• Főoldal
  • Hirek
  • Hogyan talajfertőtlenítsünk gazdaságosabban?!

Hogyan talajfertőtlenítsünk gazdaságosabban?!

Az évszázad aszálya után, nagyon sok termelő gondolkodik azon, hogyan csökkenthető a napraforgó és a kukorica növényvédőszer költsége, szükséges lesz-e a talajfertőtlenítés, milyen annak a várható megtérülése.

Az évszázad aszálya után, nagyon sok termelő gondolkodik azon, hogyan csökkenthető a napraforgó és a kukorica növényvédőszer költsége, szükséges lesz-e a talajfertőtlenítés, milyen annak a várható megtérülése. Tudjuk, hogy a több éves kifejlődésű talajlakó kártevők elleni védekezést a fertőzött táblákon nem szabad elhagyni, hiszen az általuk elpusztított fiatal növények eleve nem fognak termést, árbevételt, jövedelmet hozni, sőt a száraz periódusokban a kelő növények lassabb fejlődése is növeli a károsítás mértékét. Érdemes átgondolni ezt a kényes növényvédelmi beavatkozást, hogy a legjobb készítményt, megoldást válasszuk ki.

A kapás kultúrákban a talajlakó kártevők elleni védekezés költséges, 17.000 – 40.000 Ft/ha között van. Ez az egyik legdrágább növényvédelmi beavatkozás. A kultúrához, a feltételezett kártevőhöz és az adott körülményekhez legjobban illő készítmény megtalálása fontos feladat.

A talajfertőtlenítőszer kiválasztásánál sok szempontot érdemes mérlegelnünk:

  • Kártevő faja, életmódja, a talaj fertőzöttség erőssége
  • A talajfertőtlenítőszer hatékonysága, hatásmódja
  • Kijuttathatóság, kezelhetőség, beszerzhetőség
  • Ár, hektárköltség
  • Kiszerelés praktikussága
  • Hasznos talajlakó élőlények, a környezet kímélése
  • Rezisztencia megelőzése, stb…

Kártevő faja, életmódja
Alapvetően meghatározza a szerválasztást. A talajban 3-4 évig fejlődő, károsító drótféreg fajok a csírázó magot, rügyecskét, majd a mag feletti szár részt támadják. Ellenük olyan talajfertőtlenítő szer kell, amely tartósan a mag körül, a magárokban marad, csapadék hatására nem mosódik ki, nem gázosodik el. A Belem 0,8 MG talajfertőtlenítő hosszú tartamhatású, igazi drótféreg specialista.

Hasznos talajlakók kímélése
A kontakt hatásmódú Belem 0,8 MG a mag környezetében, a magárokban marad. A csírázó magok illatára oda vándorló drótférgeket elpusztítja. A sorközben élő földigilisztákat (talaj termőképességét fenntartó egyik legfontosabb élőlény), ugróvillásokat, stb… nem gyéríti, mivel a hatóanyaggal nem találkoznak. A gázosodó hatóanyagok talaj kapillárisain, pórusain keresztül messzebbre eljutnak, és válogatás nélkül pusztítják a kártevőt és a hasznos élő szervezeteket is.

Rezisztencia
Vannak olyan termelők, akik 15-20 éve ugyanazt a készítményt használják. Ez nagyon egyoldalú szelekciós nyomást helyez a kártevőkre. Az okszerű szerrotáció segít megőrizni a növényvédőszerek hatékonyságát.

Forgalmi kategória
A Belem 0,8 MG nem bőr- és szemirritatív, gyakorlatilag szagtalan, és normál felhasználás során teljesen veszélytelen a felhasználóra, ezért szabad forgalmú (III. forgalmi kategória). Ez azt jelenti, hogy bármely termelő megvásárolhatja, nem feltétele a növényvédelmi zöldkönyves végzettség sem.

A Belem 0,8 MG hatékonyan csökkenti a drótféreg fertőzést a napraforgó és a kukorica kultúrákban a vizsgálataink szerint. A károsítók egyedszámának csökkentését a helyes vetésváltással, a kalászos monokultúra kerülésével is segíthetjük.
A termék felhasználóbarát, hiszen egyszerű a kijuttatása (12 kg-os zsák/1 hektár) és nem porosodik. A Belem 0,8 MG talajfertőtlenítőszer használata viszonylag már kis fertőzöttségnél megtérülő befektetés, hiszen már 5%-os tőpusztulásnál is bőven fedezi a készítmény árát a megmentett termés. Összehasonlítva a piacon található talajfertőtlenítőszerek hektárköltségével hektáronként többezer forintot is megtakaríthatunk a drótféreg elleni védekezésben.
Kwizda Agro keverési szolgáltatásának igénybe vételével mikrogranulált starterrel (Pannon Starter Mega) és trichoderma hatóanyagú készítménnyekkel (Xilon, Pannon Starter Perfekt) együtt is beszerezhető. A starteres keverékek jelentős termésnövelő hatásának köszönhetően a Belem 0,8 MG talajfertőtlenítőszer megtérülése még biztosabbá válik, míg az eleve starteres kukoricák és napraforgók termésbiztonságához, az egészséges növények arányához pedig a Belem 08 MG komponens járul hozzá!

Keverési szolgáltatás a termelő igénye szerint

 


Kapcsolódó diagnózis