• Főoldal
  • Hirek
  • Szigorították a fuzárium toxin határértékeket

Szigorították a fuzárium toxin határértékeket

Extra erős hatóanyag tartalommal az egészséges kalászokért!

Az Európai Unió egészségügyi, állategészségügyi, valamint élelmiszerbiztonsági okok miatt szigorította a különböző gabonafélék terményeiben megengedett fuzárium toxinok határértékeit. Lásd csatolt táblázat.

Ez újabb kihívást jelent a termelőknek, amivel meg kell küzdenünk. Most még tudunk védekezni a fuzárium ellen, így csökkentve a különböző toxinok (DON, T-2, HT-2) szintjét. Ennek következtében figyelem középpontjába fog kerülni a kalászvédelem, hiszen a határérték feletti toxint tartalmazó termény gazdaságos értékesítése lehetetlenné válik.

Extra erős hatóanyag tartalommal az egészséges kalászokért!

A Toxin Stop Pro csomag azon gabonatermesztőknek számára jó választás, akik költséghatékonyan szeretnének extra védelmet elérni a fuzárium ellen. A Toxin Stop Pro csomaggal 1 ha-ra 250 g tebukonazolt és 150 g protiokonazolt, összességében 400 g azol hatóanyagú terméket juttatunk ki. Mindkét hatóanyag önmagában is hatékony a fuzáriumfélék ellen, együtt alkalmazva szinergizmus lép fel, vagyis egymás hatását jelentősen fokozzák. Természetesen oda kell figyelni az időzítésre és a kijuttatási körülményekre, mert ezek is meghatározzák a védekezés hatékonyságát.

Az (EU) 2023/915 rendelet I. mellékletének 1. szakaszában (Mikotoxinok) az 1.4. bejegyzés (Deoxinivalenol) helyébe a következő szöveg lép:

  Deoxinivalenol Felső határérték     (μg/kg) Megjegyzések
1.4.1. Feldolgozatlan gabonamagvak az 1.4.2. és az 1.4.3. pontban felsorolt termékek kivételével 1 000  A nedves őrléssel történő feldolgozásra szánt feldolgozatlan szemes kukorica és a rizs kivételével.
(korábban 1250) A felső határérték a közvetlenül az első szintű feldolgozás előtt forgalomba hozott feldolgozatlan gabonamagvakra vonatkozik (6).
1.4.2. Feldolgozatlan szemes durumbúza és feldolgozatlan szemes kukorica 1 500  Az olyan szemes kukorica kivételével, amely esetében pl. a jelölés vagy a rendeltetési hely alapján egyértelmű, hogy kizárólag nedves őrlésre (keményítőkészítés) szánják.
(korábban durumbúzára és kukoricára 1750) A felső határérték a közvetlenül az első szintű feldolgozás előtt forgalomba hozott feldolgozatlan szemes durumbúzára és feldolgozatlan szemes kukoricára vonatkozik (6).
1.4.3. Feldolgozatlan szemes zab nem ehető maghéjjal 1 750  A felső határérték a közvetlenül az első szintű feldolgozás előtt maghéjjal együtt forgalomba hozott feldolgozatlan szemes zabra vonatkozik (6).
A felső határérték a nem ehető maghéjjal együtt forgalomba hozott szemes zabra vonatkozik.

Az (EU) 2023/915 rendelet I. mellékletének 1. szakasza (Mikotoxinok) a következő 1.9. bejegyzéssel (T-2 és HT-2 toxin) egészül ki:

  T-2 és HT-2 toxin Felső határérték (μg/kg) Megjegyzések
    A T-2 és a HT-2 toxin összege A T-2 és a HT-2 toxin összege esetében a felső határértékek a koncentrációk alsó határértékeire vonatkoznak, amelyek kiszámítása azon feltételezés alapján történik, hogy a meghatározási határ alatti összes érték nulla.
1.9.1 Feldolgozatlan gabonamagvak az 1.9.1.1., az 1.9.1.2., az 1.9.1.3. és az 1.9.1.4. pontban felsorolt termékek kivételével 50 A nedves őrléssel történő feldolgozásra szánt feldolgozatlan szemes kukorica és a rizs kivételével.
A felső határérték a közvetlenül az első szintű feldolgozás előtt forgalomba hozott feldolgozatlan gabonamagvakra vonatkozik(6).
1.9.1.1. Feldolgozatlan szemes sörárpa 200 A felső határérték a közvetlenül az első szintű feldolgozás előtt forgalomba hozott feldolgozatlan szemes sörárpára vonatkozik (6).
1.9.1.2. Feldolgozatlan szemes árpa, a szemes sörárpa kivételével 150 A felső határérték a közvetlenül az első szintű feldolgozás előtt forgalomba hozott feldolgozatlan szemes árpára vonatkozik (6).
1.9.1.3. Feldolgozatlan szemes kukorica és feldolgozatlan szemes durumbúza 100 Az olyan szemes kukorica kivételével, amely esetében pl. a jelölés vagy a rendeltetési hely alapján egyértelmű, hogy kizárólag nedves őrlésre (keményítőkészítés) szánják.
A felső határérték a közvetlenül az első szintű feldolgozás előtt forgalomba hozott feldolgozatlan szemes kukoricára és feldolgozatlan szemes durumbúzára vonatkozik(6).
1.9.1.4. Feldolgozatlan szemes zab nem ehető maghéjjal 1 250  A felső határérték a közvetlenül az első szintű feldolgozás előtt maghéjjal együtt forgalomba hozott feldolgozatlan szemes zabra vonatkozik(6).
A felső határérték a nem ehető maghéjjal együtt forgalomba hozott szemes zabra vonatkozik.


Kapcsolódó diagnózis