• Főoldal
  • Hirek
  • Két hatóanyag gyári kombinációjával a feketerothadás és a lisztharmat ellen

Két hatóanyag gyári kombinációjával a feketerothadás és a lisztharmat ellen

A feketerothadás (Guignardia bidwellii) jelentős kórokozóvá vált az elmúlt évtized során.

Elsősorban az Alföldön, valamint a Mátrai borvidéken, de az összes többi borvidékünkön is jelen van, és a csapadékos évjáratokban terjed.

A peronoszpórához hasonlóan, a feketerothadás fertőzési veszélye is megnőtt a májusi csapadékhullámok hatására. A kórokozó a szőlő minden fiatal zöld részét fertőzi. A leveleken a fertőzés után kb. 2 héttel fekete, gömb alakú termőtestek (piknídiumok) alakulnak ki a foltokban, közvetlenül a bőrszövet alatt, köralakban rendeződve.

A levélnyél, a hajtástengely és a fürtkocsány fertőződésekor szabálytalan alakú, hosszanti lefutású, sötétlila-fekete, szövetbe süppedő foltok alakulnak ki. A termőtestek ezekben is kifejlődhetnek. A fertőzött bogyók kezdetben világos csokoládébarna színe később sötétbarnára változik. A tünetes bogyók a fertőzési ponttól kiindulva erősen töppednek, zsugorodnak, végül szénfeketére mumifikálódnak.

feketerothadás tünete szőlőfürtön
lisztharmat tünete szőlőfürtön

A Linkit kétkomponensű, felszívódó (szisztemikus) gombaölő szer, melynek két hatóanyaga a kórokozó gombák szterol-bioszintézisének gátlásával fejtik ki a hatását, ezáltal belülről védi a szőlőt feketerothadás, lisztharmat és pszeudopezikulás orbánc ellen. A két hatóanyag két különböző ponton támadja a gombák sejtmembránjait. A spiroxamin (FRAC-kód:5) a reduktáz és izomeráz enzim blokkolásával preventív, erős kuratív és eradikatív hatással rendelkezik. A difenokonazol (FRAC-kód: 3) könnyen felszívódik a levelekben, és gyorsan eljut a növény minden részébe. Hatását azzal fejti ki, hogy a demetiláz enzim blokkolásával gátolja a gombafonalak fejlődését. A csoportok között nem áll fenn keresztrezisztencia.

Felhasználás és dózisok

A Linkitet megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva kell kipermetezni a szőlőben, évente legfeljebb két alkalommal, fertőzési nyomástól függően 0,3-0,5 l/ha dózisban, 200-600, de maximum 1000 liter permetlé mennyiséggel (0,3 l/10.000 m² lombfalfelület LFF, maximum 0,5 l/ha).
Nagy előnye, hogy a közismerten erős feketerothadás elleni hatása mellett hatékony lisztharmat elleni védelmet is biztosít, így a rezisztencia veszélye nélkül, praktikusan illeszthető be a virágzás előtti, vagy a virágzás utáni permetezések sorába. Virágzásban, vagy virágzó gyomok jelenléte mellett nem alkalmazható! Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is A két permetezés között minimum 10 napnak el kell telnie.

Ár-érték aránya kiváló !Kapcsolódó technológiák