• Főoldal
  • Hirek
  • Kiemelkedően hatékony védekezés a szőlő lisztharmat ellen, a legérzékenyebb időszakban

Kiemelkedően hatékony védekezés a szőlő lisztharmat ellen, a legérzékenyebb időszakban

A lisztharmat megfelelő védelem hiányában fertőzött lombozatot, sérves bogyókat, komoly mennyiségi és minőségi kárt okoz.

A szőlő egyik legfontosabb gombás betegsége a lisztharmat (Uncinula necator syn. Erysiphe necator). Megfelelő védelem hiányában fertőzött lombozatot, ún. sérves bogyókat, végső soron komoly mennyiségi és minőségi (borhiba) kárt okoz.

lisztharmat fertőzés levélfonákon

A szőlő lisztharmat járvány kialakulásához több feltételnek kell teljesülnie.

Az első, hogy az előző év őszén képződjön nagy számú kazmotécium (ivaros termőtest) a levélzeten. Ez szinte minden évben összejön, mivel a szőlészetek túlnyomó többsége a szüret után már nem permetezi az ültetvényeket, vagyis van ideje és lehetősége a kórokozónak felszaporodni. Majd a kazmotéciumokat a rendszeresen megérkező őszi esők lemossák a törzs, kordonkar kéregrepedéseibe, ahol várják a tavaszi fertőzési lehetőséget.

Ekkor jöhetne egy fék a rendszerben: a fagy. Hosszan tartó, mínusz 15 celsius fok alatti hőmérséklet esetén a fertőzőképesség jelentősen csökken. Ez azonban hosszú évek óta nem következik be hazánkban, 2023/2024 tele pedig kifejezetten meleg volt.

Tavasszal a szükséges hőmérséklet és csapadék, illetve levélnedvesség megléte esetén már csak a fogékony levélre vár a kórokozó, hogy az ivaros termőtestből kiszabaduló aszkospórákkal elindíthassa a primer fertőzést a levél fonákán. (fotó)

Rosszabb esetben a rügyben áttelelő micéliummal, ún. zászlós hajtásokkal hajt ki a tőke: ebben az esetben a fertőzött rügyből ún. zászlós hajtás fejlődik, amin már ott tenyészik a lisztharmat micéliuma, és – az ivaros ciklus kimaradása miatt -egyből a konídiumos fertőzés indul meg.

A Kwizda meteorológiai készülékei már április első hetében jelezték, hogy az időjárási feltételek adottak a lisztharmat fertőzés elindulásához. Ehhez - az ország délebbi területein legalábbis - szokatlan módon, fogékony lombfelület is adott volt, mivel az idei tavaszon a vegetáció általában, beleértve a szőlőt is, két- három héttel korábban indult a megszokottnál. Április közepén már a legtöbb borvidéken megtörtént a primer fertőzés.

Május harmadik dekádjában járunk, és javában virágzik a szőlő, a déli borvidékeken már a harmadik permetezésnél tart a technológia!

Fentiek alapján a lisztharmat elleni védelem vezérli a technológiát idén, ugyanakkor a peronoszpóra, és a feketerothadás veszélye is fennáll - ha nem is a tavalyi év szintjén - mert több oospóra tudott áttelelni a szokásosnál.

zászlós hajtás

A lisztharmat elleni védekezés alapja a megelőzés! A kórokozóra érzékeny fenológia hossza mintegy 40-45 napra tehető, ebben az időszakban nincs helye a hibának, folyamatos védelemre van szüksége a szőlőnek!

A Kwizda szőlő lisztharmat elleni portfóliója alkalmas egy szakmailag megalapozott, hatékony technológia kivitelezésére, mellyel a hosszú, fogékony időszak áthidalható.

Az Associate a hazai kínálat egyik leghatékonyabb készítménye a lisztharmat ellen, két hatóanyagot tartalmazó gyári kombináció. A proquinazid a quinozalin molekulacsoport tagja, több fronton is a lisztharmat ellen dolgozik: gátolja a spórák képződését és csírázását, valamint megakadályozza a konidiumok fertőzését; magas gőztenziója révén nemcsak a kijuttatás helyén, hanem annak környezetében is hat (holdudvar-hatás); valamint a növény saját védekező rendszerét is segíti. A tetrakonazol a szisztemikus hatásmechanizmusú triazolok csoportjába tartozik. A hatóanyag az ergoszterol szintézist gátolja, és így megakadályozza a gomba sejtmembrán szintézisét; jó zsíroldékonysága a gyors felszívódásában segít; kiváló vízoldékonysága miatt jól szállítódik a növényi szövetekben, ott egyenletesen eloszlik; a friss növekményben is véd a gomba ellen.

Kiemelkedő hatékonysága mellett a hatástartama is hosszú, ezért a szőlő legérzékenyebb fenológiájában, a virágzást megelőző időszaktól fürtzáródásig tartó időszakban javasoljuk a kijuttatását. Rezisztencia nem alakult ki ellene.

Az Associate dózisa 0,25 liter/ha, egy vegetációban legfeljebb 3 alkalommal juttatható ki. A szerrotáció szakmai követelményeinek megfelelve évi két alkalommal javasoljuk felhasználni, a további kezeléseket más hatásmechanizmusú készítményekkel kell elvégezni. Az SDHI hatóanyagokra (pl. Sercadis) építő technológiába is jól beilleszthető, mert hatékony szerrotációt tesz lehetővé, segítve a rezisztencia elleni védelmet. Javasoljuk kontakt kénnel kiegészíteni a tankkeverékben:

Associate 0,25 l/ha



Kapcsolódó technológiák


Kapcsolódó diagnózis