Káposztafélék - napégés

Káposztafélék - napégés

A változó klíma miatt az időjárás egyre hektikusabb, a káros napsugarak erőteljesebben érik a földet, és a csapadékeloszlás is kiszámíthatatlanná vált. A forró, száraz levegő és a magas UV-B sugárzás stresszes állapotokat idézhet elő a növényekben. A hősokk és a napégés a termés mennyiségi és minőségi romlásához vezet mely 5-30%-os kárt is jelenthet. A növények környezeti igényei kultúránként eltérőek. A napsugárzás intenzitása és a hőmérséklet befolyásolják a növények fejlődését, életfolyamatait. Ha az egyes környezeti hatások bármely irányban megváltoznak, szélsőségessé válnak, és túlléphetnek a növények számára optimális határokon, a biológiai folyamatokban zavar keletkezik, a sejtek sérülhetnek. A nem megfelelő vízellátottság fokozhatja a hőstresszt. A víz fontos szerepet játszik a növények belső egyensúlyának fenntartásában. A párologtatással hűtik magukat a növények, így ha nincs víz, a légkör felmelegedése vagy a nap sugarai nagyobb kárt tudnak okozni az állományban A jól megtervezett tápanyag utánpótlás is csökkenti ezen tényezők károsításának kockázatát. A kalcium és a kálium fontos szerepet játszanak a sejtfalak rugalmasságának kialakítása, és a stresszes állapotok mielőbbi átvészelésében. A káliumnak enzim aktiváló szerepe is van, valamint befolyásolja a sejtfalak struktúráját. Káliummal rosszul ellátott növények fogékonyabbak a kórokozókkal szemben.
Ha a tápanyagutánpótlás során kedvezőtlenül alakul a magas nitrogén és a kálium aránya, és mindemellett a vízellátottság is bőséges, akkor a termés könnyen repedő, betegségekre fogékony lesz. Tápanyagban jól ellátott, de túl laza, homokos talajon termesztett tárolási káposzta szintén repedésre hajlamos és a kórokozókkal szemben érzékenyebb lehet.
A napégés szövetelhalásokat okoz, mely égési folt formájában jelentkezik a káposztán, a szövetek fakulnak és elhalnak. A kálium szilikát tartalmú termékek növelik az ellenálló képességet, erősítik a szöveteket, mérsékelik vagy megakadályozzák a napsugarak káros hatásait.

Kapcsolódó képek

s

Kapcsolódó technológiák

Fejes káposzta