodás, majd a tavaszi élőhely-, tápanyag- és vízért való versengés a kapás kultúrákhoz hasonló terméskieséssel fenyeget. A Kwizda Agro sok éves saját összehasonlító Terepszemle kísérletei igazolták, hogy a megfelelő gyomirtószer vagy gyomirtószer-kombináció megválasztásával jelentős, akár 1,7 t termést menthetünk meg!

Tetszőlegesen választhat a megoldásaink közül.A különböző termesztési körülmények, többféle és rugalmasan változtatható megoldási stratégiát kívánnak. Három pontban foglaltuk össze a Kwizda Agro 2022-es őszi ajánlatának legfontosabb elemeit.

Eltérő vetésidejű, szemenkénti vetésű gyomirtott kísérleti parcellák ősz végén (Kwizda Terepszemle, 2021.11.29)

Egymás melletti gyomirtatlan és gyomirtott parcella az érés elején  (Kwizda Terepszemle, 2022.05.24 )

1. A „vetés után - kelés előtti” (preemergens) gyomirtás a repce számára gyommentes kelést és őszi fejlődést biztosít a legtöbb ősszel csírázó, áttelelő repce gyom ellen. A csírázás- és növekedésgátló talajherbicidek és kombinációik hatásához 10-20 mm bemosó csapadék szükséges. A forgatás nélküli, nedvességmegőrző lazításos talajmunkánál ügyeljünk, hogy a szalma mulcshatása ne rontsa az egyenletes gyomirtó kijuttatást, ne legyenek a repce kelését is negatívan befolyásoló erősen szalmás „kombájn-alják” a kész magágyon.

Preemergens ajánlatunk a széles hatásspektrumú Repce Flex (0,15 l/ha Command + 2,0 l/ha Springbok) 20 ha-os kiszerelésű gyomirtási csomag, amely kiváló választás a csapadékosabb régiókban, az átlagos vagy jó adottságú, de erősen gyomos termőhelyekhez. A klomazon hatóanyag galajspecialista és jelentősen erősíti a terjedő tyúkhúr, pásztortáska, tarsóka- és gémorr-félék elleni hatékonyságot. A 400+400 g/ha kijuttatott metazaklór+dimethenamid hatóanyagok együttesen hosszú tartamhatást nyújtanak a székfű-félékkel, pipaccsal, széltippannal vagy a meszesebb talajokon jellemző zsombor-félékkel fertőzött táblákon. Eltérő vízoldékonyságuknak köszönhetően a talaj szélesebb rétegében fejtik ki hatásukat, ennek köszönhető a búza árvakelés, valamint a nem áttelelő kapás gyomok – pl. libatop, parlagfű - elleni jó mellékhatásuk.

2. A kelés utáni (korai posztemergens) gyomirtás nagy előnye, hogy a termelő a már kisorolt repce állományban, a biztonságos kelés tudatában és akár az első rovarölő védekezésekkel kombinálva végzi el a gyomirtást levélherbicid és csírázásgátló herbicidek gyári- vagy tankkombinációjával. Ilyen esetben fontos a szikleveles gyomfajok felismerése, mivel pl a pipacs, a pásztortáska, de kiemelten a zsombor-félék vagy a nem véletlenül terjedő tyúkhúr is csak rövid ideig, a megjelenésük idején érzékenyek.
A speciális levélherbicidek hatásspektruma szűkebb és tartamhatás híján célszerű ezeket csírázásgátlókkal kombinálni, hiszen az időjárástól függően a repce sorzáródásáig több hullámban is kelhetnek a gyomfajok.

Korai posztemergens ajánlatunk a Synero, amelyben a jól ismert csírázásgátló metazaklór mellet az aminopyralid és a piklorám levélherbicid hatóanyagokat tartalmaz. Kijuttatását kisorolástól a 2-4 leveles repce fejlettségig javasoljuk, a kétszikű gyomok tömeges keléséhez időzítve. A keresztesvirágú zsombor és pásztortáska, valamint a tyúkhúr fertőzött területen fontos, hogy az első szikleveles egyedek megjelenésékor azonnal végezzük el a gyomirtást, hogy ellenük a kombináció csírázásgátló hatása domináljon. A székfű-féléket, veronika-féléket, mezei violát, valamint a korán megjelenő széleslevelű kétszikűeket megbízhatóan írtja megcsúszott kezelés esetén is, azok 4-6 valódi leveles állapotáig

