Csorbóka-félék

Csorbóka-félék

A fészekvirágzatúak családjába (Asteraceae) tartozó négy hazai csorbóka faj (Sonchus spp.) közül három megtalálható a mezőgazdasági területek gyomtársulásaiban is. A szelíd csorbóka (Sonchus oleraceus) és a szúrós csorbóka (S. asper) egyéves növény, a mezei csorbóka (S. arvensis) pedig évelő.

Alaktana

A 3 faj sziklevele közt nincs nagy különbség, mindegyik majdnem kerek, elliptikus, rövid nyelű. Ugyanígy az első levél fordított tojásdad, a csúcsán lekerekített, bár már jobban megjelennek a faji különbözőségek. A csorbókák pártája sárga színű, júniustól októberig virágoznak. Tejnedvet tartalmaznak.

A szelíd csorbóka jellegzetessége, hogy a sziklevél alatti szárrésze gyakran kékes-vöröses, fénytelen. A lomblevelek puhák, nem tüskések, kissé kékeszöld színűek, zsírosan fénylő hatásúak. A virágok színe sem élénksárga, inkább világossárga, zöldessárga. Erőteljes karógyökeret fejleszt.

A szúrós csorbóka jellegzetessége, hogy a sziklevél alatti felső szárrész fénylő sárgás. A lomblevelek széle kicsípett fogas, tüskés. Ugyancsak erőteljes karógyökeret fejleszt. A virágok intenzív sárgák

A mezei csorbóka jellegzetessége, hogy a lomblevelek kopaszok, kissé merevek, fényes zöldek. Az évelő növény elsősorban a gyöktörzzsel, a rizómákkal terjed; a kicsi letört darabokból új növény fejlődhet.

Előfordulása

Elsősorban a nedves, jó tápanyagellátottságú (főleg nitrogén) homok- és vályogtalajok gyomnövényei.
Szántóföldeken, főként kapás- és zöldségkultúrákban, szőlőben, emellett gyakran árkokban, kertekben, utak mentén fordulnak elő.

Kártétel, védekezés:

A termés mennyiségét jelentősen csökkentik, sőt a betakarítást is akadályozhatják nagy méretükkel. Emellett tünetmentes hordozói lehetnek a TSWV (Tomato spotted wilt virus) kórokozónak.

Herbicidekkel eredményesen védekezhetünk a csorbókák ellen. A klopiralid miként főleg a fészkes virágzatú gyomnövények ellen eredményesen alkalmazható, úgy a Sonchus fajokat is pusztítja. Ez a hatóanyag alacsony hőmérsékleten is alkalmazható, és gyorsan eljut a földalatti részekbe is, ahol elpusztítja a járulékos rügyeket. Hűvös időben hatása lassúbb. A hormonhatású készítmények szintén jók. A csírázás- és növekedésgátlók viszont kevésbé (s-metolaklor), vagy egyáltalán nem (pendimetalin) pusztítják a csorbóka-féléket.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák