Paprika - xanthomonas

Paprika - xanthomonas

Az Amerikai Egyesült Államokban a betegséget 1940-es években észlelték. A baktérium, hazánkban, az 1960-as évektől vált ismertté levélfoltosságot okozó betegségként, száron és bogyón is súlyos károkat okoz. Gazdanövényei a paprika és a paradicsom.
A betegség neve: A paprika xanthomonaszos betegsége
A kórokozó tudományos neve: Xanthomonas vesicatoria (Doidge) Vauterin, Hoste, Kersters et Swings
Fertőzési forrás: Vetőmag.
Betegség leírása, tünetek
A tünetek a leveleken, száron és bogyókon is megfigyelhetők. A leveleken megjelenő foltok eleinte aprók, vizenyősek majd idővel megnagyobbodnak, alakjuk szabálytalan lesz, szegélyükön sötétbarna folt látható. A foltok közepe kivilágosodik, a beteg levelek lehullanak. A bogyón, valamint száron kissé kiemelkedő barna foltok formájában jelentkeznek a tünetek. A bogyókon megjelenő foltok idővel 2-3 milliméteresre nőnek, közepük enyhén bemélyedő. A foltok szegélye felszaggatott, varas, a bogyó kocsányán besüppedő barna foltok láthatók.
Kórokozó terjedése, a betegség kialakulásának feltételei
Fertőzési források a fertőzött növénymaradványok és a vetőmag. A kórokozó a vetőmag felszínén található. Kedvező számára a magas, 90%-os relatív páratartalom és a 30 °C fokos hőmérséklet és a meleg, csapadékos időjárás. Sérüléseken, légzőnyílásokon, keresztül jut be a növénybe a talajról felverődött vízcseppek segítségével. 
Védekezés
Egészséges vetőmag, vetésforgó betartása, beteg növénymaradványok megsemmisítése, védekezés réz tartalmú készítményekkel előrejelzésre alapozott növényvédelem.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Paprika