3. A célzott őszi (posztemergens) gyomirtásokat elsősorban a nehezen irtható gyomfajokkal fertőzött területeken és fejlettebb, 4-6 leveles repce fejlettségtől alkalmazzuk. Ennek kiemelkedően fontos része az egyszikűek (pl. gabona árvakelés) elleni okszerű és jól időzített védelem. A gyomok elhúzódó kelése esetén ilyenkor is célszerű a tartamhatású csírázásgátlók kombinálása.
Hátránya a késői gyomirtásoknak, hogy a gyomok részben takarásban lehetnek, illetve egyes gyomfajok érzékeny fejlettségi állapotát lekéshetik. Célzott levélherbiciddel kombinálva a csírázásgátló ajánlatunk a Springbok 2 l/ha dózisban. Önálló kétszikűirtó felülkezelést inkább a preemergens vagy korai posztemergens gyomirtás szükség esetén történő kiegészítésére tervezzünk.

A célzott őszi gyomirtások fontos szegmense az egyszikűek elleni graminicidek, mivel a vízmegőrző, forgatás nélküli talajelőkészítés szinte biztosan szükségessé teszi a szelektív egyszikűirtók használatát. Gyakran kétszer is be kell avatkozni, így Kwizda mindkét ajánlata fontos a repcetermelők számára. A kalászos árvakelés és a legtöbb magról kelő egyszikű gyomok ellen a „fop-típusú” Fitofop (quizalofop) és a „dim-tipusú” Select Super (kletodim) egyaránt megfelel. Száraz őszi időjárás esetén a magasabb engedélyezett dózisokat célszerű használni vagy várni a növekedés-gátló hatás kifejtéséhez kedvezőbb körülményekre. Fontos újabb tapasztalat, hogy a vékony és erősen viaszos levelű, néhány megyében terjedő olaszperje és csenkesz-félék kevésbé érzékenyek. Ellenük a Select Super hatékonyabb és biztosan kétszeri védekezést igényelnek, külön figyelemmel a minél kedvezőbb külső körülményekre!

Maradjon meg a kezdetektől minden csepp víz és tápanyag a repcének.

Az jelenlegi nehéz időszak különösen rávilágított arra, hogy minden „vízmegtartó” agronómiai és növényvédelmi beavatkozásnak egyre fontosabb szerepe van. A Kwizda Agro széleskörű kereskedelmi ajánlataival már a kezdetektől hatékonyan megakadályozhatjuk a káros gyomkonkurencia víz és tápanyag elszívását.
A Repce Flex és a Synero gyomirtásaink az idei évben is megvásárolhatók a piretroid típusú, Fentrol CS rovarölőszerünkkel Repce Flex Protect és Synero Protect elnevezésű, illetve az őszi fómás betegség elleni tebukonazol hatóanyagú T-rex gombaölőszerrel is kiegészítve a 20 ha-os Repce Flex Complete, illetve a 10 ha-os „Synero Complete” kereskedelmi ajánlatainkban.
Legújabb, 2022-ben megjelenő kereskedelmi ajánlatunk a Repce Best (Suleiman + Command + Grounded). Alkalmazásával már a kezdetektől hatékonyan megakadályozhatjuk a káros gyomkonkurencia víz és tápanyag elszívását. A kombináció preemergens kezelésre ajánlott, elsősorban azokra a repceterületekre, ahol erős sebforrasztó zsombor fertőzésre lehet számítani. A 20 ha-os Repce Best  a legfontosabb repce gyomok (galaj, ebszikfű, pipacs, zsombor, tyúkhúr, széltippan, stb.) ellen nyújt kiemelkedő védelmet.

     Az alábbi táblázatban bemutatjuk a Kwizda repce gyomirtószereinek teljes kínálatát és a legjellemzőbb repce gyomnövények elleni hatásspektrumukat.

A Kwizda Agro az őszi repce növényvédő szer és lombtrágya kínálatával és a területi képviselők szakmai tapasztalatával és szaktanácsadásával igyekszik hozzájárulni a következő évi sikeres technológiához.