Alapos megoldás a repce gyomnövényeire


2. A kelés utáni (korai posztemergens) gyomirtás nagy előnye, hogy a termelő a már kisorolt repce állományban, a biztonságos kelés tudatában és akár az első rovarölő védekezésekkel kombinálva végzi el a gyomirtást levélherbicid és csírázásgátló herbicidek gyári- vagy tankkombinációjával. Ilyen esetben fontos a szikleveles gyomfajok felismerése, mivel pl a pipacs, a pásztortáska, de kiemelten a zsombor-félék vagy a nem véletlenül terjedő tyúkhúr is csak rövid ideig, a megjelenésük idején érzékenyek.
A speciális levélherbicidek hatásspektruma szűkebb és tartamhatás híján célszerű ezeket csírázásgátlókkal kombinálni, hiszen az időjárástól függően a repce sorzáródásáig több hullámban is kelhetnek a gyomfajok.

Korai posztemergens ajánlatunk a Synero, amelyben a jól ismert csírázásgátló metazaklór mellet az aminopyralid és a piklorám levélherbicid hatóanyagokat tartalmaz. Kijuttatását kisorolástól a 2-4 leveles repce fejlettségig javasoljuk, a kétszikű gyomok tömeges keléséhez időzítve. A keresztesvirágú zsombor és pásztortáska, valamint a tyúkhúr fertőzött területen fontos, hogy az első szikleveles egyedek megjelenésékor azonnal végezzük el a gyomirtást, hogy ellenük a kombináció csírázásgátló hatása domináljon. A székfű-féléket, veronika-féléket, mezei violát, valamint a korán megjelenő széleslevelű kétszikűeket megbízhatóan írtja megcsúszott kezelés esetén is, azok 4-6 valódi leveles állapotáig