• Főoldal
  • Hirek
  • Gyors felszívódással az aktív belső védelemért - AktyShield

Gyors felszívódással az aktív belső védelemért - AktyShield


A peronoszpóra (Plasmopara viticola) a szőlő egyik meghatározó gombabetegsége. A károsítása nyomán akár 80–100%-os lomb- es fürtkár alakulhat ki, ezért a hazánkban köztermesztésben levő szőlőfajták többségét tekintve, peronoszpóra elleni rendszeres védekezés nélkül, minőségi szőlőtermesztés nem folytatható. Erre bizonyíték a 2023-as, csapadékos évjárat, ami ritka erős peronoszpóra fertőzést hozott.
A kórokozó levél- es fürtmaradványokban, úgynevezett oosporákkal telel át. Az oospórák csírázásával makrosporangiumok fejlődnek, az ezekből rajzó zoosporák csapadék hatására a levelekre jutva csíratömlőt fejlesztenek és a sztómán át behatolnak a levél szövetébe, ahol a micélium növekedésnek indul. A klorofill elbomlásával ez a folyamat okozza az első látható tünetet a levél színén, az úgynevezett olajfoltot. A levél fonókán pedig megjelenik a fehér színű sporangiumtartó gyep, ahonnan újabb csapadék hatására, folytatódik a fertőzés. A folt végül bebarnul, elszárad.

Peronoszpóra tünet levél színén
Peronoszpóra kivirágzása bogyón

A Kwizda egy olyan rézmentes, felszívódó készítménnyel bővítette a portfólióját, melynek segítségével rugalmasan alakítható a szőlő peronoszpóra elleni védekezési stratégia.
Az AktyShield hatóanyaga, a kálium-foszfonát egy növényi védekezőképességet stimuláló (immunizáló), valamint közvetlen fungicid hatással is rendelkező, felszívódó hatóanyag (FRAC kód: P07). Emellett káliumpótlást is biztosít a növénynek.
Hatásmechanizmusa
A kálium-foszfonát használatával a kórokozó jelenléte nélkül is aktiváljuk a növény természetes védekező rendszerét (Indukált Rezisztencia, SAR), ami preventíven felkészíti a gazdanövényt a peronoszpóra támadására. A hatóanyag stimulálja a növény patogén felismerő receptorait, így a növény gyorsabb immunválaszra lesz képes, amikor a peronoszpóra fertőzés valóban bekövetkezik. Továbbá olyan metabolitok termelésére ösztönzi a gazdanövényt, amelyek bizonyítottan gátolják a fitopatogének élettevékenységét, mint a fitoalexinek, különböző fenol-vegyületek stb. Közvetlen gombaölő hatással bír, mert gátolja a gombahifa növekedését. Más fungicidekkel együtt használva szinergista hatású, felerősíti azok hatékonyságát a peronoszpóra ellen (pl. folpet).
Felhasználása
A peronoszpóra elleni védelemről már a szőlő fakadásától kezdve gondoskodni kell. A fakadást követően felgyorsul a hajtások növekedése, intenzív vegetatív gyarapodásnak indul a növény. A gyorsan fejlődő zöld tömeg védelmét felszívódó készítménnyel lehet igazán hatékonyan „lekövetni”. A kálium-foszfonát rendkívül gyorsan szívódik fel és szállítódik a növényben, folyamatos belső védelmet nyújtva a peronoszpórával szemben az intenzíven növekvő növényi részekben is. Védő hatása akkor érvényesül megfelelően, ha „feltöltjük” vele a növényt. Az AktyShield dózisa 1–4 l/ha, permetlé mennyisége 200–1000 l/ha, ami rugalmas felhasználást tesz lehetővé. Javasolt kisleveles állapottól kezdve, 3-4 alkalommal, blokkszerűen használni a virágzás végéig. Az első permetezésre akár önállóan kijuttatva, 2 l/ha dózisban, a további kezeléseknél a felszívódó és kontakt hatóanyagok kombinációjából származó előnyök egyesítését javasoljuk. A további permetezéseket az AktyShield (2-3 l/ha) + Dionys 80 WG (1,5 kg/ha) kombinációval folytatva a peronoszpóra mellett a szürkerothadás ellen is meg tudjuk védeni a szőlőt, akár a virágzásban is – versenyképes áron. Ennek a kombinációnak a további előnye, hogy mind a felszívódó kálium-foszfonát, mind a kontakt folpet több hatáshelyű hatóanyag, ami a rezisztencia elleni harcban fontos érv.
A kezeléseket a fertőzésveszélyes időszakban előrejelzésre alapozottan, preventíven, a tünetek megjelenése előtt kell elkezdeni! Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is.


Kapcsolódó diagnózis