Parlagi füstike

Parlagi füstike

A közönséges füstike (Fumaria schleicheri), vagy másik nevén parlagi füstike a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozó, egyéves, kisebb jelentőségű, kúszó szántóföldi gyomnövény. Közeli rokona a nagyon hasonló orvosi füstike (Fumaria officinalis), ami ritkább előfordulású gyomnövény. E két fajt csak a virágzás idején tudjuk biztosan elkülöníteni egymástól.

Alaktan

A közönséges füstike sziklevele hosszú és keskeny, csúcsa kihegyesedő. Hosszú nyelű lomblevelei többszörösen és szárnyasan szeldeltek. A növény jellegzetesen kékesszürke színű, a sziklevél alatti szárrész kékes vagy vöröses. Szára elfekvő, kúszó, a fürtvirágzat felálló. A már áprilistól virágzó növény virága piros, vagy ibolyakék színű. A virág négy szirmú, ebből kettő nagyobb, kettő kisebb, mely utóbbiak a csúcsuknál összenőttek. A csészelevél lándzsás, korán lehulló, ép szélű. A murvalevél a kocsány hosszának fele, harmada. Makkocska termése gömbölyű, csúcsa hegyecskében végződik, és durván ráncos.

Előfordulás

A füstike fajok legelterjedtebb hazai képviselője, a hidegben csírázó közönséges füstike a nyár eleji egyéves életformájú (T3) gyomok közé tartozik. Különösen a könnyen melegedő, tápanyagban gazdag, meszes talajokat kedveli, de mindenütt előfordul. Utak mentén és táblaszegélyekben, házikertekben virít. Szántóföldek és ültetvények gyomflórájában ritkább előfordulású, főként kapás kultúrákban találkozhatunk vele.

Kártétel, védekezés:

Nagy tápanyagigénye miatt a kultúrnövények jelentős vetélytársa. Számos gyomirtó hatóanyaggal szemben ellenálló, vagy mérsékelten érzékeny. Keserű íze miatt az állatok nem fogyasztják, így a legelőkön mindig magot érlel.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák