Csattanó maszlag

Csattanó maszlag

A csattanó maszlag (Datura stramonium) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó, közép- és dél-amerikai származású, erősen mérgező növény. Akár néhány mag elfogyasztása is halálos lehet, emberre, állatra egyaránt. Régóta ismert hallucinogén hatása miatt kábítószerként is ismert. A maszlag a Datura nemzetség egyetlen magyarországi képviselője.

Alaktana

Terebélyes, kissé bokorszerű, akár 2 m magas növény. Sziklevelei rövid szárúak, lándzsásak, hosszabbak, vagy ugyanolyan hosszúak, mint az első lomblevelek. A lomblevelek oválisak, öblösen fogazottak, hosszú szárúak, csúcsosak, az alsó levelek igen méretesek (20 cm hosszú). A virág 2,5–4 cm hosszú, vékony csőből tölcséres harang alakú, fehér színű hegyes pártacimpákkal. Júniustól szeptemberig virágzik. Az erősen tüskés toktermése tojásdad, 4 kopáccsal nyílik. Magprodukciója rendkívül nagy, több száz, vagy akár több ezer mag is képződhet növényenként, a magok természetesen több évig, akár 1 évtizedig is életképesek maradnak. A mag vese alakú, fénytelen, fekete, pontozott felületű, 3 mm átmérőjű.

Előfordulása

Az országos szántóföldi gyomfelvételezések alapján igen gyakori gyomnövény. A tápanyagban gazdag, humuszos talajokat, meleg éghajlatú termőhelyeket kedveli. Ruderális és üde gyomtársulások nitrogénjelző növénye.

Az Ujvárosi-féle életformarendszer szerint nyár elején csírázó, ősszel magot érlelő (T4) gyom. Kiemelt jelentőségű kukoricában, napraforgóban, szójavetésekben, burgonyában és répában. Különösen a késői sorzáródású kultúrákban tud gyorsan fejlődni. Mély talajrétegből is ki tud csírázni.

Kártétel, védekezés:

Erőszakos térfoglaló, méretes bokraival árnyékol, fásodó szárával akadályozza a betakarítást. Mérgezőségével súlyos veszélyt jelent a főzeléknövények termesztése, feldolgozása során is, Takarmányba sem kerülhet a magja, így silózáskor is körültekintően kell eljárni. Kukoricában már négyzetméterenként 1 növény is 30%-os termésveszteséget eredményez.

Korai fenológiai állapotában jól irtható a rendelkezésre álló hatóanyagok némelyikével. Különösen is érzékeny a pigment bioszintézis gátlók közé tartozó egyes hatóanyagokra, de más hatóanyag-kombinációk is eredményesek lehetnek, akár pre-emergens gyomirtással is pusztítható. Az állománykezelés esetén a gyom legsérülékenyebb állapota 2-4 leveles kora között van.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák