Gombaölő szerek
Lalstop Contans WG
microbiologically
ecological
bio

A hasznos Coniothyrium minitans hiperparazita  gomba spóráit és micéliumait tartalmazza, amely nagy hatékonysággal pusztítja a szklerotínia talajban lévő szkleróciumait.

Zöldség- és dísznövény kultúrák illetve dohány termesztése során, a szklerotíniás betegségek ellen a készítményt a magok vetése, illetve a palánták ültetése előtt 4–6 héttel célszerű a talaj felszínére kipermetezni, majd 8–10 cm mélyen a talajba dolgozni. Hajtatás során a készítmény az öntözővízzel együtt is kijuttatható. A biopreparátum 14–22 °C talajhőmérséklet és 60–70% víztelítettség esetén a leghatásosabb. Kedvező hatásának kifejtéséhez az alkalmazást követő 10 napon keresztül a talajt nedves állapotban kell tartani.
A készítményt napraforgóban és repcében 1–3 héttel a vetés előtt célszerű a talaj felszínére kipermetezni, és 4–5 cm mélyen a talajba dolgozni, majd a talajt hengerezéssel lezárni. Felhasználásának optimális környezeti feltételei 14–16 °C talajhőmérséklet és 60–70%-os talajnedvesség.
Minden kultúrában nagyobb mértékű szklerotíniás fertőzéskor, a kultúrák betakarítását vagy felszámolását követően javasolt a készítményt 2 kg/ha dózisban a fertőzött növénymaradványokra permetezni, majd 5–8 cm mélyen a talajba dolgozni.

Hatásmód

A Contans egy biológiai gombaölő szer. Tartalmazza a Coniothyrium minitans gombát, ami a természetes talajok mikroszkópikus életközösségének alkotóeleme. Ez a hasznos gomba lebontja a fehérpenész szkleróciumait a talajban, ezzel elősegítve a talajok mikrobiológiai egyensúlyának fenntartását. A talajok természetes Coniothyrium minitans-tartalmának nagy szerepe van a kétszikű növények 4–5 éves visszatérési idővel történő klasszikus termesztésének technológiájában, nélküle a vetésváltás nem működne. A Contans azokon a területeken nyújt segítséget, ahol káros mértékben elszaporodtak a Sclerotinia sclerotiorum és a Sclerotinia minor szklerociumot képző kórokozók. A Contans a Coniothyrium minitanst olyan mennyiségben tartalmazza, hogy alkalmazása néhány hónapon belül visszaállítja a talaj mikrobiológiai egyensúlyát. A gomba által termelt anyagcseretermékek fokozzák a gyökerek növekedését, ezen keresztül a termés mennyiségét. A készítmény alkalmazása laboratóriumi kísérletek alapján kiváltja a szerzett rezisztencia kialakulását, ami növeli a növények ellenálló képességét mind a biotikus, mind az abiotikus tényezőkkel szemben. A Contans WG biológiai gombaölő szerként van engedélyezve.

Összetevők

  • Coniothyrium minitans gomba
    1x1012db/kg

Formuláció

  • vízben diszpergálódó granulátum  (WG)

Forg. kategória

  • III.

Hatásmód

  • hiperparazitizmus

Kiszerelés

  • 12 kg-os zsák

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Napraforgó Szklerotínia 1 2 kg/ha nk.* Magképzés 83
Repce Szklerotínia 1 2 kg/ha nk.* További információ: okirat/címke
Szója Szklerotínia 1 2 kg/ha nk.* További információ: okirat/címke
Uborka, Cukkini, Görögdinnye, Sárgadinnye Szklerotínia 1 2,0-4,0 kg/ha nk.* További információ: okirat/címke
Bab, Borsó Szklerotínia 1 2,0 kg/ha nk.* További információ: okirat/címke
Saláta, Fejes saláta Szklerotínia 1 2,0-4,0 kg/ha nk.* További információ: okirat/címke
Paradicsom, Paprika, Padlizsán, Sárgarépa, Petrezselyem, Pasztinák, Zeller, Fejes káposzta, Kelkáposzta, Kínai kel, Karfiol, Brokkoli Szklerotínia 1 2,0-4,0 kg/ha nk.* További információ: okirat/címke
Dísznövények Szklerotínia 1 2,0-4,0 kg/ha nk.* További információ: okirat/címke
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

A biopreparátum gombaölő és talajfertőtlenítő hatású készítményekkel tankkeverékben nem alkalmazható. A készítmény kipermetezésekor az alkalmazott permetezőgép gombaölő és talajfertőtlenítő hatású szermaradékokat nem tartalmazhat.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Igen

Biotermesztésben használható

Igen

Tárolhatóság

2 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Nem jelöléskötelesKapcsolódó technológiák

Uborka
Cukkini
Görögdinnye
Sárgadinnye
Bab
Borsó
Saláta
Fejes saláta
Paradicsom
Paprika
Padlizsán
Sárgarépa
Petrezselyem
Pasztinák
Zeller
Fejes káposzta
Kelkáposzta
Kínai kel
Karfiol
Brokkoli
Dísznövények

Kapcsolódó diagnózis