Paradicsom - pszeudomónász

Paradicsom - pszeudomónász

A paradicsom pszeudomonasz kórokozói a Pseudomonas syringae pv. tomato, és a Pseudomonas corrugata baktériumok.

A paradicsom pszeudomonászos (fekete) foltossággát Tajvanról közölték elsőként 1933-ban. Hazánkban 1960-ban vált ismertté a betegség. A kórokozó Pseudomonas syringae pv. tomato (Okabe) Burk.
Kórokozó terjedése, a betegség kialakulásának feltételei
A fertőzési források a vetőmag és a növénymaradványok. A kórokozó a mag felszínén és a mag belsejében és is jelen van. A levelekbe a sztómákon (légzőnyílás), valamint a letört mirigyszőrökön, a bogyókba pedig apró sérüléseken keresztül jut be a baktérium. A kórokozó hőoptimuma 23-25°C.
Betegség leírása, tünetek
A bogyókon kb. 1 milliméteres, határozott szélű, apró, vizenyős foltok jelennek meg.  A foltok kissé kiemelkedők, az érettebb bogyókon a foltokat zöld perem szegélyezi. A leveleken kerek a száron pedig az ovális a szövetelhalások és a baktériumnyálka nem szembetűnők.

A paradicsom pszeudomonászos szárszövet-barnulását 1978-ban írták le Angliából, majd később több európai országban és más kontinenseken is észlelték jelenlétét. Hazánkban először 1995-ben közölték, főleg hajtatóházakban okoz károkat. kórokozója a Pseudomonas corrugata (Roberts et Scarlet) nevű baktérium faj. Gazdanövénye a paradicsom.
Kórokozó terjedése, a betegség kialakulásának feltételei
A fertőzési források a növénymaradványok, ez a baktérium faj, maggal nem vihető át. A fertőzést és a növény érzékenységét növeli a talaj magas nitrogéntartalma.
Betegség leírása, tünetek
A paradicsomállományban elszórtan, egyes növényeken jelentkeznek a tünetek. A tő lankad, sárgászölddé fakul, a száron vizenyős csíkszerű szövetelhalások alakulnak ki. A szár felreped, és gyökérszerű képződmények állnak ki. A szárat kettévágva belül üreges, barna elszíneződés tapasztalható. A bogyókon és a gyökéren tünetek nem jelentkeznek.

Védekezés
A paradicsom pszeudomonászos (fekete) foltossága elleni védekezés irányelvei, a vetésváltás, egészséges mag, fertőzött növényi maradványok megsemmisítése, gyomirtás, folyamatos védekezés réz tartalmú szerekkel. A paradicsom pszeudomonászos szárszövet-barnulása elleni védelmet célszerű a talajvizsgálati eredményekre alapozni.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Paradicsom