Agro-ökológiai Program


Még mindig könnyen elérhető a +2 AÖP pont!

A Kwizda mikrobiológiai megoldásaival most gyorsan kipipálhatja a +2 pontot ha hatékony, jól bevált és kedvező hektárköltségű megoldást keres.  Nézze meg hogyan!

 1.      Már elvetett (lassan betakarítható) őszi kalászosok és repce

A már elvetett (lassan betakarítható) őszi kalászosokban a törvény jelenlegi szövege és értelmezése szerint a Tarló Wellness betakarítás előtt 2 hétteli alkalmazása megfelel a 2 pont elérésének.

A múlt év őszén elvetett repcékben a Sclero Pro technológiai ajánlatunk felhasználható. Ennek alkalmazási ideje a betakarítás előtti gyomirtás (60%-os magbarnulás), biológiai hatékonyságát nem a jelenlegi kultúrában fogja kifejteni, hanem a talajba dolgozás után, az idei évben megtermelt szkleróciumok pusztításával a következő a betegségre fogékony kultúrában, de technológiai ajánlat alapján ehhez a repcéhez tartozik a felhasználása.

2.      Kukorica

Akik a Pannon Starter Perfect, Trifender WP, Bactovital GR, Pannon Starter Vital termék engedély szerinti felhasználását választották, szakmailag is jól döntöttek és a két pont feltételét is teljesítették. A többi termelő az általa választott biológiai termékeket legközelebb csak a betakarítás után fogja tudni felhasználni.

 3.      Napraforgó

Akik a Pannon Starter Perfect, Trifender WP, Bactovital GR, Pannon Starter Vital termék engedély szerinti felhasználását választották, szakmailag is jól döntöttek és a két pont feltételét is teljesítették. A már elvetett napraforgóban a betakarítás előtti gyomirtás a Sclero Pro Roundup Mega tartalmú csomaggal is elvégezhető, biológiai hatékonyságát nem a jelenlegi kultúrában fogja kifejteni, hanem a talajba dolgozás után, az idei évben megtermelt sclerociumok pusztításával a következő betegségre fogékony kultúrában, de ehhez a kultúrához tartozik. A Boom Efekt tartalmú Slero Pro csomag nem alkalmazható, mivel a Boom Efekt ebben az időpontban való alkalmazása nem engedélyezett!

 4.      Szója

Akik Pannon Starter Perfect, Trifender WP, Öko-ni, Bactovital GR, Pannon Starter Vital termék engedély szerinti felhasználását választották, szakmailag is jól döntöttek és a két pont feltételét is teljesítették. A többi termelő az általa választott biológiai termékeket legközelebb csak a betakarítás után fogja tudni felhasználni.

 5.      Ősszel is könnyedén elérhető a 2 pont! Kalászosokban és repcében is.

2023 őszén vetendő kalászosok vetése előtt a következő termékek felhasználásával érhető el a 2 pont:

·         Pannon Starter Perfect 20kg/ha

·         Trifender WP 0,5-1 kg/ha

·         Bactovital GR 20 kg/ha

·         Pannon Starter Vital 20-30 kg

·        

2023 őszén vetendő őszi káposztarepce vetése előtt a következő termékek felhasználásával érhető el a 2 pont:

·         Pannon Starter Perfect 20kg/ha

·         Pannon Starter Double 20 kg/ha

·         Öko-ni 0,5-1,0kg/ha

·         Pannon Starter Vital 20-30 kg

·         Slero Pro csomag

·         Trifender WP 0,5-1 kg/ha

·         Bactovital GR 20 kg/ha

·          

Trifender WP

Engedélyokirat szövege:

Valamennyi növénykultúrában a növények kondíciójának javítására, termésének növelésére: - szántóföldi kultúrák talajkezelésére 0,5-1,0 kg/ha mennyiségben, legfeljebb 0,5 %-os töménységű vizes szuszpenzióban vetés előtt a talaj felszínére kipermetezve, majd sekélyen bedolgozva.

Teljes engedélyokirat itt olvasható.

Értelmezés:
Talajból fertőző kórokozók elleni védelem, egészséges talajkörnyezet megteremtése a növények egészséges fejlődéséért.

A termék az Agro-ökológiai Programban (AÖP) is felhasználható. Magágykészítés előtt kipermetezve, majd a talajba dolgozva. Napraforgó esetében bedolgozást igénylő herbicidekkel együtt is kijuttatható. Zöldségféléknél lehetőség van csepegtető öntözéssel való kijuttatásra is.

Hatásmód:
A Trichoderma a gyökérrendszer kolonizálásával védi a növényt a talajból fertőző kórokozók támadásával szemben. Antibiotikus hatású anyagok termelésével, a patogén gombafonalak parazitálásával, növényi növekedést serkentő anyagok termelésével, az egészséges rizoszféra kialakításárt felel. Indukált rezisztencia kiváltásával a kórokozók támadásával szemben ellenállóbb lesz a növény. Használatával a növények fotoszintetikus aktivitása is jobb lesz.

Őszi kalászosokban, repcében vetés előtt alkalmazott Trifender WP ,TarlóWellness csomag, megfelel a hatósági előírásoknak.

Javaslat: Tarló Wellness csomag

Tarlómaradványok bontása. Tarlókezelés évelő gyomok ellen, elsodródásgátlóval.

