• Főoldal
  • Hirek
  • A Napnál is világosabb: a kukorica talajlakó kártevői ettől félnek

A Napnál is világosabb: a kukorica talajlakó kártevői ettől félnek


Egy új költséghatékony talajfertőtlenítő szer a kukoricában – ALTAIR® 1,6 MG

Sokat lehetne elemezni a tavalyi termelési szezont, de a kukoricatermesztők többsége inkább elfelejtené a 2022-ben tapasztalt viszontagságos időjárási körülményeket. Az új szezonra figyelve mindenki bízik egy sikeres esztendőben. Vannak azonban olyan veszteséget okozó tényezők a növénytermesztésben, amiket mi is tudunk pozitívan befolyásolni.

A kukorica növényvédelmére gondolva egyik első gondolatunk a fiatal növényünk mentesítése a talajlakó kártevőktől. Egyre szűkebb a vetésforgó, márpedig ez kedvez a drótférgek intenzív terjedésének. Napjainkra szinte azonos „súlycsoportba” kerültek a drótférgek a kukoricabogarakkal. A kukoricabogár 1995-ös megjelenése óta a legtöbb gazdálkodó elsajátította a kártevő elleni agrotechnikai elemek helyes alkalmazását. Ennek köszönhetően a lárvakártételt leginkább növelő monokultúrás kukoricatermesztés szinte megszűnt és az okszerű vetésváltás megelőző hatása is gyakorlattá vált. Ezen pozitív változások mellett sem dőlhetünk azonban hátra, hiszen továbbra is szükséges, hogy a kukoricabogár lárvakártételét megakadályozzuk.

Dupla cipermetrin tartalommal a talajlakó kártevők ellen
Azokon a területeken, ahol a drótféreg okozza a legnagyobb nehézséget, de a kukoricabogár mérsékeltebb (1. táblázat) lárvakártételére is számíthatunk a Kwizda Agro új megoldását az ALTAIR® 1,6 MG-t érdemes alkalmazni 2023-tól. Az ALTAIR® 1,6 MG dupla cipermetrin hatóanyagtartalmával új lehetőséget ad a kukorica talajlakó kártevői elleni védekezésben. Erős fertőzöttség mellett is jelentősen csökkenti a drótféreg kártételt (1. ábra), ezáltal hozzájárul a csírázó és kikelt növényállomány minél erősebb védelméhez.  Az ALTAIR® 1,6 MG kíméletlen a kártevőkkel szemben, viszont kíméletes a talajban nagy értéket termelő (humusz, laza talajszerkezet) számunkra sokszor láthatatlan földigilisztákkal szemben.

Víz és UV-stabil formuláció
Az ALTAIR® 1,6 MG formulációjában a cipermetrin „beágyazódik” a granulátum mikrostruktúrájába és lassan adja le a hatóanyagot, ezért függetlenül a vetés előtt vagy után lehullott csapadéktól, nem mosódik ki úgy, mint más hatóanyagok és formulációk esetén, ahol a vetés utáni nagyobb mennyiségű csapadék csökkenti a hatékonyságot. A piretroidok napfényre kerülve gyorsan elveszítik a hatékonyságukat. Az ALTAIR® 1,6 MG egyedi formulációjának köszönhetően a hatóanyagok integrálódnak a mikorgranulátum vivőanyagába ezáltal jelentősen csökken a hatóanyag fényérzékenysége.

Könnyen kijuttatható mikrogranulátum
Az ALTAIR® 1,6 MG talajfertőtlenítőt kukoricában és cirokban sorkezelés formájában a vetéssel egy menetben kell kijuttatni 12 kg/ha dózisban. Az komfortos hektárdózis a termék úgynevezett nagy sűrűségű, 1,45 kg/l fajsúlyú, egyöntetű mikrogranulátumának köszönhető. Fejlesztői ajánlás szerint a maximális hatékonyság eléréséhez érdemes DXP diffúzort (ún. halfarok adaptert) felszerelni a vetőgépekre. Ez az eszköz abban segít, hogy a magokat és a fiatal csíranövényeket biztosan összefüggő, egyenletes „hatónyag-háló” vegye körül.

Válassza Ön is a költséghatékony ALTAIR® 1,6 MG talajfertőtlenítő szert 2023-ban a kukorica és cirok talajlakó kártevői elleni védekezésben.

Bővebb információkért keresse Kwizda szaktanácsadóját!

* Az Altair a Sas csillagkép fő csillaga, mely a Napnál több mint kétszer fényesebb. Az Altair arab eredetű szó, melynek jelentése „lecsapó sas „vagy „repülő sas”.


Kapcsolódó diagnózis