Paprika - gombabetegségek

Paprika - gombabetegségek

A növényeket megbetegítő gombák fénymikroszkóppal vagy anélkül, szabad szemmel is érzékelhető kórokozók. Táplálkozásukat tekintve az élővilág rendszerében külön csoportot alkotnak. Jellemzően obligát vagy fakultatív paraziták, ami azt jelenti, hogy élő növényben és elhalt növényi részeken egyaránt fent tudnak maradni. A tápanyagokat oldat formájában veszik fel, sejtfaluk hemicellulózt és kitint tartalmaz. Sejtjeikben a sejtalkotók kezdetlegesek, vagy hiányoznak. Ez alól kivételt képeznek az oospórás gombák (pl. peronoszpórák), mert sejtszervecskéik kialakultak, valamint sejtfaluk cellulózt tartalmaz, ezért e tekintetben közelebbi rokonság feltételezhető a növényekkel. A gombákra továbbá jellemző, hogy egyazon faj életmódja során ivaros és ivartalan alakot is képez.
A paprika gombabetegségei közül a legfontosabbak:
A paprika fitoftórás betegsége - Phytophthora capsici, Leonian (1922)
A paprika kolletotrihumos bogyófoltossága - Colletotrichum nigrum Ellis et Halst (1890)
A paprika alternáriás magházrothadása - Alternaria alternata (Fr.) Keissler
A paprika fitoftórás betegségének tünetei a növényen, a gyökérnyaki részen és oldalhajtásaik elágazásánál jelentkeznek kissé bemélyedő elhalások formájában. Később ezek a növényrészek elhalnak, elhervadnak. A bogyó nedves, párás körülmények között elrothad, felületén szembetűnő, fehér sporangiumtartó bevonat látható. Száraz időjárás esetén a bogyó összetöpped. A paprika kolletotrihumos bogyófoltossága, a bogyókon eleinte apró, kerek, majd később 20-30 mm nagyságú hosszanti foltokat képez, melyek besüppedők, színük szürkésbarna, rajtok jól látható, fekete mikroszklerócium képletekkel. A foltok körül a szövetek rohadnak. A paprika alternáriás magházrothadása tünetei csak a bogyókon látszanak. A magházban és a magvak felületén sötétszürke vattaszerű bevonat képződik, mely a gomba micéliumainak és konídiumtartójának szövedéke. A bogyók húsa belülről kifelé haladva vizenyősen rohad, a magok bebarnulnak, az egészségesnek látszó szövetrészek a rohadás környékén keserűek.
Védekezési lehetőségek
Vetésváltás betartása, növénymaradványok eltávolítása, megsemmisítése. Réz tartalmú szerekkel való permetezés. Kockázati tényezőkhöz igazított védekezés (időjárási optimumok, csapadék stb.)

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Paprika