• Főoldal
  • Hirek
  • A szőlő peronoszpóra elleni védelme gyors felszívódású, rézmentes készítménnyel

A szőlő peronoszpóra elleni védelme gyors felszívódású, rézmentes készítménnyel

Az AktyShield segítségével rugalmasan alakítható a szőlő peronoszpóra elleni védekezési stratégia.

Az AktyShield hatóanyaga, a kálium foszfonát egy növényi védekezőképességet stimuláló (immunizáló), valamint közvetlen fungicid hatással is rendelkező, gyorsan felszívódó hatóanyag (FRAC kód: P07). Emellett káliumpótlást is biztosít a növénynek.

Hatásmechanizmusa

A kálium foszfonát használatával a kórokozó jelenléte nélkül is aktiváljuk a növény természetes védekező rendszerét (Indukált Rezisztencia, SAR), ami preventíven felkészíti a gazdanövényt a peronoszpóra támadására. A hatóanyag stimulálja a növény patogén felismerő receptorait, így a növény gyorsabb immunválaszra lesz képes, amikor a peronoszpóra fertőzés valóban bekövetkezik. Továbbá olyan metabolitok termelésére ösztönzi a gazdanövényt, amelyek bizonyítottan gátolják a fitopatogének élettevékenységét, mint a fitoalexinek, különböző fenol-vegyületek stb. Közvetlen gombaölő hatással bír, mert gátolja a gombahifa növekedését. Más fungicidekkel együtt használva szinergista hatású, felerősíti azok hatékonyságát a peronoszpóra ellen (pl. folpet).

Felhasználása

A peronoszpóra ellen a felszívódó és kontakt hatóanyagok kombinációjából származó előnyök egyesítését javasoljuk. Az AktyShield (2-3 l/ha) + Dionys 80 WG (1,5-1,8 kg/ha) kombinációval a peronoszpóra mellett a szürkerothadás ellen is meg tudjuk védeni a szőlőt, akár a virágzásban is – versenyképes áron. Ennek a kombinációnak a további előnye, hogy mind a felszívódó, mind a kontakt partnerben több hatáshelyű a hatóanyag (több ponton gátolja a kórokozót), ami a rezisztencia elleni harcban fontos érv.

A kezeléseket a fertőzésveszélyes időszakban előrejelzésre alapozottan, preventíven, a tünetek megjelenése előtt kell elkezdeni! Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetlé fedésre, még a lombozat belsejében is.

peronoszpóra tünete levél fonákán
peronoszpóra tünete levél színén

Kapcsolódó technológiák




Kapcsolódó diagnózis