Egészséges   talaj és  cellulózbontás  egy  menetben. A Trichoderma asperellum a talajból  fertőző kórokozó gombák parazitálása miatt (fertőző források száma je- lentősen csökken) és élettani hatására egészségesebb növényállomány fejlődhet, amely így nagyobb termést adhat. Trifender WP bontja a szármaradványokat,  így a káros talajlakó gombák (például Fuzárium) nem tudnak felszaporodni. A tarlóápolás egyik célja a vízkészlet megőrzése. A tarlón kihajtó és kikelő gyomnö- vények a mi szempontunkból  elpazarolják a beszivárgott csapadékot, így közvetlenül csökkentik a következő kultúrnövény  lehetséges termésmennyiségét.  A Boom Efekt gyomirtó  szerrel mind a magról kelő, mind  az évelő gyomokat  elpusztíthatjuk.  A Companion Gold megakadályozza az elsodródást, és fokozza a gyomirtó hatást.

Öko-ni és ScleroPro

Engedélyokirat szövege:

szántóföldi kultúrák talajkezelésére 0,5-1,0 kg/ha mennyiségben, legfeljebb 0,5 %-os töménységű vizes szuszpenzióban vetés előtt a talaj felszínére kipermetezve, majd sekélyen bedolgozva.

Teljes engedélyokirat itt olvasható.

Értelmezés:

Őszi káposztarepcében vetés előtt alkalmazott Ökö-ni, ScleroPro csomag, megfelel a hatósági előírásoknak.

Öko-ni

Biológiai termésnövelő készítmény.
0,5-1,0 kg/ha dózisban a repcében és napraforgóban vetés előtt kell kipermetezni, majd a talajba dolgozni. Felhasználásának optimális feltételei a 14-16 C˚-os talajhőmérséklet és a 60-70%-os talajnedvesség. Azokon a területeken, ahol az olajos növények sűrűn követik egymást, ott indokolt a használata.

Hatásmód
A Coniothyrium minitans A Sclerotinia kitartó képleteit, a szkleróciumokat bontja le, amely akár 10 évig is megőrzi fertőzőképességét, így szüntetve meg a fertőzési forrást.

ScleroPro

Az Öko-ni a Sclerotinia kitartó képleteit, a szkleróciumokat bontja le.

A talajba kerülő szkleróciumok  akár 15-20  évig is élet- képesek maradhatnak, valamint a talajban a kémiai nö- vényvédő szerektől gyakorlatilag  védve vannak. A beteg növényekben képződött szkleróciumokat a Coniothyrium minithans  hiperparazita  gomba az életciklusa  folyamán feléli (megeszi), így elpusztítja azokat. A csomag előnye, hogy kipermetezés után a célszervezet és az azt elpusz- tító hiperparazita gomba egymás mellett, akcióközelségben van, így tarlóhántás után a parazitálás rögtön beindul. Így a szkleróciumoknak  akár 98%-a néhány hónap alatt

Bactovital GR és Pannon Starter Vital

Engedélyokirat szövege:

Szántóföldi, zöldség és egynyári dísznövény kultúrákban vetés, ültetés előtt, gyümölcs és szőlő ültetvényekben, évelő dísznövényekben tavasszal, a vegetáció indulását megelőzően 10-15 kg/ha mennyiségben kijuttatva és a kijuttatást követő 5 napon belül sekélyen a talajba bedolgozva.

Teljes engedélyokirat itt olvasható.

Értelmezés:

Bactovital GR

Egészséges, erős gyökér biztosítása.

A termék az Agro-ökológiai Programban (AÖP) is felhasználható. A jó kultúrállapotú talajok igen nagy mennyiségben tartalmaznak talajbaktériumokat, melyeknek alapvető szerepük van a tápanyagok körforgásában és feltárásában, vagyis abban a folyamatban, ami lehetővé teszi, hogy a növények felvegyék a talajból a tápanyagokat. Sajnos azonban az intenzív mezőgazdaság egyik káros velejárója, hogy szántóterületeink igen nagy részén találunk biológiailag (is) leromlott, degradált talajokat. Ebben az esetben érdemes mesterségesen pótolni a hasznos talajbaktériumokat. Erre kínál megoldást a Bactovital, ami a piacon egyedülálló módon szilárd, illetve granulált formulációjú. Kutatások bizonyítják, hogy az Arthrobacter fajok (monooxigenáz enzimjükkel) nagyon hasznos munkát végeznek, hiszen számos a talajban levő káros növényvédőszer-maradék biodegradációjában vehetnek részt.

Pannon Starter Vital 

Mikrogranulált magas P-tartalmú műtrágya és a tápanyag-me­tabolizáló baktérium biopreparátum keveréke.

Agro-ökológiai Programban (AÖP) is felhasználható. Kalászosban és kukoricában vetéssel egymenetben 20-30 kg-os dózisban alkalmazva. PS Mega és Bactovital GR 1:1 arányú gyári keveréke.

Hatásmód

Az Arthrobacter chlorofenolicus az N-kötés, P-mobilizálás mellett elbontja a talajban felhalmozódott klorofenolokat, és megfelelő körülmények mellett képes csökkenteni számos – talajban felhalmozódott – káros növényvédő szer maradékát. A magas P-Zn hatóanyag-mennyiségek és harmonikus arányuk biztosítja az erőteljes gyökérnövekedést, a megfelelő auxin-szintézist.